Høring af SOU vedr. bydelsplan for Nørrebro
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiforvaltningen vedrørende bydelsplanen for Nørrebro.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at fremsende indstillingen til Økonomiforvaltningen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til forslag til bydelsplanen for Nørrebro (bilag 1).
Problemstilling
Nørrebro Lokaludvalg har i samarbejde med Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen udarbejdet forslag til bydelsplan for Nørrebro (bilag 1).
Økonomiudvalget har sendt forslag til bydelsplan for Nørrebro i høring hos de øvrige politiske udvalg og andre relevante parter. Fagudvalgene er blevet opfordret til at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt til at tilkendegive, hvordan bydelsplanen kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer, samt hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved fremtidige budgetforhandlinger.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende bemærkninger til bydelsplanen for Nørrebro:
Bæredygtigt byliv
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på lokaludvalgets intentioner om at ville indrette byrum forskelligt og lægge op til forskellige former for ophold, leg og bevægelse, samt at skabe udfordrende og spændende steder for alle aldre. Dette kan medvirke til at styrke københavnernes muligheder for at leve et sundt og aktivt hverdagsliv. I den forbindelse vil Sundheds- og Omsorgsudvalget gerne opfordre til, at lokaludvalget i udviklingen af byens rammer både fokuserer på byudvikling i ´børnehøjde’ og på mulighederne for at være aktiv hele livet – også for de ældste.
Sundheds- og Omsorgsudvalget arbejder blandt andet for, at byrums- og idrætsfaciliteter skal inspirere til leg og bevægelse og dermed blive en naturlig del af gadebilledet i byen. I tilknytning hertil vil lokaludvalgets intention kunne medvirke til at understøtte sundhedspolitikkens fireårige mål (2011-2014) om fysisk aktivitet. Målene er, at antallet af voksne københavnere, som lever et fysisk aktivt liv, skal stige fra 74 % til 82 % (i 2011 svarer det til 35.000 flere). Tilsvarende skal andelen af unge i 7.-9. klasse, som lever et fysisk aktivt liv, stige fra 23 % til 30 % (i 2011 svarer det til 500 flere). Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer endvidere lokaludvalget til at nedsætte et forum på tværs af aktører, der kan kvalificere lokaludvalgets fremadrettede arbejde med bevægelseslinien Moving Line.
Sammenhængskraft og social ansvarlighed
Sundheds- og Omsorgsudvalget anerkender lokaludvalgets målsætninger vedrørende at arbejde med at fremme ligheden i sundhed i bydelen. Udvalget finder, at disse er i tråd med sundhedspolitikkens overordnede vision samt sundhedspolitikkens spor 3, der omhandler mere lighed i sundhed. Ligeså er det i tråd med sundhedspolitikkens spor 2 - Sund og aktiv hverdag, når lokaludvalget fremhæver, at sundhed skal integreres i forvaltningernes møde med borgeren.
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på lokaludvalgets arbejde med at fremme et frivillighedsnetværk i bydelen. Sundheds- og Omsorgsudvalget henleder opmærksomheden på at se ældre borgere som både en del af problemet og som en mulig løsning på problemstillingen. Flere ældre er socialt isolerede, men samtidigt kan de være med til at bidrage til frivillighedsnetværket samt til et aktivt medborgerskab i ældrelivet. Dette er i tråd med reformprogrammet for ældre og sundhed i København - Aktiv og tryg hele livet.
I forlængelse af reformprogrammet er ambitionen, at der i alle lokalområder skal ansættes en kommunal brobygger. Brobyggeren skal løbende understøtte og motivere samarbejdet og udvide eksisterende netværksaktiviteter. Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer lokaludvalget til at se kommunale brobyggere som relevante i forhold til at drøfte fremtidige snitflader. Herudover er lokaludvalget velkommen til at kontakte Aktivitetscenteret Sankt Joseph i Griffenfeldsgade, da aktivitetscentret har forskellige sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter målrettet ældre. Desuden vil Sundheds- og Omsorgsudvalget se positivt på, at lokaludvalget medtænker plejeboliger som en ressource i lokalsamfundet.
Samarbejde om sundhed
I budget 2011 blev det besluttet at afsætte midler til etablering af Sundhedshus Nørrebro i lokalområdet Nørrebro-Bispebjerg. Sundhedshuset får en central rolle i bydelen. I fremtiden vil sundhedshuset være det lokale videns- og kompetencecenter inden for sundhedsfremme og forebyggelse i samspil med relevante lokale aktører. Sundheds- og Omsorgsudvalget anerkender, at bydelsplanen har fokus på at reducere uligheden i sundhed i bydelen, hvilket er i tråd med de overordnede målsætninger i sundhedspolitikken. Udvalget ser frem til en henvendelse fra lokaludvalget med henblik på et muligt samarbejde om at reducere uligheden i sundhed på Nørrebro.
Sundhed i nærmiljøet
Sundheds- og Omsorgsudvalget bevilligede i 2010 midler til indsatsen Sundhed i nærmiljøet, hvor Forebyggelsescenter Nørrebro har en central rolle i forhold til at rekruttere borgere med kort uddannelse uden for arbejdsmarked eller socialt udsatte til de borgernære sundhedsfremmede og forebyggende tilbud i centeret på Tranevej. Forebyggelsescenteret ser frem til en henvendelse fra lokaludvalget, hvor fremtidige samarbejds- og synergiflader kan drøftes og løftes.
Det gode børne- og ungeliv
Sundheds- og Omsorgsudvalget finder lokaludvalgets intentioner om at fokusere på børne- og ungelivet og mulighederne for idræt på tværs af foreninger meget væsentlige. Sundhedsvanerne grundlægges i barn- og ungdommen, og både på kort og lang sigt har børn og unges sundhedstilstand og sundhedsadfærd betydning for trivsel, sygelighed og mulighederne for at realisere eget liv. I den forbindelse opfordres lokaludvalget til at søge yderligere inspiration i Børnesundhedsprofilen fra 2010, som er udarbejdet i samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sundhedsprofilen kan bruges som inspiration til temaer, der kan være relevante at arbejde med, når der er fokus på børn og unges deltagelse i egen sundhed.
Børns og unges sundhed er et prioriteret område hos Sundheds- og Omsorgsudvalget. I budget 2009 blev der varigt bevilliget 10 mio. kr. årligt til at øge børns sundhed. De første fire år (2009-2012) er midlerne udmøntet i et samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. I udmøntningen er der fokus på den tidlige forebyggende og sundhedsfremmende indsats. Der er bl.a. fokus på måling af københavnske børns sundhed, tidlig opsporing af børn i risiko, konkrete målrettede forebyggende og sundheds- fremmende indsatser i skolerne samt hjælp til vægttab til børn med svær overvægt. Nørrebro er en af de bydele i København, hvor der er flest børn med overvægt. I den forbindelse opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget, lokaludvalget til at gå i dialog med BørneVægtsCentret om, hvordan lokale aktører kan være med til at synliggøre og henvise til centrets tilbud.
Økonomi
Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag i bydelsplanen ikke er finansieret. Der er således ingen økonomiske konsekvenser med indstillingen.
Videre proces
Forslaget til bydelsplan for Nørrebro behandles i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011.
Anne Mette Fugleholm
/Anne Smetana