Status på nøgletal for sundhed og omsorg i Københavns Kommune 1. halvår 2020
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager ”Status på nøgletal for sundhed og omsorg 1. halvår 2020” til efterretning jævnfør bilag 1.
Problemstilling
I statusrapporten for 1. halvår 2020 afrapporteres på en række indikatorer for målene i ældrepolitikken og sundhedspolitikken samt på de politisk fastsatte mål om sygefravær og ventetider. Det er ikke muligt at følge alle indikatorer halvårligt, hvorfor forvaltningen udarbejder en mere omfattende statusrapport for året 2020 ved årets udgang, hvori resultater fra brugerundersøgelserne ligeledes indgår.
Halvårsrapporten for 1. halvår 2020 forelægges her til udvalgets orientering.
Løsning
Rapporten ” Status på nøgletal for sundhed og omsorg 1. halvår 2020” er vedlagt som bilag 1.
Et gennemgående tema i denne statusrapport er situationen med COVID-19, der i foråret 2020 har pauseret mange kommunale tilbud under nedlukningen af Danmark. De bydækkende enheder har under nedlukningen bestræbt sig på at opretholde kontakten til så mange borgere som muligt, der fik afbrudt deres forløb som følge af COVID-19. Det er blandt andet sket ved at omstille tilbud til digitale forløb.
Det er forvaltningens vurdering, at de tiltag som forvaltningen har foretaget i relation til COVID-19 nedlukningen i foråret, er med til at få bragt indikatorer med tilbagegang i statusrapporten tilbage til normal tilstand.
Indhold i rapporten
Statusrapporten for 1. halvår 2020 er struktureret efter de overordnede politiske visioner for sundhed og omsorg:
Politiske visioner fra Ældrepolitikken ”Vær med – hele livet” (2019-2022)
1. Frihed - til at leve det liv, man ønsker
2. Tryghed - når der er behov for støtte og pleje i hverdagen
3. Fællesskaber - der giver nye muligheder
Politiske visioner fra Sundhedspolitikken ”Nyd livet, københavner” (2015-2025)
4. Københavnerne lever med bedre livskvalitet - hele livet igennem
5. Københavnerne lever med lige muligheder for et sundt liv
6. Københavnerne lever længere
Politiske visioner om ventetid og sygefravær
7. Københavns Kommune overholder de ventetider, der er fastsat i kommunens kvalitetsstandarder
8. Forvaltningens sygefravær skal nedbringes
Statusrapporten for 1. halvår 2020 giver dermed et nedslag på en række indikatorer i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens drift, og kan således give et billede af, om der er områder og indsatser, der bør modtage særlig opmærksomhed.
Et gennemgående tema i denne statusrapport er situationen med COVID-19, der i foråret 2020 har pauseret mange kommunale tilbud under nedlukningen af Danmark. Påvirkningen af COVID-19 kommer tydeligt til udtryk under flere af indikatorerne i rapporten som fald i leverede forløb. Til trods for situationen med COVID-19 er flere af indikatorerne stabile, når udviklingen i forløb betragtes over tid. Det gælder blandt andet i forhold til genoptræningsforløb, patientrettede forebyggelsesforløb for hjerte og KOL og voksne borgeres psykiske sundhed.
De bydækkende enheder har under nedlukningen bestræbt sig på at opretholde kontakten til så mange borgere som muligt, der fik afbrudt deres forløb som følge af COVID-19. Det er blandt andet sket ved at omstille tilbud til digitale forløb, og mange borgere har taget godt imod de nye muligheder. Efter genåbningen er mange forløb fortsat som digitale tilbud, og størstedelen af borgerne har efter nedlukningen genoptaget deres forløb enten virtuelt eller med fysisk fremmøde.
Forvaltningen lægger stor vægt på, at de data, der indgår i statusrapporten, er valide og kan følges over tid. Det er fortsat ikke muligt at få data fra Sundhedsdatastyrelsen, hvorfor indikatorerne for ventedage for færdigbehandlede borgere, forebyggelige sygehusophold, genindlæggelser og korte sygehusophold ikke indgår i denne statusrapport. Forvaltningen forventer at kunne afrapportere på disse indikatorer igen i statusrapporten for 2022.
Statusrapporten for 1. halvår 2020 er vedlagt til udvalgets orientering som bilag 1. På side seks i rapporten er det muligt at få et hurtigt overblik over udvikling og målopfyldelse for hver enkelt indikator under de politiske visioner og pejlemærker og se om forvaltningen bevæger sig i den rigtige retning, hvilket angives således:
I statusrapportens resumé fra side syv til 10 får læseren et mere detaljeret overblik over rapportens indhold og status på de enkelte indikatorer for 1. halvår 2020.
Det er forvaltningens vurdering, at resultaterne i statusrapporten for 1. halvår 2020 ikke giver anledning til akut øget opmærksomhed eller igangsættelse af nye indsatser. Dette skyldes, at nedgangen i antal forløb for flere af indikatorerne er koncentreret til foråret 2020 og alene er relateret til COVID-19 situationen. Forvaltningen arbejder allerede på digitale løsninger, hvor det er muligt.
Nedenfor fremgår overblikket over udvikling og målopfyldelse for hver enkelt indikator.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.
Videre proces
Den næste statusrapport for året 2020 forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2021.
Katja Kayser
/Morten Sten Andersen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.