Mødedato: 29.09.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af Praksisplan for fysioterapi 2011-2014

Se alle bilag

Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 er sendt til endelig godkendelse blandt kommunerne i Region Hovedstaden. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende praksisplanen på vegne af Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 (bilag 1).

Problemstilling

I henhold til Landsoverenskomsterne for fysioterapi og vederlagsfri fysioterapi udarbejder Region Hovedstaden og kommunerne i regionen en fælles plan for tilrettelæggelse af den fremtidige fysioterapeutiske betjening i regionen. Planen danner grundlag for beslutning om de overenskomstmæssige forhold vedrørende den samlede fysioterapeutiske kapacitet, dvs. både tilskudsberettiget fysioterapi, vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi. Praksisplanen forventes at træde i kraft den 1. oktober 2011.
 

Sundheds- og Omsorgsudvalget afgav på vegne af Københavns Kommune høringssvar til udkast til praksisplanen i marts 2011. Københavns Kommune fandt generelt, at udkastet til praksisplanen indeholdt gode og hensigtsmæssige anbefalinger på området, dels ud fra et borgerrettet, fagligt og fra et økonomisk perspektiv. Derudover har kommunen i høringssvaret understreget behovet for at styrke samarbejdet mellem kommunerne og de praktiserende fysioterapeuter. Praksisplanen skal godkendes af alle 29 kommuner og Regionsrådet med frist den 23. september 2011. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fremsendt en godkendelse af praksisplanen  for fysioterapi med forbehold for den endelig politisk godkendelse i mødet den 29. september 2011.

Løsning

Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 indeholder beskrivelse og planlægning af de tre fysioterapeutiske områder: tilskudsberettiget fysioterapi, vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi. Planen er opdelt i tre dele:

  1. Kapacitetsbeskrivelse, der afdækker den fysioterapeutiske dækning, udgiftsudvikling og tilgængelighed i praksissektoren.
  2. Kapacitetsplan, der planlægger den fremtidige fysioterapeutiske kapacitet i planperioden. Her fastslås, at den samlede kapacitet er passende, men at en udligning af geografiske forskelle i dækningsgrad inden for regionens grænser bør tilstræbes. Kapaciteten analyseres og vurderes i planperiodens 3. år såfremt, der sker væsentlige ændringer i faktorer, som kan påvirke kapaciteten.
  3. Udviklingsplan, der beskriver, hvordan kvalitetsudvikling og samarbejde mellem praktiserende fysioterapeuter og det resterende sundhedsvæsen tænkes understøttet. Udviklingsplanens målsætninger er at sikre tværfagligt og tværsektorielt samarbejde, kvalitetsudvikling og tilgængelighed. Målsætningerne søges bl.a. indfriet ved at sætte fokus på understøttelse af elektronisk kommunikation og implementering af kliniske retningslinjer.

Praksisplan for fysioterapi 2011 – 2014 er udarbejdet i et samarbejde mellem Region Hovedstaden, kommunerne i regionen samt repræsentanter fra de praktiserende fysioterapeuter i regionen. Arbejdet med praksisplanen har været forankret i Samarbejdsudvalget for fysioterapi. Udkast til praksisplanen har været i høring blandt kommunerne i marts 2011, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget afgav høringssvar hertil på vegne af Københavns Kommune.


Københavns Kommunes
bemærkninger til praksisplanen er i vidt omfang blevet imødekommet og indarbejdet – og har ikke ændret på linien i praksisplanen. Kommunen har i sine bemærkninger tilsluttet sig fastholdelse af kapaciteten og fordeling af kapaciteten i regionen samt anbefalingerne om faglig kvalitet og kvalitetssikring. Derudover har kommunen i høringssvaret understreget behovet for at styrke samarbejdet mellem kommunerne og de praktiserende fysioterapeuter, hvorfor dette er blevet fremhævet i praksisplanen. 


Praksisplan for fysioterapi 2011 – 2014 blev endelig godkendt af Regionsrådet på deres møde den 21. juni 2011. KKR anbefaler på baggrund af mødet i KKR den 10. juni 2011 kommunerne at godkende praksisplanen, idet Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 indeholder gode og hensigtsmæssige anbefalinger. En implementering af anbefalingerne vil være med til at sikre lige adgang og tilgængelighed til fysioterapiydelser i praksissektoren, fagligt og organisatorisk bæredygtige klinikker samt sammenhæng mellem fysioterapi i praksissektoren og det resterende sundhedsvæsen. Praksisplanen vil således være med til at sikre, at samarbejdet mellem kommunen, hospitals- og praksissektoren udvikles, så borgeren oplever en helhedsorienteret og koordineret indsats mellem det kommunale og regionale sundhedsvæsen.

 

Konkret vil praksisplanen betyde, at Københavns Kommune vil sætte øget fokus på det allerede eksisterende samarbejde med netværk af privatpraktiserende fysioterapeuter i kommunen. I efteråret 2011 afholder Københavns Kommune bl.a. et dialogmøde med de privatpraktiserende fysioterapeuter med henblik på at skabe dialog og læring på tværs af de kommunale træningstilbud og fysioterapeutiske tilbud i praksissektoren. Såfremt der i Praksisplanens aftaleperiode vil ske ændringer i fordelingen af kapaciteten i regionen, der vil få betydning for Københavns Kommune, vil kommunen forinden blive hørt herom.

 

Økonomi

Praksisplanen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter kommunernes godkendelse af Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 nedsættes under Samarbejdsudvalget en implementeringsgruppe med henblik på at følge op på anbefalingerne i praksisplanen.

Praksisplan for fysioterapi 2011-2014 forventes at træde i kraft den 1. oktober 2011.


    Anne Mette Fugleholm

                                                            /Merete Røn Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top