Revision af årsregnskab 2010 - Direktionsnotat
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal orienteres om Revisionsfirmaet Deloittes bemærkninger, observationer, risikovurderinger og anbefalinger som følge af revisionen af regnskabet for 2010 samt om forvaltningens kommentarer til de enkelte punkter.
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Deloittes bemærkninger, observationer, risikovurderinger og anbefalinger til efterretning, og
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forvaltningens kommentarer til de enkelte punkter til efterretning.
Problemstilling
Som led i revisionen af årsregnskabet for 2010 for Københavns Kommune har Deloitte udarbejdet et såkaldt Direktionsnotat, som sammenfatter revisionens bemærkninger, observationer, risikovurderinger og anbefalinger i forhold til regnskabsføringen og økonomistyringen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
I henhold til proceduren for revisionsrapportering, som er besluttet af Borgerrepræsentationen den 11. februar 2010, skal Direktionsnotatet fremsendes til fagudvalget med direktionens kommentarer. Direktionsnotat med kommentarer er vedlagt som (bilag 1).
Løsning
Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens direktions opfattelse, at forvaltningens grundlæggende regnskabsføring og økonomistyring er i orden, og i 2010 er yderligere forbedret i forhold til 2009. Dette findes tilfredsstillende.
Deloitte perspektiverer de gjorte observationer gennem anvendelse af følgende skala:
Kategori |
Betydning |
1 |
Der er tale om graverende forhold, for eksempel i form af en sandsynlig lovovertrædelse eller en væsentlig tabsrisiko. |
2 |
Revisionsområdet vurderes som ikke betryggende, og der er behov for skærpet fokus fra ledelsen, da der er behov for væsentlige forbedringer. Afgørende/betydelige forhold, hvor vi anbefaler hurtig handling |
3 |
Revisionsområdet vurderes som mindre betryggende, og der er behov for opmærksomhed fra ledelsen, da der er usikkerhed eller behov/mulighed for forbedringer. |
4 |
Revisionsområdet vurderes som relativt betryggende, og der er alene behov for forbedringer af mindre væsentlig karakter. Øvrige anbefalinger, herunder forhold der påvirker dagligdags aktiviteter. |
5 |
Revisionsområdet har ikke givet anledning til bemærkninger. |
I Direktionsnotat af 30. juni 2011 har Deloitte afgivet én bemærkning samt redegjort for tre observationer foretaget i forbindelse med revisionen af årsregnskabet for 2010. Herudover er henvist til fire bemærkninger vedrørende 2009:
- Svagheder i forretningsgange og interne kontroller på lønområdet.
- Tab af dagpengerefusioner.
- Udvalgets regnskabsforklaringer og bevillingskontrol.
- Forretningsgange sociale overførsler.
Disse fire bemærkninger er mere udførligt omtalt i direktionsnotat af 8. april 2011, som blev behandlet på møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. maj 2011. Som opfølgning på de fire bemærkninger vedrørende 2009 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, i samarbejde med revisionen, udarbejdet handlingsplaner for at imødekomme de forhold, som blev påpeget i direktionsnotatet.
Revisionsbemærkning
1. Brugerbetalinger Kategori 3
Revisionen har konstateret mangler ved takstoversigten i kommunens budget, herunder anvendelse af forkert bekendtgørelse. En ny bekendtgørelse er ikke blevet rettidigt implementeret. Der er ikke i flere år udarbejdet generelle omkostningskalkulationer ved taksten for madservice på plejehjemmene, hvilket også har medført risiko for et forringet økonomisk styringsgrundlag for udgifterne til madservice på plejehjemmene.
Generelle omkostningskalkulationer har i denne sammenhæng to formål – dels at sikre at der hjemtages de indtægter, der er hjemmel til, og dels at sikre, at der ikke opkræves mere hos borgerne, end der er hjemmel til. Det understreges at begge disse formål er opfyldt.
Direktionen anerkender manglerne i takstoversigten, men påpeger, at disse udelukkende er af teknisk karakter, og ikke har betydning for beregningen af taksterne i budgettet for 2011. Direktionen finder, at revisionens bemærkninger omkring risiko for et forringet styringsgrundlag for udgifterne til madservice på plejehjemmene ikke tager højde for de forskellige styringsniveauer i forvaltningen. Budgettet og dermed styringen af udgifterne inden for det enkelte plejehjems budget, herunder bl.a. køkken, pleje og administration, er lagt ud til det enkelte plejehjem således, at plejehjemmene kan tilrettelægge driften bedst muligt efter de lokale forhold. Forvaltningens centrale styring af plejehjemmene er dermed ikke specifik på køkkenområdet, men generel i forhold til plejehjemmets samlede budgetoverholdelse.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil - for endelig afklaring af de rejste problemstillinger – indgå i en dialog derom med revisionen i løbet af efteråret 2011.
Observationer
1 - Bilagene til regnskabet vedrørende takster på fritvalgsområdet Kategori 4
Revisionen har konstateret, at der i både Socialforvaltningen og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen af praktiske grunde foretages én årlig beregning af takster på fritvalgsområdet og ikke to gange årligt, som de gældende bestemmelser kræver. Revisionen udtrykker forståelse for forvaltningernes praksis og anbefaler, at der i de relevante notater om omkostningskalkulationerne på fritvalgsområdet omtales begrundelse for, at der kun foretages beregning én gang årligt.
Direktionen tilslutter sig revisionens anbefaling.
2 - Regnskabsgennemgang af selvejende institutioner med
driftsoverenskomst Kategori 4
Revisionen har konstateret, at forvaltningens gennemgang af regnskaberne for de selvejende institutioner er foretaget senere end de interne retningslinier foreskriver, og at der fortsat bogføres på lukkede institutioners konti.
Direktionen vil overveje om de interne retningslinier for gennemgang af selvejende institutioners regnskaber bør justeres, eller om der skal ske en omprioritering af ressourcerne til opgaven. Med hensyn til lukkede institutioner er der løbende fokus på, om - og hvilke - lukkede institutioner, der fortsat skal have aktive konti i KØR. Alle irrelevante driftskonti og balancekonti er lukket. Kun ganske få konti er åbne af følgende årsager:
- Venter på overgang til ny anvendelse/ombygning (forsikring, varme).
- Reservekapacitet i forbindelse med overholdelse af lovgivning om færdigbehandlede borgeres ophold på sygehus.
- Uafklarede låneforhold.
3 - Balance og statusafstemninger Kategori 5
Revisionen har foretaget stikprøvevis gennemgang af forvaltningens statusafstemninger under hensyn til risiko og væsentlighed. Gennemgangen har i al væsentlighed ikke givet anledning til bemærkninger.
Direktionen har ingen bemærkninger hertil.
For en nærmere redegørelse for revisionens bemærkning, observationer, risikovurderinger og anbefalinger henvises til (bilag 1).
Økonomi
Videre proces
Behandling af Direktionsnotatet vedrørende revisionen af regnskab for 2010 afsluttes med Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling af denne indstilling.
Hanne Baastrup
/Lars Matthiesen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.