Mødedato: 30.05.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af handleplan for SUFs arbejde med etniske minoritetsældre

Se alle bilag

Resumé

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af Ældrepolitikken 2024-2027 den 14.december 2023 bad udvalget Sundheds-og Omsorgsforvaltningen om at udarbejde en handleplan for forvaltningens arbejde med minoritetsetniske ældre. Forvaltningen fremlægger hermed et forslag til en handleplan med bud på, hvordan der kan arbejdes med at understøtte det gode ældreliv for minoritetsetniske ældre.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter Handleplan for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med minoritetsetniske ældre

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at Handleplan for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med minoritetsetniske ældre sendes i høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Problemstilling

I Københavns Kommune forventes antallet af borgere over 65 år med etnisk minoritetsbaggrund at stige fra 10,5% i 2023 til 20% i 2040. Forvaltningen har gennem en længere årrække haft tilbud, der på forskellig vis har oparbejdet praksisnær viden om minoritetsetniske ældres behov, fx mangfoldighedsplejehjemmet Peder Lykke Centret, Etnisk Ressourceteam og demensindsatsen for etniske minoriteter i Center for Demens. Indsatserne er alle knopskudte uden en samlet plan for området.  Handleplanen kommer derfor med et strategisk bud på en samlet retning for, hvordan forvaltningen kan arbejde med at understøtte minoritetsetniske ældre i alderdommen.

Handleplanen er udarbejdet med input fra en workshop med 50 deltagere fra forvaltningens enheder og civilsamfundsorganisationer. Dertil afholdelse af møder med forskere og samtaler med repræsentanter fra borgergruppen.

Løsning

Minoritetsetniske ældre er en mangfoldig borgergruppe med mange forskellige ønsker, ressourcer og behov. Men det er også en gruppe, der samlet har flere udfordringer end etniske danskere, både når det gælder livsstil, sundhed, ensomhed og fattigdom. Alligevel er minoritetsetniske ældre stærkt underrepræsenteret i forvaltningens tilbud. Med sigte på at skabe bedre betingelser for, at også denne borgergruppe får et godt ældreliv, er handleplanen bygget op om tre spor.

Spor 1 - Viden giver bedre muligheder for at skabe en god alderdom i København sigter mod, at minoritetsetniske ældre bedre skal kunne tilgå, forstå og handle på sundhedsinformation, ved at forvaltningen i højere grad differentier og målretter informationen til borgergruppen.  

Indsatsområder under Spor 1:

  • 1.a. Opstart af fremskudte indsatser der, hvor de ældre bor og færdes, så information kan gives mundtligt.
  • 1.b. Etablering af samarbejder med lokale, minoritetsetniske nøglepersoner og civilsamfundsaktører.
  • 1.c. Udvikling af forvaltningens generelle kommunikation, så den gøres mere inkluderende og mangfoldig, både i forhold til billedvalg, sprog, lixtal, kommunikationsformer og veje.

Indsats b og c kan igangsættes og finansieres indenfor den eksisterende økonomiske ramme allerede fra 2024, mens indsats a vil kræve tilvejebringelse af midler for at kunne blive realiseret.  

Spor 2 - Når der er brug for hjælp, sigter mod, at minoritetsetniske ældre og deres pårørende skal opleve at blive mødt af medarbejdere med nysgerrighed, viden og kompetencer, og at de tilbud, de præsenteres for, tilgodeser deres behov og ønsker.

Indsatsområder under Spor 2:

  • 2.a. Udvidelse af Etnisk Ressourceteam, så det gøres endnu nemmere og mere tilgængeligt for SUFs medarbejdere at benytte og så viden om interkulturelle kompetencer spredes i forvaltningen
  • 2.b. Videreudvikling af ydelsen ’Selvudpeget hjælper’, så den samles og organiseres på ny.

Forvaltningen vurderer, at der indenfor den eksisterende økonomiske ramme kan igangsættes et mindre behovsafdækningsarbejde, men at begge indsatser vil kræve budgettilførsler for at blive realiseret.

Spor 3 - Mangfoldige fællesskaber sigter mod, at alle minoritetsetniske ældre, som ønsker at blive del af et fællesskab, har mulighed for det.

Indsatsområder under spor 3:

  • 3.a. Skabe mulighed for at opnå økonomisk støtte til medlemskab af en forening.
  • 3.b. Oprettelse af flere samarbejder mellem enheder, foreninger for etniske minoriteter og boligsociale helhedsplaner.
  • 3.c. Understøttelse af eksisterende og nye fællesskaber i civilsamfundet, der har et særligt fokus på sårbare minoritetsetniske ældre.

Der er indgået en række samarbejdsaftaler med civilsamfundsorganisationer, der understøtter indsats b og c. Indsats a vil kræve tilførsel af midler.

Handleplanen er med til at udmønte ældrepolitikkens ambition om at skabe et godt liv i fællesskab for alle københavnere og Integrations- og medborgerskabspolitikkens ambition om at imødekomme det stigende antal minoritetsetniske ældre gennem strategisk udvikling af tilbud i samspil med borgere og civilsamfund.

Prioritering og økonomi
Som det fremgår af ovenstående, er nogle af indsatserne allerede igangsat eller kan igangsættes indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Er der et ønske om at skabe et stærkere afsæt for handleplanens ambitioner vil det imidlertid kræve budgettilførsel. I den forbindelse vurderer forvaltningen at nedenstående indsatsområder er særligt relevante for at skabe en mere samlet og strategisk udvikling af området.

  • Udvidelse af Etnisk Ressourceteam, så flere medarbejdere og borgergruppen kan imødekommes i de sproglige og kulturelle udfordringer og så interkulturelle kompetencer spredes (indsatsområde 2.a).

     

  • Fremskudt medarbejderindsats, så de minoritetsetniske ældre får sat ’ansigter’ på kommunen og det sikres, at de ældre opnår den korrekte sundhedsinformation (indsatsområde 1.a).

Økonomi

Godkendelse af udkast til handleplanen har i sig selv ikke nogen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis SOU godkender udkast til handleplanen vil den blive sendt i høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, hvorefter handleplanen vil blive forelagt SOU til endelig godkendelse.

Karen Toke/
Nanna Skriver 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med bemærkning om, at ved oversendelsen anmodes Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om at opdatere rapport om brøkpensionister, der tidligere er udarbejdet til Københavns Ældreråd.

Til top