Mødedato: 30.01.2003, kl. 15:00

Status og rammer for det videre arbejde med frit valgsordninger på ældreområdet

Status og rammer for det videre arbejde med frit valgsordninger på ældreområdet

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 30. januar 2003

 

5. Status og rammer for det videre arbejde med frit valgsordninger på ældreområdet

SOU 25/2003 J.nr. 27/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager denne orientering om arbejdet vedrørende frit valg til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen udmønter frit valg i distrikter svarende til forvaltningens inddeling i myndighedsområder.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingens 1. at-punkt.

Sundheds- og Omsorgsudvalget stemte om indstillingens 2. at-punkt.

 

 

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

X

  

Tanwir Ahmad

X

  

Lars Engberg

X

  

Karen Hækkerup

X

  

Johannes Nymark

X

  

Marlene Krogh

X

 

Trine Schaltz

X

 

Bente Møller

X

 

A. Ben Haddou

X

  

Lise Helweg

X

  

Carl Chr. Ebbesen

X

  

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte herefter indstillingen

Bente Møller (Ø) ønskede herefter at benytte sig af standsningsretten med henvisning til § 9 i Forretningsorden for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

 

RESUME

I maj 2002 vedtog folketinget den såkaldte ældrepakke. Som konsekvens heraf skal bl.a. ældre borgere fra 1. januar 2003 have mulighed for frit at vælge mellem leverandører af personlig og praktisk hjælp (L 130 – Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte (Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp mv.)).

Københavns Kommune har – som knap halvdelen af landets øvrige kommuner – endnu ikke implementeret loven fuldt ud. Med udgangen af 1. kvartal forventer Sundhedsforvaltningen dog, at kommunen kan oplyse Socialministeriet om de lovpligtige informationer om leverandørkrav samt kvalitets- og priskrav.

I denne indstilling orienterer Sundhedsforvaltningen om arbejdet med at indføre frit leverandørvalg på ældreområdet i Københavns Kommune, herunder det arbejde forvaltningen har udformet i forlængelse af beslutningen på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 21. november 2002 (SOU 247/02). I indstillingen gives en status for arbejdet, ligesom de kommende opgaver med lovgivningen præsenteres. Indstillingen indeholder en tidsplan, der bl.a. angiver tidspunkter for forventet politisk behandling.

Indstillingen danner samtidig rammen om en række indstillinger i relation til frit valg, der ligeledes forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 30. januar 2003:

  • Revision af kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp
  • Kravspecifikationer for indkøbsordning
  • Kravspecifikationer for tøjvaskordning
  • Kravspecifikationer for grundig rengøring
  • Udvidelse af frit valg til også at omfatte hjemmesygepleje

Inddelingen i de førstnævnte fire indstillinger skyldes, at udvalget på mødet den 21. november sidste år besluttede, at det fortsatte arbejde med frit valg skulle tage afsæt i 6 ydelseskategorier: personlig hjælp, praktisk hjælp, indkøbsordning, tøjvaskordning, grundig rengøring samt madservice. Kravspecifikationer og priser for madservice er under udarbejdelse og forventes forelagt udvalget den 13. marts 2003.

På mødet den 21. november 2002 besluttede udvalget desuden at udsætte beslutningen om integration af hjemmesygeplejen i frit valg. Derfor er der udarbejdet en særskilt indstilling om dette.

Med disse indstillinger er der således fulgt op på de dagsordenspunkter, der blev udsat ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets mødet den 21. november 2002. Indstillingerne om frit valg erstatter sagerne om kundevalgsordninger og fleksibel hjemmehjælp, som Sundheds- og Omsorgsudvalget havde på dagsordenen den 17. december 2001 (SOU 407/07 – 402/01).

På mødet den 21. november 2002 besluttede udvalget, at det fortsatte arbejde i forvaltningen skulle tage afsæt i to modeller for indførelse af det fire valg. For det første godkendelsesmodellen for personlig og praktisk hjælp, hvor alle leverandører der lever op til kommunens kvalitets- og priskrav godkendes. For det andet udbudsmodellen for indkøbsordning, tøjvaskordning samt grundig rengøring, hvor leverandører skal afgive tilbud og derved bl.a. konkurrere på prisen. Ifølge loven skal kommunen indgå kontrakt med mindst 2 og maksimum 5 leverandører i hvert distrikt for en to-årig periode.

Udover at Sundhedsforvaltningen indstiller, at denne orientering om arbejdet med frit valg tages til efterretning, indstilles det samtidig til godkendelse, at Sundhedsforvaltningen udmønter frit valg i distrikter svarende til forvaltningens inddeling i myndighedsområder.

Bestemmelserne om frit leverandørvalg af personlig og praktisk hjælp samt konsekvenserne af lovgivningen er tidligere behandlet på udvalgets møder den 29. august 2002 (SOU 196/2002) og den 21. november 2002 (SOU 247/2002).

 

Til top