Mødedato: 30.01.2003, kl. 15:00

Forventet regnskab 2003

Forventet regnskab 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. januar 2003

 

2. Forventet regnskab 2003

SOU 13/2003 J.nr. 58/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab pr. 21. januar 2003 og videresender det til Økonomiudvalget.

RESUME

Sundhedsforvaltningens forventede regnskab tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2003 samt senere korrektioner.

Budgettet indeholder midler til implementering af de serviceforbedringer og nye tiltag, som indgik i budgetaftalen for 2003. Det drejer sig blandt andet om midler til opfyldelse af 4 ugers ventetidsgaranti til plejeboliger, flere korttidsboliger for ældre, arbejdstøj i hjemmeplejen og partnerskaber og netværk for ældre.

Sundhedsforvaltningen forventer på nuværende, tidlige, tidspunkt at holde budgettet på de rammebelagte områder.

På det lovbundne område forventes der på bevillingen Praksissektoren et merforbrug på 29 mill. kr. Merforbruget kan henføres til medicinområdet, hvor der i 2002 var et stigende udgiftspres. Det forventede forbrug er beregnet på baggrund af regnskabstal fra 2002, samt en forudsætning om at stigningstakten fra 2001 til 2002 videreføres i 2003.

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningens forventede regnskab tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2003 samt senere korrektioner.

Budgettet indeholder midler til implementering af de serviceforbedringer og nye tiltag, som indgik i budgetaftalen. Det drejer sig blandt andet om midler til opfyldelse af 4 ugers ventetidsgaranti til plejeboliger, flere korttidsboliger for ældre, arbejdstøj i hjemmeplejen og partnerskaber og netværk for ældre.

Det samlede forventede regnskab 2003 er vist i nedenstående tabel 1.

Tabel 1. Forventet regnskab 2003, hele Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

Sagsfremstillingen er opdelt i to afsnit. Det første afsnit omhandler det rammebelagte område, mens det andet afsnit omhandler det lovbundne område, finansposter samt bidrag til H:S.

Rammebelagte områder

Nedenstående tabel 2 viser det forventede regnskab 2003 på det rammebelagte område.

 

Tabel 2. Forventet regnskab 2003, rammebelagte områder

Sundhed

Budgettet for bevillingen Sundhed forventes overholdt.

Pleje, service og boliger for ældre

Budgettet for bevillingen Pleje, service og boliger for ældre forventes overholdt.

Plejehjemsområdet

Som en del af budgetaftalen er området tilført 20,6 mill. kr. til flere korttidsboliger. Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en plan for konkretiseringen af dette. Forslaget bygger dels på at ændre allerede eksisterende aflastningspladser til rehabiliteringspladser, dels på at omkonvertere beskyttede boliger til rehabiliteringspladser og derved øge og målrette kapaciteten på området.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Sundhedsforvaltningen følger løbende op på udviklingen i ventetid på plejeboliger. Den seneste opgørelse stammer fra december 2002 og er opsummeret i nedenstående figur 1.

 

 

 

 

 

 

 

Figur 1. Udviklingen i gennemsnitlig ventetid på plejeboligplads februar 2000 – december 2002.

Som det fremgår har der været tale om en stagnerende tendens siden foråret 2002. Sundhedsforvaltningen forventer, at den demografiske udvikling med færre ældre, samt det forhold, at der gives yderligere midler til køb af boliger i andre kommuner (jf. afsnit om køb og salg af plejeboliger) vil føre til et fald i den gennemsnitlige ventetid på plejeboliger.

I 2003 er plejehjemmenes budgetter fordelt efter en ny budgetfordelingsmodel, som gør plejehjemmenes budgetter mere overskuelige og giver plejehjemmene et ensartet økonomisk grundlag. Den nye budgetfordelingsmodel er også en del af plejehjemsområdets overgang til BUM-strukturen.

I den nye model opdeles plejehjemmenes budgetter i forskellige aktivitetsområder. Indenfor hvert aktivitetsområde fordeles den sum, som er til rådighed, til de enkelte institutioner efter takster, faktiske udgifter eller en kombination heraf.

Taksterne, som bruges, er enten et beløb pr. beboer eller et beløb pr. kvadratmeter eller en fast takst. For at sikre at den samlede budgetramme overholdes, vil taksterne blive beregnet på ny til hvert budgetår og vil således kunne variere fra år til år.

Det forventede indtægtsgrundlag for det enkelte plejehjem – som består af de penge borgerne betaler for valgfrie ydelser - er fastsat til 90 % af det maksimalt mulige for alle valgfrie ydelser. Det forventede indtægtsgrundlag er specificeret i budgettet for hvert plejehjem.

Hjemmeplejeområdet

Det indgår som en del af budgetaftalen, at timetallet til grundig rengøring fastholdes. Desuden er området tilført 5 mill. kr. til arbejdstøj samt 4,6 mill. kr. til at forbedre hjemmehjælpernes arbejdsmiljø og sikre mere tid til omsorg.

Der er foretaget en budgetfordeling til de decentrale enheder på baggrund af det visiterede antal timer og den pris- og lønfremskrevne timepris. Disse budgetter vil være gældende indtil Københavns Kommune overgår til frit valg. I frit valg modellen vil der skulle etableres en række nye økonomistyringsrelationer, som også vil få betydning for budgettildelingen.

Køb og salg af plejeboligpladser

Budgettet er tilført 25,3 mill. kr. som følge af indførelsen af 4 ugers ventetidsgarantien på en plejeboligplads. Som led i bestræbelserne på at opfylde ventetidsgarantien ophører plejehjemmet Hjortespring med at være en siveinstitution, og Hjortespring vil i 2003 indgå som et af Københavns Kommunes almindelige plejehjem. I øjeblikket pågår der en kapacitetsudvidelse på plejehjemmet, som forventes gennemført i marts/april 2003.

Køb og salg af plejeboliger er et vanskeligt styrbart område, hvor der tidligere har været problemer med budgetoverholdelsen. Sundhedsforvaltningen forventer dog på nuværende tidspunkt, at budgettet vil kunne holdes i 2003.

Administration

Budgettet på bevillingen Administration forventes overholdt. I denne vurdering indgår ikke eventuelle udgifter til omorganiseringen af Sundhedsforvaltningen.

Rammebelagte områder, anlæg:

Pleje, service og boliger for ældre

Budgettet på bevillingen pleje, service og boliger, anlæg, forventes overholdt.

Lovbundne områder, finansposter og H:S.

Nedenstående tabel 3 viser budget 2003, det forventede forbrug 2003 samt afvigelsen på det lovbundne område, finansposter og nettobidrag til H:S.

 

Tabel 3. Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose for 2003 – lovbundne områder, finansposter og H:S (1.000 kr.)

Pleje, service og boliger for ældre

Budgettet på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, lovbundet, forventes overholdt.

Sikringsydelser til ældre

Budgettet på bevillingen Sikringsydelser for ældre forventes overholdt.

Praksissektoren

På bevillingen Praksissektoren forventes der et merforbrug på 29 mill. kr. Merforbruget kan henføres til medicinområdet, hvor der siden 2000 har været en kraftig udgiftsstigning. Det forventede forbrug er beregnet på baggrund af regnskabstal fra 2002 samt en forudsætning om at stigningstakten fra 2001 til 2002 videreføres i 2003. Sundhedsforvaltningen er i samarbejde med Økonomiforvaltningen ved at færdiggøre en analyse af sygesikringsudgifterne, som forventes færdig i marts 2003 med henblik på forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget. I analysen vil der være anbefalinger om iværksættelse af forskellige udgiftsdæmpende tiltag på området.

MILJØVURDERING

Ingen

 

 

ØKONOMI

Se sagsbeskrivelsen

 

HØRING

Indstillingen har ikke været i høring.

 

 

BILAG

Ingen

 

Lau Svendsen-Tune

/Hanne Baastrup

 

 

Til top