Status på demensområdet
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status på nye indsatser på demensområdet.
Indstilling og beslutning
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på demensområdet til efterretning.
Problemstilling
I 2012 og primo 2013 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet med at udmønte den plan for demensområdets fremtidige udvikling, som Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 29. september 2011. Planen understøtter implementeringen af Københavns Kommunens demenspolitik for 2010-2014.
Samtidig har sagen på Nybodergården vist behov for yderligere tiltag og justeringer indenfor rammen af demenspolitikken. Dels for at imødegå de socialpædagogiske, etiske og juridiske dilemmaer, som medarbejdere står overfor i praksis, og dels for at styrke samarbejdet mellem pårørende og medarbejdere.
Sundheds- og Omsorgforvaltningen gør status over de forskellige indsatser.
Løsning
- At sikre den rette kapacitet på demenscenterområdet
- At udvikle nye tilbud til borgere med demens og deres pårørende
- At udvikle medarbejdernes kompetencer indenfor demens
Kapacitet på demenscenterområdet
I januar 2013 åbnede plejecentret Fælledgården, lokalområde Indre by/Østerbro. Fælledgården rummer et nyt demenscenter med 30 permanente demenspladser og otte aktivitetstilbud for borgere med demens. Med åbningen er ønsket om mindst ét demenscenter i alle lokalområder realiseret.
De to demenscentre i lokalområde Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby, Aalholmhjemmet og Bryggergården, konverterer løbende de sidste somatiske plejeboligpladser til demenspladser i takt med den naturlige afgang. Der mangler stadig få pladser, før begge demenscentre alene har demenspladser.
Når de sidste demenspladser er etableret, har kommunen 256 almindelige og specialiserede demenspladser, 28 midlertidige demenspladser og 52 aktivitetstilbud for borgere med demens. Forvaltningen vurderer, at kommunen derefter har den rette kapacitet på demensområdet både i forhold til geografisk beliggenhed og ventelisten til demenscentrenes tilbud.
Nye tilbud til borgeren - bedre sammenhæng i indsatserne
Rådgivningscenter for demens
At leve med en demenssygdom er en stor udfordring for både borgeren og de pårørende. Derfor har borgere med demens og deres pårørende siden august 2012 kunne modtage støtte og rådgivning i kommunens nye tilbud; Rådgivningscenter for demens. Rådgivningscentret er forankret på et demenscenter i hvert lokalområde og tilbyder i samarbejde med den lokale Alzheimerforening og demenskonsulent åben rådgivning, demenscafemøder, pårørendegrupper og undervisning for borgere og pårørende. Borgere og pårørende skal ikke visiteres til tilbuddene, men kan frit henvende sig til rådgivningscentret.
En status fra maj 2013 viser, at der indtil videre er gode erfaringer med tilbuddene i rådgivningscentrene. Særligt har demenscafeerne og pårørendegrupperne tiltrukket mange borgere med behov for viden, støtte og netværksdannelse blandt ligestillede. Pårørendegrupperne er således udvidet til at omfatte en ’mandegruppe’ og en gruppe for voksne børn, foruden de oprindelige ægtefællegrupper.
Forløbsprogram for demens
Fra december 2012 har Københavns Kommune tilbudt alle borgere med en demensdiagnose og deres pårørende en kommunal forløbskoordinator, som understøtter borgerens muligheder for egenomsorg og sikrer kontinuitet og sammenhæng mellem borgerens indsatser på tværs af sektorer. Foruden at hjælpe borgeren og de pårørende med at skabe overblik over borgerens samlede indsatser, medvirker forløbskoordinatoren også til at sikre, at borgeren modtager de rette sundhedsfaglige og sociale tilbud gennem hele forløbet. Med tilbuddet er det regionale Forløbsprogram for demens, som Københavns Kommune har forpligtiget sig til med Sundhedsaftalen for 2011-2014, fuldt implementeret.
I april 2013 har ca. 30 borgere fået en kommunal forløbskoordinator. Forvaltningen arbejder på at øge viden om tilbuddet og samarbejdet med hospitalernes hukommelsesklinikker og almen prakis. Det forventes, at andelen af borgere med en forløbskoordinator vil stige i takt med, at programmet bliver en fuldt integreret del af samarbejdet mellem kommune, hospitaler og almen praksis.
Styrket overgang mellem vurderingsplads på et demenscenter til ny plejebolig
Det trygge flytteforløb mellem kommunens enheder er siden juni 2012 styrket ved at borgere, som flytter fra en midlertidig demensplads til ny plejebolig, støttes og ledsages af personale fra den midlertidige demensplads både før, under og efter indflytning. Indtil videre viser erfaringerne, at borgere og pårørende generelt oplever større tryghed og sammenhæng i overgangen, idet medarbejderne på begge enheder får bedre tid og mulighed for at understøtte borgerens overgang via faglig sparring og videndeling omkring borgeren.
På baggrund af sagen på Nybodergården er visitationsproceduren til de midlertidige vurderingsophold på demensområdet gennemgået. Dette har ikke givet anledning til ændringer. De eksisterende procedurer og selve vurderingsforløbet giver medarbejderne tilstrækkelig indsigt i borgerens behov for støtte, pleje og omsorg - herunder behovet for fremtidig bolig. Men uanset hvor grundig borgerens vurdering er, er demens en fremadskridende hjernesygdom, hvor borgerens symptomer og behov kan ændre sig og dermed skabe behov for nye tilbud gennem hele sygdomforløbet.
Kompetenceudvikling af medarbejdere
Kompetenceudvikling af medarbejdere skal styrke den faglige praksis og sikre, at borgere med demens og deres pårørende oplever høj kvalitet i støtten, plejen og omsorgen. Som noget nyt er der indført mere systmatisk efteruddannelse på demensområdet. Kompetenceudviklingen sker både i bredde og dybden, så det generelle niveau på demensområdet øges samtidig med, at flere medarbejdere får spidskompecener på området. I 2013 forventes minimum 600 social- og sundhedshjælpere og asssistenter således at gennemføre et fem dags AMU kursus inden for demensområdet. I efteråret 2013 påbegyndes uddannelsen af 200 demensvejledere, som primært skal fungere som demensfaglige sparringspartnere for kollegaer i eget team. Samtidig gennemfører én medarbejder på alle kommunens plejehjem og hjemmeplejeenheder i perioden 2012-2014 en diplomuddannelse indenfor demens med henblik på at få specialiserede kompetencer på området.
På ét demenscenter i hvert lokalområde er der tilknyttet en udgående demensfaglig rådgiver. Den demensfaglige rådgiver understøtter medarbejderne på lokale plejehjem og hjemmeplejen i særligt komplekse borgersager og på magtanvendelsesområdet gennem supervision og faglig vejledning. Målet er bl.a. at identificere og arbejde målrettet med de etiske dilemmaer, som medarbejderne står overfor i praksis.
Samtidig er der, foranlediget af sagen på Nybodergården, iværksat en række tiltag med henblik på at understøtte medarbejderens samarbejde med pårørende samt deres håndtering af etiske dilemmaer. Der er således afholdt faglige temamøder om seksualitet i alle lokalområderne i maj, mens det centrale MED udvalg i juni skal drøfte håndtering af etiske dilemmaer som baggrund for initiativer til at ruste medarbejdere og ledere bedre til at håndtere etiske dilemmaer. Der er ligeledes udarbejdet en ny vejledning for medarbejdere og ledere på kommunens plejehjem i forbindelse med mistanke om og håndtering af seksuelle overgreb. Der udarbejdes desuden vejledningsmateriale til ledere og medarbejdere i ældreplejen om vejledningspligten i samarbejdet med pårørende, herunder i forhold til bl.a. fuldmagt og værgemål, og om tavshedspligten.
Endelig arbejdes der på at justere forvaltningens procedurer for indberetning af magtanvendelse med henblik på, at indberetningerne kan bruges som et effektivt redskab i ledelsestilsynet, og for at sikre inddragelse af pårørende, hvor en borger ikke selv kan varetage sine interesser. Udvalget vil modtage dette til orientering, så snart det er udsendt.
Økonomi
Katja Kayser
/Pernille Hansted
Videre proces
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.