Mødedato: 31.01.2008, kl. 14:30

Status på medicinområdet

Se alle bilag

Status på medicinområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. januar 2008

 

 

3.      Status på medicinområdet

SOU  14/2008  J.nr. 14/2004

 

 

 

Redegørelse om status på medicinområdet som opfølgning på indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget 339/2006 J.nr. 45/2006 om bedre medicin til de ældre samt fremadrettede aktiviteter.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen til efterretning

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om status på medicinområdet den 23. november 2006 (SOU 339/2006) og den 7. december 2006 (SOU 340/2006). Denne indstilling belyser den aktuelle status for arbejdet med de forskellige indsatser i forlængelse af tidligere beslutninger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende stor fokus på lægemiddelområdet for at sikre kvalitetsudvikling for borgerne og imødekomme forbedringstiltag for borgerne.

 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen redegør her for status på indsatserne med en generel oversigt over medicinområdet inklusive de politisk besluttede initiativer. Bilag 1 giver en uddybende beskrivelse af nedenstående strategiske indsatsområder.

 

Indledning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder løbende på at sikre en helhedsorienteret og målrettet indsats på medicinområdet. Målet er at medvirke til at sikre hensigtsmæssig medicinsk behandling af ældre borgere, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har mulighed for det.

 

Strategiske indsatsområder for medicinområdet igangsat eller videreført på medicinområdet i 2007:

 

1. Maskinel dosisdispensering

Dosisdispensering er en ordning, hvor apoteket maskinelt pakker den ordinerede mængde medicin til den enkelte borger. Målet for dosisdispensering i Københavns Kommune var fuld implementering med udgangen af 2007 hos alle borgere, som er vurderet egnede til at modtage denne ydelse. Næsten alle plejehjem nået fuld implementering ved udgangen af 2007, og de få plejehjem, som ikke er fuldt implementeret, er godt i gang. Hjemmeplejen er ligeledes godt på vej til fuld implementering. De seneste skøn viser, at max. 30 % af borgerne i hjemmeplejen, som modtager medicindosering, vil kunne overgå til maskinel dosisdispensering. Ultimo 2006 fik 192 borgere hjemmeplejen maskinel dosisdispensering, og med udgangen af december 2007 var 801 borgere overgået til denne ydelse.

 

2. Polyfarmaci

Der er indgået en 3-årig aftale med de praktiserende læger om medicingennemgang. Målgruppen for indsatsen er borgere over 65 år og kronisk syge uanset alder, der får mere end 4 lægemidler dagligt. Status pr. oktober 2007 er, at der er foretaget 2008 medicingennemgange fordelt på 298 i 2006 og 1710 i 2007. 110 praktiserende læger har brugt ydelsen. Der skal foretages en samlet evaluering af aftalens resultater senest 3 mdr. inden aftalens udløb i november 2009. Da polyfarmaciaftalen trådte i kraft i november 2006, blev der afholdt et kursus alle praktiserende læger med ca. 40 deltagere. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen overvejer at gentage kurset efter samme koncept som i november 2006 i et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

Medicinprofilen (PEM) er en elektronisk oversigt over den medicin, som hver enkelt borger køber på recept på apotekerne. Via omsorgssystemet (KOS) vil fagpersoner i Sundheds- og Omsorgs forvaltningen kunne få adgang til PEM med den nye KOS version 8.1, der er berammet til efteråret 2008. Konkret forventes det dog ikke, at PEM-systemet er klar til brug for Københavns Kommunes hjemmepleje og plejehjem førend 2009-2010.

 

3. Forbrug af psykofarmaka samt ansættelse af praksiskoordinator og lægekonsulenter

Det er centralt i forhold til indsatsen for at nedsætte forbruget af psykofarmaka hos ældre borgere at have et tæt og tillidsfuldt samarbejde med de praktiserende læger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har annonceret efter en praktiserende læge som praksiskoordinator for at fremme samarbejdet og hjælpe forvaltningen med at skabe gennemtænkte modeller for arbejdet med lægekonsulenter tilknyttet lokale plejehjem. Her kan også tænkes udvikling af modeller med fremtidige sundheds- eller lægehuse som relevante samarbejdspartnere for plejehjem. De lokale lægekonsulenter skal være med til at fremme samarbejdet mellem de praktiserende læger og plejehjemmene. Stillingen som praksiskoordinator bliver lige nu genopslået i en revideret form, fordi der ikke var ansøgere i første runde.

 

4. Samarbejde med almen praksis

Københavns Kommunes samarbejde med almen praksis har senest været drøftet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 6. december 2007. Kommunens vej til et godt samarbejde med de praktiserende læger går gennem tæt og konstruktiv dialog og konkrete eksempler på vellykket samarbejde. De praktiserende læger indgår i en række mødefora med kommunen. Det centrale mødeforum er det lægelige kommunale kontaktudvalg.

 

5. Den reviderede lægemiddelhåndbog

En revideret udgave af lægemiddelhåndbogen udkommer i slutningen af januar 2008. Håndbogen er bl.a. revideret iht. Sundhedsstyrelsens vejledning og Embedslægeinstitutionens bemærkninger i forbindelse med tilsyn i 2006. Embedslægeinstitutionen har gennemlæst og kommenteret den nye version. For at øge kvalitet og sikre ensartethed i hele kommunen er en arbejdsgruppe i gang med at lave fælles instrukser på alle områder, hvor det er muligt. Arbejdet forventes færdigt ved udgangen af marts 2008, hvorefter instrukserne vil blive implementeret i hvert lokalområde. Håndbogen vil være efterspurgt af andre kommuner ligesom tidligere udgaver.

 

6. Aktiviteter på forskningsplejehjemmet Sølund med fokus på medicinområdet

I forbindelse med etablering af forskningsplejehjemmet på Sølund, har Københavns Kommune fået forhåndstilsagn på 1,5 mill. kr. fra Apotekerfonden til et projekt med fokus på medicinområdet. Formålet med projektet er bedre livskvalitet for borgeren igennem kompetenceudvikling, forbedret samarbejdet mellem praktiserende læger og plejehjem og test af, om apotekets ydelse 'medicingennemgang' kan medvirke til en rationel og kvalitetssikret medicingennemgang.  Projektet er i støbeskeen. De indledende møder med Apotekerforeningen har været afholdt i januar 2008.

 

7. Projekt 'Medicinadministration via hospitalsmedicinskab'

Der har været gennemført et 1-årigt projekt på Palliativ Aflastningsenhed B-5, Bispebjerghjemmet (nu flyttet til Håndværkerforeningens Plejehjem). Projektet skulle vise nye veje indenfor medicinadministration til denne målgruppe borgere. Evalueringen viser, at der for såvel patienter, pårørende som personale er skabt bedre kvalitet og tilfredshed med den behandling og pleje som palliativ enhed kan tilbyde. Der er dokumentation for en betydelig besparelse på bl.a. returmedicin. Modellen anbefales gjort permanent. Der arbejdes på at indhente godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen til en permanent ordning. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive forelagt sagen, når endelig godkendelse foreligger.

 

8. Københavns Kommunes deltagelse i pilottest om udvikling af kommunale akkrediteringsstandarder

Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS) har ansvar for implementering af 'Den Danske Kvalitetsmodel' (DDKM). Modellen er obligatorisk for offentlige hospitaler, men sigtet med kvalitetsmodellen er, at den skal omfatte alle offentlige finansierede sundhedsydelser. Et af de fem temaer i modellen omhandler akkrediteringsstandarder for medicinering, som pilottestes i Københavns Kommune i perioden december 2007 – februar 2008. Derefter forventes standarderne indarbejdet i kommunens praksis.

 

9. Tilsyn

Embedslægeinstitutionen afholder et årligt, uanmeldt tilsyn på plejehjemmene. Et af målepunkterne ved tilsynet er 'sundhedsfaglige forhold' herunder medicinhåndtering. Forvaltningen arbejder løbende på at forbedre indsatsen med udgangspunkt i embedslægens bemærkninger. Den reviderede lægemiddelhåndbog og udviklingen af et system til registrering af utilsigtede hændelser er eksempler på indsatser til at forbedre praksis.

 

10. Utilsigtede hændelser på medicinområdet

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i september 2007 taget initiativ til et møde med repræsentanter fra Region Hovedstaden, som har erfaring med implementering af utilsigtede hændelser i sygehusvæsenet i Frederiksborg Amt. En del plejehjem har allerede etableret et system til registrering af utilsigtede hændelser og fejl vedr. medicinhåndtering med systematisk opfølgning. I det videre arbejde med at etablere et system til registrering af utilsigtede hændelser forventer SUF helt eller delvist at kunne bygge videre på de systemer, som allerede er etableret/under etablering.

 

Økonomi

Udgifterne afholdes indenfor forvaltningens almindelige drift.

 

Videre proces

Ovenstående indsatsområder indgår i forvaltningens udarbejdelse af en flerårig strategi for medicinområdet. Strategien skal angive prioritering, fokus og handleplaner for arbejdet fremover og vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

 

Bilag

1.      Uddybende beskrivelse af de strategiske indsatsområder

 

 

Anne Mette Fugleholm                          /Lars Bo Bülow

 

 


 

Til top