Mødedato: 30.05.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om opfølgning på medlemsforslag vedr. forbedring af forholdene for kvinder i København, der har endometriose

Se alle bilag

Resumé

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på sit møde den 18. januar 2024 et medlemsforslag om initiativer i forhold til endometriose. Sundheds- og Omsorgsudvalget bad forvaltningen gå i dialog med relevante aktører og vende tilbage med en sag, hvor endometriose blev anvendt som caseeksempel på, hvordan der mere bredt kan arbejdes med kvindesygdomme i et folkesundhedsperspektiv. Medlemsforslaget og udvalgets beslutning er vedlagt som bilag 1).

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres med denne indstilling om, hvordan forholdene for kvinder i København med endometriose ud fra en folkesundhedsvinkel kan forbedres. Med denne indstilling er der gjort op med det den 18. januar 2024 godkendte medlemsforslag.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at

  1. Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om muligt initiativ til forbedring af forholdene for kvinder med endometriose til efterretning,
  2. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der dermed er gjort op med det den 18. januar 2024 godkendte medlemsforslag om initiativer omkring endometriose.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har været i dialog med Region Hovedstaden, interesseorganisationer, patientforeninger og kommunale aktører, herunder bl.a. praksiskonsulenten i Københavns Kommune, Endometrioseteamet på Rigshospitalet, Sex & Samfund, LGBT+ og Endometriose Fællesskabet. Desuden er der indhentet erfaringer og perspektiver fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Målgruppen for initiativer vedrørende endometriose omfatter kvinder og andre personer, der er født med en livmoder.

Endometriose er ligesom andre sygdomme, der primært rammer målgruppen, ofte underbelyst i forskning og behandling. Ifølge WHO har 10% af målgruppen svarende til ca. 18.500 københavnerne i alderen 15-45 år endometriose. Endometriose i svær grad indebærer ofte kraftige, kroniske smerter, fertilitetsproblemer samt forringet livskvalitet og nedsat arbejdsevne. Samtidig viser tal fra Rigshospitalets Endometrioseteam, at ca. 2% af målgruppen er blevet diagnosticeret, og at der går 5-11 år fra første symptomer, til diagnosen er stillet. Det skyldes bl.a., at diagnosticeringen er omfattende, da det kræver en transvaginal ultralydsscanning udført af ekspert, og nogle gange en kikkertoperation.

Løsning

Baggrund
Det seneste år er der nationalt kommet et øget fokus på endometriose. Der er på Finansloven for 2024 således afsat 100.000 kr. til patientforeningen Endometriose Fællesskabet, og Region Hovedstaden har i april måned meddelt, at et opgaveudvalg snart vil blive nedsat med henblik på, at sygdommen skal opdages tidligere.

Endometriose er knyttet til den hormonelle cyklus og er en kronisk betændelsestilstand i bughulen, hvor væv, der ligner slimhinden i livmoderen, findes udenfor livmoderen, fx på bughinden, æggestokke, æggelederne, tarmen, urinblæren og i sjældne tilfælde i lungerne. Ubehandlet kan sygdommen være smertefuld og i nogle tilfælde få yderligere sundhedsmæssige konsekvenser, da den kan brede sig til og afklemme naboorganer som urinleder og tarm.

Oplysning og tidlig opsporing
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at øget oplysning og tidlig opsporing kan have potentiale til at forbedre forholdene for målgruppen. Endometriose kan ikke forebygges, men ved tidlig opsporing kan sygdommen holdes nede, og smerter og følgevirkninger reduceres. Behandling af kroniske sygdomme foretages i regionalt regi, mens kommunerne har en rolle i forhold til forebyggelse i et folkesundhedsperspektiv samt sygdomsmestring.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan indgå et strategisk samarbejde med patientforeningen Endometriose Fællesskabet og Region Hovedstaden om at udarbejde offentlig tilgængeligt oplysningsmateriale, som bl.a. vil kunne bruges af den kommunale sundhedspleje i folkeskolen, til sundhedstjek for unge mellem 16-24 år og af almen praksis. Bedre oplysning om endometriose forventes at understøtte tidlig opsporing og kan give målgruppen øget livskvalitet.

Som alternativ eller supplement til udvikling af nyt oplysningsmateriale kan forvaltningen undersøge og eventuelt afprøve digitale løsninger med video- og audioguidning til fysiske og mentale øvelser, som kan styrke målgruppen i at takle livet med kroniske smerter.

Oplysning og tidlig opsporing ift. endometriose kan ses som første trædesten til et styrket fokus i forvaltningen på sygdomme, der rammer kvinder.

Ovenstående forudsætter, at der tilføres midler.

Grundet stigende rekrutteringsudfordringer i sundhedssektoren er forslaget udtænkt med fokus på mindst muligt ressourcetræk på sundhedspersonale. Det betyder, at der efter en udviklings- og implementeringsfase vil være et minimum af drift og vedligehold. Forslaget om oplysning og tidlig opsporing kan imødekomme en potentielt stor efterspørgsel og kan dermed hjælpe mange i målgruppen samt deres familier.

Økonomi

Iværksættelse af ovenstående forslag forudsætter, at der findes finansiering. Sundheds- og Omsorgsudvalget kan bede forvaltningen udarbejde et budgetforslag op mod Budget 2025 med henblik på at sikre finansiering.

Forvaltningen estimerer, at udarbejdelsen af oplysningsmateriale vil have et finansieringsbehov på kr. 100.000 – 200.000 og digitale løsninger med video- og audioguidning vil have et finansieringsbehov på kr. 200.000 - 300.000.

Videre proces

Intet yderligere.

Karen Toke/
Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt. Udvalget bestilte et budgetnotat, der flugter med indstillingens sagsfremstilling. Derudover bemyndigede Sundheds- og Omsorgsudvalget sundheds- og omsorgsborgmesteren til at rette henvendelse til Børne og Ungdomsudvalget for at gøre opmærksom på problemstillingen og behovet for at inddrage sundhedsplejen.

Til top