Mødedato: 30.09.2002, kl. 14:30

Forslag til ændring af leveringsformen af incontinenshjælpemidler (bleer)

Forslag til ændring af leveringsformen af incontinenshjælpemidler (bleer)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 30. september 2002

 

2. Forslag til ændring af leveringsformen af incontinenshjælpemidler (bleer)

SOU 181/2002 J.nr. 34/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen indfører direkte levering af bleer fra producent til bruger med ikrafttræden den 1. marts 2003.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen foreslår at ændre distributionen af bleer til kommunens borgere i eget hjem.

I dag leverer producenterne bleer til Københavns Kommunes Hjælpemiddelcenter, som distribuerer dem videre til brugerne. Det foreslås, at der leveres direkte til brugerne i stedet for, at leveringen sker gennem Hjælpemiddelcentret.

En ordning med direkte levering vil dels betyde, at borgerne modtager bleer i større kvanti end hidtil og dels, at de selv foretager bestillingen. Erfaringer fra et forsøg i Indre Nørrebro viser, at dette er enkelt og uproblematisk. Hovedparten af landets kommuner benytter direkte levering, og deres erfaringer bekræfter konklusionen fra Indre Nørrebro.

En ændret distributionsform vil medvirke til at indfri Hjælpemiddelcentrets effektiviseringsbidrag på 3,5 mio. kr. Det skønnes, at en ordning med direkte levering vil medføre en besparelse på 850.000 kr. årligt.

Indkøb af bleer skal i udbud. Den ændrede distributionsform vil i givet fald indgå i udbuddet.

Forslaget har været til høring i ældrerådene og i Ældresagen. Høringssvarene udtrykker en positiv indstilling til forslaget om direkte levering, men svarene peger også på nødvendigheden af at sikre en hensigtsmæssig leveringsform og en tilstrækkelig leveringshyppighed. Et ældreråd beklager, at den opnåede besparelse ikke kan anvendes i hjemmeplejen. Desuden fremsætter Ældrerådenes Fællesudvalg et ønske om, at der ved en revisitering vurderes, om der kan benyttes medicinske behandlingsformer fremfor bleer. Høringssvarene vil indgå i arbejdet med at formulere udbudsmaterialet og i arbejdet med at implementere ændringen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen planlægger at gennemføre et udbud af bleer til hjemmeplejen og plejehjem. Aftalen vil kunne benyttes af hele Københavns Kommune. Sundhedsforvaltningen foreslår i den forbindelse at ændre distributionsformen af bleer til kommunens borgere i eget hjem. De ønsker og krav, der er knyttet hertil, vil indgå i udbuddet. Ændringen vil i givet fald træde i kraft den 1. marts 2003.

Pr. 5. november 2001 modtog 10.072 borgere bleer. 6.651 af disse borgere var henhørende til Sundhedsforvaltningen, 2.557 af borgerne til bydelene og 864 af borgerne var henhørende til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Pr. samme dato var der i 2001 udleveret 6.957.580 bleer, hvoraf 6.463.678 stk. blev leveret til borgere i eget hjem og 493.902 stk. blev leveret til hjemmeplejens depoter. Sortimentet omhandler 63 forskellige bletyper.

To producenter leverer bleer til Hjælpemiddelcenteret 2 til 3 gange ugentligt. På baggrund af bestilling fra Sundhedsforvaltningens og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lokalkontorer pakkes bleerne derefter til udbringning til borgerne. Hjælpemiddelcentret har indgået en aftale med et privat firma om udbringning af bleer.

Det foreslås, at der leveres direkte til borgeren i stedet for, at leveringen skal ske igennem Hjælpemiddelcentret.

En direkte levering vil medføre en væsentlig administrativ og økonomisk besparelse både for Hjælpemiddelcentret og lokalkontorerne.

Direkte levering kan betyde, at borgerne får leveret bleer i større mængder end hidtil, hvilket vil kræve mere plads hos borgeren. I en opstartsfase vil hjemmeplejen derfor hjælpe borgerne med at finde en plads til bleerne, hvis det er behov for det.

Hvor ofte en borger i dag får leveret bleer, og hvor mange bleer borgeren får leveret af gangen, afhænger af borgerens behov. Der er stor forskel i størrelsen af de enkelte bletyper, men typisk leveres bleer en gang om måneden i pakninger, hvor indholdet varierer fra 16 til 60 stk. Ved direkte levering forventes det, at borgeren vil modtage bleer seks gange om året i hele kartoner, hvor indholdet varierer fra 48 til 240 stk. Det vil blive sikret, at borgere med behov for mange og store bleer eller pladsproblemer kan få en hyppigere levering, så de ikke skal opbevare for mange bleer.

I den nuværende ordning bestiller borgerne eller hjemmeplejen bleer hos Pensions- og Omsorgskontoret, som herefter bestiller hos Hjælpemiddelcentret. En ordning med direkte levering vil betyde, at borgerne selv skal bestille bleer. Bestillingsproceduren er enkel. Den foretages ved afkrydsning på et fortrykt bestillingskort, som sendes til firmaet pr. post. Alternativt kan bestillingen foretages ved telefonisk henvendelse til firmaet. Selv om der etableres enkle og brugervenlige ordninger, har en mindre gruppe borgere (f.eks. demente) behov for hjemmeplejens støtte til bestilling. Sundhedsforvaltningen vil sikre, at denne opgave bliver løst på en hensigtsmæssig måde.

Leveringen kan ske hurtigt efter, at bestillingen er foretaget. Leveringstiden vil afhænge af den specifikke aftale med leverandøren. Det sikres derudover, at hjemmeplejen kan levere bleer, hvis en borger f.eks. mangler bleer op til en weekend.

Det lokale Pensions- og Omsorgskontor varetager bevillingen af bleer og ved behovsændringer kontaktes Pension- og Omsorgskontoret, som foretager en revurdering.

Indre Nørrebro Bydel har de sidste tre år foretaget et forsøg med direkte levering af bleer til 40 borgere i bydelen. Ved forsøgets start blev der ydet ekstra ressourcer til information og til at hjælpe borgerne med at finde plads til bleerne. Såvel hjemmeplejen som visitatorer fra Pension og Omsorgskontorene skal i overgangsfasen medvirke til at sikre, at borgerne tildeles den rette ble ud fra en konkret vurdering. Derudover skal borgerne have ekstra vejledning, hvis der efter et udbud vælges et andet firma end den nuværende leverandør.

Der er ikke foretaget en formel evaluering af forsøget, men Pension og Omsorg Indre Nørrebro vurderer, at forsøget har fået en positiv modtagelse af borgerne, at ordningen fungerer uproblematisk og har ført til økonomiske besparelser.

Det kan endvidere nævnes, at flertallet af landets kommuner benytter ordninger med direkte levering af bleer. Sundhedsforvaltningen har rettet henvendelse til Frederiksberg Kommune, som har benyttet direkte levering i en årrække. Frederiksberg Kommune oplyser, at ordningen fungerer enkelt og uproblematisk.

MILJØVURDERING

I henhold til Københavns Kommunes indkøbspolitik vil der indgå miljøspørgsmål i udbudsmaterialet vedrørende virksomhedernes produkter og levering.

 

ØKONOMI

Direkte levering vil medføre, at lokalkontorerne ikke skal betale et håndteringstillæg til Hjælpemiddelcentret. Hjælpemiddelcentret vil kunne frigøre to fuldtidsstillinger på lageret samt ½ administrativ medarbejder, hvis de ikke skal varetage indkøb, lagring og distribution af bleerne. Dertil kommer besparelser på distributionsudgifter.

Besparelse skønnes at udgøre 850.000 kr. årligt og vil medvirke til at indfri Hjælpemiddelcentrets effektiviseringsbidrag, som er på 3,5 mio. kr. ifølge budgetforslaget for 2003.

 

Forslaget har været til høring i ældrerådene og i Ældresagen. Høringssvarene udtrykker en positiv indstilling til forslaget, men de udtrykker også et ønske om, at følgende forhold sikres:

  • At leveringen sker med diskretion.
  • At pakningerne er neutrale, så indholdet ikke fremgår af pakningen.
  • At leveringen kan ske indenfor et rimeligt forud aftalt tidsrum.
  • At de medarbejdere, som forestår leveringen, kan fremvise legitimation
  • At de medarbejdere, som forestår leveringen, optræder på en passende måde overfor brugerne
  • At brugerne ikke skal opbevare så store mængder bleer, at det er til gene for dem.
  • At mulighed for brandfare i forbindelse med bleernes opbevaring tages i betragtning.
  • At svage borgere får den fornødne hjælp til at bestille og lagre bleer.
  • At der foretages en revisitation i forbindelse med ændringen.
  • At der ved en revisitation også vurderes, om inkontinensproblemet kan afhjælpes medicinsk.

Høringssvarene vil indgå i arbejdet med at formulere udbudsmaterialet og i arbejdet med at implementere ændringen.

 

BILAG

Høringssvar fra:

Ældrerådenes Fællesudvalg for København

Christianshavns Seniorråd

Ældrerådet i Vanløse/Grøndal

Ældrerådet Nørrebro

Ældresagen

 

Lau Svendsen-Tune /Lars Bo Bülow

 

Til top