Høring vedr. Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
Problemstilling
Med udkast til Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 (bilag 1) foreslår Kultur- og Fritidsudvalget, at kunst, kultur og idræt bindes sammen i én politik med fokus på at skabe livskvalitet og glæde samt skabe gode vækstbetingelse for frivillige initiativer og kreative idéer. Målet for Kultur- og Fritidspolitikken 2011-2013 er bl.a. at fastholde København som en metropol med høj livskvalitet og at indrette byen, så den har gode tilbud til en stadigt voksende befolkning. Målene skal indfries med en mangfoldighed af indsatser, der bl.a. sætter fokus på:
- Nye og renoverede faciliteter og nemmere adgang til at få rådgivning og tilskud
- Dialog og nye former for samarbejde med aktive borgere
- Kreativ vækst og nye koblinger mellem kommunen, uddannelsesinstitutioner og virksomheder
- Sundhed, integration og sikker by
- Samarbejde på tværs af de politiske udvalg
Løsning
Sundheds- og Omsorgsudvalget er enig i ambitionerne, som i stor udstrækning flugter med ambitionerne i sundhedspolitikken 2011-2014 ”Længe leve København” og Sundheds- og Omsorgsudvalgets reformprogram ”Aktiv og tryg hele livet”.
a. Nye og renoverede faciliteter og nemmere adgang til at få rådgivning og tilskud
Kultur- og Fritidspolitikkens mål om at forbedre mulighederne for udfoldelse i byen bør ses i sammenhæng med Sundhedspolitikkens fokus på, at byen indrettes, så det bliver sjovere og lettere at være københavner, ikke mindst i bydele med stor ulighed i sundhed. Der er på baggrund af budgetønske fra Sundheds- og Omsorgsudvalget i Budget 2012 afsat i alt 24 mio. kr til at anlægge byrums- og idrætsfaciliteter, der inspirerer til leg og fremmer bevægelse. Det drejer sig bl.a. om aktivitetsplads mårettet voksne, udendørs fitnesspladser, vandidrætslegeplads og kunstgræsbaner.
Hensigten om at arbejde for kreative faciliteter falder ligeledes fint i tråd med Sundhedspolitikkens mål om at udvikle ydelser og tilbud, så de i højere grad fastholder eller forbedrer mulighederne for et aktivt og selvstændigt liv for alle uanset alder.
Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer til, at hensynet til social ulighed i sundhed fremhæves i Kultur- og Fritidspolitikken.
b. Dialog og nye former for samarbejde med aktive borgere.
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser særdeles positivt på Kultur- og Fritidspolitikkens hensigter om at involvere borgerne og inddrage civilsamfundet, de frivillige foreninger og brugerne i udviklingen af Københavns kultur- og fritidsområde. Sundheds- og Omsorgsudvalgets har særligt fokus på at ”slå dørene op” for et forpligtende samarbejde med civilsamfundet.
Samarbejdet med civilsamfundet kan bl.a. anvendes i udmøntningen af Kultur- og Fritidspolitikkens planer om at inddrage brugerne mere aktivt og gentænke det repræsentative demokrati i kultur- og fritidstilbudene. Her foreslår Sundheds- og Omsorgsudvalget at sætte en dialogproces i gang om aktivt medborgerskab i forhold til byens udfordringer og mulige løsninger. Det kræver, at kommunen udviser åbenhed og synliggør hvilke problemstillinger og opgaver, kommunen ønsker hjælp til at løse. På den baggrund kan civilsamfundet byde ind med forslag og aktiviteter.
c. Kreativ vækst og nye koblinger mellem kommunen, uddannelsesinstitutioner og virksomheder
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på samarbejdet på tværs af sektorer og opfordrer specifikt til, at civilsamfundet i form af f.eks. frivillige foreninger indgår som ligeværdige partnere i forbindelse med udviklingen af kultur- og fritidstilbud.
d. Sundhed, integration og sikker by
Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer til, at forskellige borgergruppers behov for særlige tilbud sættes i fokus således, at Kultur- og Fritidspolitikken kan være med til at sikre flere muligheder for de grupper, der i dag er mindst aktive og deltagende. På den måde kan Kultur- og Fritidspolitikken f.eks. bidrage til at mindske den sociale ulighed i sundhed samt forebygge den ensomhed, som er udbredt blandt ældre københavnere.
Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer konkret til, at der i udviklingen af bedre rammer for bevægelsesfremmende aktiviteter både fokuseres på byudvikling i ”børnehøjde” og på bevægelsesfremmende aktiviteter målrettet ældre. Vedr. byudvikling for børn kan information fra Børnesundhedsprofilen anvendes som baggrund for udvælgelse af målgrupper og særlige indsatsområder. Der bør desuden fokuseres på at etablere bevægelsesfremmende aktiviteter for målgrupper, som traditionelt er mindre aktive og deltagende. Det drejer sig f.eks. om teenagere af begge køn, piger og kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.
e. Samarbejde på tværs af de politiske udvalg
Kultur- og Fritidspolitikken fremhæver behovet for at samarbejde på tværs af politiske udvalg, så gevinsterne ved at være kultur- og idrætsaktiv bruges i løsningen af forskellige opgaver og problemer i København. Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår at udbygge samarbejdet mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundheds – og Omsorgsforvaltningen med særligt fokus på at anvende fælles viden og erfaringer om dialog og samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og frivillige.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vil opfordre til, at der i den videre konkretisering af Kultur- og Fritidspolitikken sker en tæt samordning af indsatser mellem denne politik og Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014, således at der sikres optimal fremdrift for mål i begge politikker.
Økonomi
Videre proces
Kultur- og Fritidspolitikken og de indkomne høringssvar behandles i Kultur- og Fritidsudvalget den 27. oktober 2011.
I forbindelse med høringen er der arrangeret et åbent temamøde om Kultur- og Fritidspolitikken den 27. september 2011 fra 19.00 til 21.00.
Det foregår på Biblioteket, Rentemestervej 76, i salen 3. sal, 2400 København NV
Anne Mette Fugleholm
/Margrethe Kusk Pedersen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt, med den tilføjelse, at der i afsnit d er en direkte henvisning til Børnesundhedsprofilen.