Mødedato: 30.09.2002, kl. 14:30

Handlingsplan for arbejdet med en demenspolitik

Handlingsplan for arbejdet med en demenspolitik

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 30. september 2002

 

3. Handlingsplan for arbejdet med en demenspolitik

SOU 222/2002 J.nr. 39/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds - og Omsorgsudvalget tager redegørelsen om status for den kommende udarbejdelse af en demenspolitik, til efterretning

at Sundheds - og Omsorgsudvalget tager redegørelsen over status for tilbuddene til borgere med demens i Københavns Kommune til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med bemærkning om, at bl.a. efteruddannelse og etiske regler skal indgå i udkast til demenspolitik.

 

RESUME

Trine Schaltz, F, har på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 12. september 2002 ønsket forelagt en status for arbejdet med demenspolitikken.

Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning har siden efteråret 2000 arbejdet med udvikling af en ældrepolitik i samarbejde med en lang række interessenter. En kvalificering af indsatsen over for borgere med demens var et fremtrædende ønske i hele denne proces.

Demenspolitik

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte den 4. april 2002(SOU 98/2002) det videre arbejde med anbefalingerne fra Det Rådgivende Ældreforum. Udarbejdelsen af en demenspolitik relaterer sig til ældrepolitikkens målsætning nr. 12.

Ønsket om en demenspolitik afspejler desuden en stadig større viden om, hvad demenssymptomer er udtryk for, og hvorledes de kan og bør afhjælpes.

Der arbejdes med en tofaset plan. I dette efterår vil de overordnede værdier og rammer blive udarbejdet af en mindre projektgruppe med repræsentanter for de vigtigste samarbejdspartnere, herunder repræsentanter fra H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Når målene er beskrevet og - efter en høringsrunde - er endeligt fastlagt af Sundheds – og Omsorgsudvalget, vil en bredere kreds af interessenter blive inddraget i konkretisering af målene. Ifølge tidsplanen – vedtaget den 4. april 2002 – skal et oplæg til demenspolitik forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i februar 2003.

Når de konkrete handleplaner udvikles i fase to, vil de således kunne kobles med forslag og ønsker til budget 2004.

Tilbud på området

Sundhedsforvaltningen har opdateret oversigten over kommunens tilbud. Op gennem halvfemserne har der været en række udviklingsprojekter (bilag 1), lige som der er udviklet en række konkrete botilbud (bilag 2). Der har især været fokus på uddannelsesprojekter til personalet på plejehjem og i hjemmeplejen.

Knap 4% af det samlede antal plejeboliger, 15% af det samlede antal daghjemspladser og 18% af det samlede antal aflastningspladser, er målrettet til borgere med demens.

Der er et betydeligt pres på disse tilbud. Plejeboliggodkendte borgere, som har behov for et af de målrettede demenstilbud, venter i dag længere end andre borgere i Københavns Kommune.

Københavns Kommune har et demensteam i Pilehuset, som bl.a. vejleder personale i hjemmeplejen og på institutionerne.

Økonomi

I Københavns Kommunes budgetaftale for år 2003 er der ikke afsat ekstra midler til en indsats over for borgere med demens. I forbindelse med behandlingen af budgetønsker for år 2003 har Sundhedsforvaltningen peget på tre muligheder for at etablere flere boliger til borgere med demens - henholdsvis på Birkebo og i de to nybyggerier i Kgs. Enghave og Valby. Herudover har Sundhedsforvaltningen ønsket ekstra midler til henholdsvis uddannelse og tidlig indsats. Ingen af disse ønsker er indarbejdet i budgetaftalen for år 2003.

 

Til top