Mødedato: 30.01.2003, kl. 15:00

Kravspecifikation for tøjvaskeordning

Kravspecifikation for tøjvaskeordning

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. januar 2003

 

8. Kravspecifikation for tøjvaskeordning

SOU 20/2003 J.nr. 27/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at godkende vedlagte kravspecifikationer for tøjvaskordning.

at godkende, at forvaltningen indgår kontrakt med tre leverandører af tøjvaskordning pr. distrikt.

 

RESUME

I forbindelse med indførelse af frit valg på ældreområdet besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget den 21. november 2002 (SOU 247/02) at sende ydelserne indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring i udbud. Vedlagte kravspecifikation for tøjvaskordning skal anvendes ved udbud af ordningen i forbindelse med indførelse af frit valg i Københavns Kommune.

De tre kravspecifikationer (for ydelserne indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring) følger overvejende samme struktur, der er opbygget efter leverancen fra start til slut:

  • Krav til produktet/ydelsen
  • Information om produkt og priser
  • Tilmelding/afmelding/ændringer
  • Transport af varer til borgerens bopæl (gælder indkøbsordning)
  • Levering
  • Betaling
  • Dokumentation og rapportering

  • Kvalitetssikring

  • Øvrige krav

Kravspecifikationerne er udformet som minimumskrav, og derfor skal alle tilbudsgivere kunne dokumentere, at de lever op til disse krav. Derudover ønsker Sundhedsforvaltningen at udbudet udformes på en måde, der giver mulighed for, at leverandørerne kan præsentere yderligere forslag til krav mv. i en tøjvaskordning.

Kravspecifikationen til tøjvaskordning er opbygget ud fra et hensyn til borgerens tryghed. Som udgangspunkt skal leverandøren kende Københavns Kommunes værdigrundlag og omsorgsfilosofi.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at udvalget godkender kravspecifikationen.

Desuden indstiller forvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen indgår kontrakt med tre leverandører af tøjvaskordning pr. distrikt. Distriktet defineres som den organisatoriske opbygning omkring myndighedsfunktionen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med indførelse af frit valg på ældreområdet besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget den 21. november 2002 at sende ydelserne indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring i udbud.

De grundlæggende elementer i udkastet til kravspecifikationer til tøjvaskordning præciseres og begrundes senere i indstillingen under afsnittet "Indhold i kravspecifikation for tøjvaskordning".

Som forudsætning for at gennemføre et udbud af tøjvaskordning har Sundhedsforvaltningen udarbejdet:

  • en kvalitetsstandard for tøjvaskordning, indarbejdet i "Kvalitetsstandarder for ældreområdet i Københavns Kommune" (der henvises til særskilt indstilling på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 30. januar 2003).

  • kravspecifikationer til tøjvaskordning (vedlagt som bilag).

De kravspecifikationer der hermed indstilles til godkendelse omhandler krav, der retter sig mod tøjvaskordningen. De generelle leverandørkrav som f.eks. økonomisk sikkerhedsstillelse, arbejdsmiljø, uddannelse mv. er under udarbejdelse og vil blive forelagt udvalget den 13. marts 2003 sammen med ydelsespriserne for personlig og praktisk hjælp.

Priserne skal anvendes til at godkende leverandører jf. hovedreglen i frit valgs loven, mens kommunen i udbudet af indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring kan indhente tilbud, der bl.a. konkurrerer på pris, og hvor kommunen skal vælge de økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Ved udbud skal kvalitetsstandarder, kravspecifikationer og leverandørkrav indberettes til Socialministeriets fritvalgsdatabase, mens priser kun skal indberettes ved brug af godkendelsesmodellen.

Fakta om tøjvaskordning

Borgerne kan blive visiteret til tøjvask på to måder:

  • tøjvask i hjemmet ved hjælper

  • tøjvask via tøjvaskordning

Kvalitetsstandarderne vedrørende praktisk bistand indeholder visitationskriterier for at visitere til tøjvask i hjemmet og tøjvaskordning. Udbudet af tøjvaskordning medfører ingen ændringer i det fastsatte serviceniveau.

I alt er 7.200 borgere visiteret til tøjvask i dag. Heraf er 3.200 visiteret til tøjvaskordning. På grund af registreringsvanskeligheder er der dog borgere i ordningen, som ikke indgår i opgørelsen. Endvidere er der bydele, der ikke tilbyder tøjvaskordning i dag, f.eks. Ydre Østerbro med 700 borgere, som er visiteret til tøjvask.

Visitationen til tøjvaskordning beror på en individuel faglig vurdering af borgeren. Sundhedsforvaltningen tilstræber, at så mange borgere som muligt indgår i tøjvaskordning. For at fremme andelen af borgere, der visiteres til tøjvaskordning, giver kvalitetsstandarderne mulighed for at visitere til hjælp til at sortering af tøj, ophængning af tøj mv. Således er det som udgangspunkt de svageste borgere, der visiteres til tøjvask ved hjælper.

Under forudsætning af denne visitationspraksis, vurderer forvaltningen, at potentialet for andelen af borgere, der fremover visiteres til tøjvaskordning er 60-70%.

 

Indhold i kravspecifikationen for tøjvaskordning

Kravspecifikationen til indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring er udarbejdet af en arbejdsgruppe sammensat af repræsentanter fra hjemmeplejen, Pensions- og Omsorgskontorer og centralforvaltningen. Arbejdet med kravene har taget udgangspunkt i eksisterende kontrakter med private leverandører i kommunen og erfaringer med de private leverandører.

De tre kravspecifikationer følger overvejende samme struktur, der er opbygget efter leverancen fra start til slut:

  • Krav til produktet/ydelsen
  • Information om produkt og priser
  • Tilmelding/afmelding/ændringer
  • Transport af varer til borgerens bopæl (gælder indkøbsordning)
  • Levering
  • Betaling
  • Dokumentation og rapportering

  • Kvalitetssikring
  • Øvrige krav

Kravspecifikationerne er udformet som minimumskrav, og derfor skal alle tilbudsgivere kunne dokumentere, at de lever op til disse krav. Derudover ønsker Sundhedsforvaltningen at udbudet udformes på en måde, der giver mulighed for, at leverandørerne kan præsentere yderligere forslag til krav mv. i en tøjvaskordning

Kravspecifikationen til tøjvaskordning er primært opbygget ud fra et hensyn til borgerens tryghed. Som udgangspunkt skal leverandøren kende Københavns Kommunes værdigrundlag og omsorgsfilosofi. Derudover har forvaltningen vurderet, at der skal opstilles krav om:

  • Solid information om ordningen

  • Klare regler for afbud, ændringer mv.

  • Krav om synlig legitimation ved levering

  • Løbende dokumentation og afrapportering fra leverandør til kommunen

Antal leverandører pr. distrikt

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at kommunen indgår kontrakt med tre leverandører af tøjvaskordning pr. distrikt.

Af lovgivningen om frit valg fremgår det, at "anvendelse af udbudsmodellen medfører, at kommunalbestyrelsen skal begrænse antallet af leverandører, som hjemmehjælpsmodtagerne kan vælge imellem".

Borgerne skal have mulighed for at vælge mellem mindst to og maksimum fem leverandører indenfor hver ydelseskategori. I udbudsmaterialet skal kommunen oplyse, om kommunen forventer at tilbyde kontrakt med to, tre, fire eller fem leverandører, så leverandørerne på forhånd ved, hvor mange de er i konkurrence med.

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at kommunen påregner at indgå kontrakt med tre leverandører pr. distrikt. Forvaltningen vurderer, at tre leverandører pr. distrikt vil give borgeren en reel valgmulighed. Desuden vil tre leverandører pr. distrikt skabe den nødvendige konkurrence som vil holde leverandørernes fokus på kvaliteten. Endvidere skabes en tøjvaskordning, der organisatorisk kan blive velfungerende.

MILJØVURDERING

I kravspecifikationerne kræver Sundhedsforvaltningen, at leverandører af tøjvaskordning anvender miljøgodkendte samt allergitestede vaskemidler.

ØKONOMI

De endelige omkostninger til tøjvaskordning – efter ordningen har været i udbud – kendes endnu ikke, da tilbudsgiverne bl.a. skal konkurrere på prisen, jf. "det økonomisk mest fordelagtige tilbud". Formuleringen betyder, at man fastsætter, hvilke delkriterier der afgør, hvilket tilbud der samlet set er de økonomisk mest fordelagtige. De mest anvendte delkriterier er: pris, driftsomkostninger, kvalitet, drifts- og leveringssikkerhed, kvalitetssikring samt organisatoriske og personalemæssige forhold.

HØRING

Ældrerådene vil blive hørt med frist 5. marts 2003. Høringssvarene vil indgå i den endelige behandling i Borgerrepræsentationen af kvalitetsstandarder, leverandør- og priskrav fra såvel Sundhedsforvaltningen som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

BILAG

  1. Kravspecifikation af tøjvaskordning til hjemmehjælpsmodtagere

 

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

 

Til top