Mødedato: 29.09.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

§ 79 retningslinier 2012

Se alle bilag
Med Reformprogrammet ”Aktiv og tryg hele livet” og Sundhedspolitikken blev det vedtaget, at tilskud til ældreklubber skal bruges på en ny måde. Vedtagelse af reviderede af retningsliner, der sætter yderligere fokus på forebyggelse og sundhedsfremme og på at gøre ensomheden mindre i København, efter endt høring.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender reviderede retningslinier for bevillinger til ældreklubber efter Servicelovens § 79.

Problemstilling

Reformprogrammet ”Aktiv og tryg hele livet” og Sundhedspolitikken lægger op til, at de midler, der hvert år anvendes til ældreklubber efter Servicelovens § 79 bruges på en ny måde. Midlerne skal hovedsageligt bruges til netværksskabende aktiviteter, støtte i forbindelse med sygdom og andre livskriser samt understøtte en sundere livsstil, særligt i områder, hvor sundhedsprofilen viser, at der er store udfordringer.

På den baggrund fremlægges reviderede retningslinier for bevillinger til ældreklubber efter Servicelovens § 79, der nu efter endt høring drøftes på baggrund af de indkomne høringssvar.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i 2003 retningslinier for bevilling efter § 79.

I 2010 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget at opretholde nedenstående retningslinier:

Ældre i Københavns Kommune skal sikres viden og handlemuligheder, der sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt. Det gøres bl.a. gennem økonomisk støtte til klubber og foreninger, der tilbyder aktiviteter for ældre.

Den økonomiske støtte tildeles ud fra en vurdering af hver forenings eller klubs ansøgning set i forhold til andre tilbud i lokalområdet. Hvilke aktiviteter udbydes, og er der behov for tilpasning eller helt nye tilbud? Hertil kommer en generel vurdering af befolkningssammensætning, levealder og de ældres sundhedstilstand i hvert område.
 

Sundheds- og Omsorgsudvalget delegerede udmøntningen af tilskuddene til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for 2011. Der er bevilget tilskud til 45 klubber og foreninger for ældre, i alt 24 mio. kr.

Reformprogrammet har imidlertid sat mål for at nedbringe ensomheden blandt ældre københavnere. Retningslinier og tildelingskriterier for bevillinger efter Servicelovens § 79 er derfor suppleret med et særligt fokus på netværk og stærkere relationer - også i forbindelse med livskriser. Desuden er Sundhedspolitikkens mål for forebyggelse og sundhedsfremme for ældre, også efter sygdom, indarbejdet i retningslinierne.

Forslag til reviderede retningslinier

København får flere ældre mellem 65 og 79 år de kommende år. Nye generationer af ældre med nye forventninger og nye færdigheder. Over halvdelen lever med kroniske sygdomme, hver sjette lever ikke efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, ligesom mange oplever ensomhed og føler sig isolerede. Det går ud over den forventede levetid, der er lavere i København end i resten af landet.

Når man føler sig ensom, kan det være svært at opsøge nye relationer, især når man har mistet en ægtefælle eller en anden nærtstående. Det kan også være meget vanskeligt at ændre livsstil alene. Det kræver ofte, at man bliver inviteret til at være med – til motion eller træning eller andre aktiviteter – og det kræver støtte fra familie, venner eller bekendte. Der vil i bevillingen af tilskud i 2012, ifølge § 79, blive lagt særlig vægt på aktiviteter, der:

  • Er opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed.
  • Tilbydes, som støtte i forbindelse med livskriser.
  • Fremmer sund livsstil og især har fokus på sundhedsfremme og bevægelse.
  • Sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt - også efter afsluttet sygdoms- eller rehabiliteringsforløb.
I vurderingen indgår desuden antal medlemmer, fremmøde og ejendomsudgifter for hver klub, samt en samlet vurdering i forhold til sundhedsprofiler og øvrige tilbud i hvert område.

Høring 

Indstillingen har været i høring hos De Københavnsle Ældreråd og ældreorganisationer, jf. (bilag 2). Forvaltningens kommentarer fremgår af (bilag 1).

Høringssvarene indeholder generelt ikke indvendinger i forhold til de reviderede retningslinier, men Pårørendegruppen for Svage Ældre anfører behov for også at tilgodese de svageste ældre.

Forvaltningen bemærker, at selv om de svageste ældre ikke er målgruppen for de forebyggende og sundhedsfremmende tilbud via § 79, kan denne gruppe i nogen grad tilgodeses af de frivillige tilbud om besøgsvenner, ledsagetjeneste og lignende, der udspringer af de foreninger, der støttes via § 79.

De Københavnske Ældreråd fremhæver bl.a. behovet for en bevillingsinstans, der ikke er inhabil, og efterspørger en konkret definition af, hvilke aktiviteter der er sundhedsfremmende og forebyggende og bekæmper ensomhed.

Forvaltningen bemærker, at der ikke er vedtaget en definition af, hvilke aktiviteter der er sundhedsfremmende, forebyggende og bekæmper ensomhed. Men vurderingen af foreningernes indsats og aktiviteter foretages på baggrund af ansøgningsmaterialets konkrete beskrivelse af disse.

Forvaltningen bemærker desuden, at der ikke forekommer inhabilitet i bevillingsprocessen. Tilskud sker på baggrund af politisk vedtagne retningslinier og forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget. Der er ikke involveret nogen fra klubmiljøet i bevillingsprocessen bortset fra for Samarbejdspuljen, hvor personer, der kan være inhabile i relation til en sag om bevilling af tilskud ikke deltager i behandlingen af denne. 

Økonomi

Puljen for 2012 indgår i budgetforslaget med 25.753 mio. kr.

Videre proces

Der er ansøgningsfrist for tilskud efter Servicelovens § 79 den 15. oktober 2011. På baggrund af indkomne ansøgninger vurderes aktiviteterne i forhold til retningslinierne og tilskuddene beregnes.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer Sundheds- og Omsorgsudvalget om udmøntningen af midlerne ifølge § 79 for 2012 i november 2011.

Anne Mette Fugleholm

                                                                        /Margrethe Kusk Pedersen 

Beslutning

Susan Hedlund (A) deltog ikke under behandlingen af dette punkt grundet inhabilitet.

 

Borgmesteren stillede følgende ændringsforslag:

 

1. at-punkt affattes således:

 

”at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender reviderede retningslinier for bevilling til ældreklubber efter servicelovens § 79, hvor der ved bevilling af tilskud vil blive lagt særlig vægt på aktiviteter, der

-         Er udviklende og opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed, herunder til opstart af madklubber.

-         Tilbydes, som støtte i forbindelse med livskriser.

-         Fremmer sund livsstil og især har fokus på sundhedsfremme og bevægelse.

-         Sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt – også efter afsluttet sygdoms- eller rehabiliteringsforløb.

 

I vurderingen indgår desuden antal medlemmer, målsætning om at tiltrække nye medlemmer, fremmøde og ejendomsudgifter for hver klub, tilgængelighed, samt en samlet vurdering i forhold til sundhedsprofiler, målgrupper og øvrige tilbud i hvert lokalområde.”

 

Udvalget godkendte indstillingen og besluttede at udpege en følgegruppe på 2 medlemmer fra udvalget, en fra hver valggruppe, til forvaltningen i forbindelse med udmøntning af kriterierne for 2012.

Den store valggruppe udpegede Bjarne P. Nielsen (F) og den lille valgruppe Heidi Wang (I) til følgegruppen.

Til top