Mødedato: 29.09.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring af SOU vedr. bydelsplan for Indre By og Christianshavn

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiforvaltningen vedrørende bydelsplanen for Indre By og Christianshavn.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at fremsende indstillingen til Økonomiforvaltningen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til forslag til bydelsplanen for Indre By og bydelsplanen for Christianshavn (bilag 1).

Problemstilling

Bydelen Indre By-Christianshavn består af de to byområder Indre By og Christianshavn. Byområderne har hver sit lokaludvalg og har i samarbejde med Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen udarbejdet hver sin bydelsplan i et samlet dokument (bilag 1).

 

Økonomiudvalget har sendt forslag til bydelsplan for Indre By og Christianshavn i høring i de politiske udvalg og blandt øvrige relevante parter. Fagudvalgene er blevet opfordret til at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt til at tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer, samt hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved fremtidige budgetforhandlinger.

Løsning

Indre Bys bydelsplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende kommentarer til Indre Bys bydelsplan:

 

Restaurationsplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser lokaludvalgets ønske om at ville udarbejde en restaurationsplan for nattelivet i Indre By som yderst relevant. Ifølge sundhedsprofilen fra 2010, er Indre By den bydel i Københavns Kommune, der har den højeste forekomst af borgere med risikabel alkoholadfærd. I Indre By har 42 % af borgerne risikabel alkoholadfærd, hvor der i Københavns Kommune samlet set er en forekomst på 32 % borgere med risikabel alkoholadfærd. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bifalder lokaludvalgets ønske om regulering af området og vurderer, at lokaludvalgets initiativ vil kunne have en positiv effekt på borgernes alkoholadfærd i Indre By.

 

Udvalget vurderer, at lokaludvalgets initiativer vedrørende en restaurationsplan kan indgå i et fremtidigt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil kunne bidrage med faglig bistand med henblik på kvalificering af lokaludvalgets forslag til en restaurationsplan for Indre By. Sundheds- og Omsorgsudvalget ser frem til en invitation om dette. Lokaludvalgets initiativ støtter op om sundhedspolitikkens fireårige mål (2011-14) på alkoholområdet, hvor antallet af voksne med sunde alkoholvaner skal stige fra 68 % til 73 % (i 2011 svarer det til 20.000 flere). Tilsvarende skal andelen af unge københavnere med sunde alkoholvaner stige fra 55 % til 65 % (i 2011 svarer det til 2.500 flere).




Byrum

I forhold til bydelsplanens projekt ’Byrum’ bifalder Sundheds- og Omsorgsudvalget lokaludvalgets intentioner. Lokaludvalgets intentioner om at ville indrette byrum forskelligt og lægge op til forskellige former for ophold, leg og bevægelse samt at skabe udfordrende og spændende steder for alle aldre er højt prioriteret i sundhedspolitikken bl.a. i spor 1 om Mere liv – bedre byliv. Sundheds- og Omsorgsudvalget arbejder i forlængelse af sundhedspolitikken for, at byrums- og idrætsfaciliteter inspirerer til leg og bevægelse, og at dette bliver en naturlig del af gadebilledet i byen. Sundheds- og Omsorgsudvalget ser det også som positivt, at lokaludvalget allerede arbejder med at integrere dette fokus og anbefaler, at der fokuseres både på byudvikling i ´børnehøjde’ og på mulighederne for at være aktiv hele livet – også for de ældste. I den forbindelse opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget til, at bevægelse og sundhed indgår som mere tydelige mål i bydelsplanens overordnede målsætning og i de prioriterede projekter i planen.

 

Lokaludvalgets intentioner i forhold til byudvikling kan medvirke til at styrke københavnernes muligheder for at leve et sundt og aktivt hverdagsliv. Det falder i god tråd med sundhedspolitikkens målsætning om fysisk aktivitet. De næste fire år er målet, at andelen af unge i 7.-9. klasse, som lever et fysisk aktivt liv, skal stige fra 23 % til 30 % (i 2011 svarer det til 500 flere): Tilsvarende skal andelen af voksne københavnere, som lever et fysisk aktivt liv, stige fra 74 % til 82 % (i 2011 svarer det til 35.000 flere).


Ældreområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser ligeledes positivt på lokaludvalgets bestræbelser på at fremme et aktivt medborgerskab i ældrelivet under bydelsplanens projekt ”Ældreområdet”. Initiativet er i tråd med reformprogrammet for ældreplejen og sundhed i Københavns Kommune – Aktiv og tryg hele livet. I forhold til det fremtidige arbejde er lokaludvalget velkommen til at kontakte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brobygningskonsulenter. Konsulenterne beskæftiger sig med at reducere ensomheden blandt ældre og skabe dialog og samarbejde mellem forvaltningen og civilsamfundet.

 

Christianshavns Bydelsplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende bemærkninger til Christianshavns bydelsplan:

 

Byrum, havnefront og kulturhavn

I forhold til projektet ’Byrum, havnefront og kulturhavn’ bifalder Sundheds- og Omsorgsudvalget, at lokaludvalget prioriterer at skabe liv mellem husene. Planerne om, hvordan bydelen i fremtiden kan udvikles med grønne rekreative områder med aktiviteter og pladser, der giver mulighed for at bruge byens rum på forskellig vis og for alle aldre, ser Sundheds- og Omsorgsudvalget positivt på. Det er også et område, som er højt prioriteret i sundhedspolitikken bl.a. i spor 1 om Mere liv – bedre byliv. Herudover er det positivt, at lokaludvalget arbejder med at fremme grøn mobilitet og samtidig åbner op for en debat om, hvordan grøn mobilitet kan forenes med den eksisterende trafik.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget arbejder i forlængelse af sundhedspolitikken for, at byrums- og idrætsfaciliteter inspirerer til leg og bevægelse, og dermed bliver en naturlig del af gadebilledet i byen. Sundheds- og Omsorgsudvalget bifalder, at lokaludvalget allerede arbejder med at integrere dette fokus. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil gerne opfordre til, at der fokuseres både på byudvikling i ´børnehøjde’, og på mulighederne for at være aktiv hele livet – også for de ældste.

 

Lokaludvalgets intentioner i forhold til byudvikling kan medvirke til at styrke københavnernes muligheder for at leve et sundt og aktivt hverdagsliv. Det falder i god tråd med sundhedspolitikkens målsætning om fysisk aktivitet. Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer til, at bevægelse og sundhed indgår som mere tydelige mål i bydelsplanens overordnede målsætning og i de prioriterede projekter i planen. De næste fire år er målet for sundhedspolitikken, at andelen af unge i 7.-9. klasse, som lever et fysisk aktivt liv, skal stige fra 23 % til 30 % (i 2011 svarer det til 500 flere). Tilsvarende skal andelen af voksne københavnere, som lever et fysisk aktivt liv, stige fra 74 % til 82 % (i 2011 svarer det til 35.000 flere).

 

Fokus på ældre

Under bydelsplanens projekt ’Byrum, havnefront og kulturhavn’ er der bl.a. et øget fokus på ældre borgere. Lokaludvalgets gode hensigter om at tilgodese ældre i bydelen ser Sundheds- og Omsorgsudvalget positivt på. Dette fokus er i tråd med reformprogrammet for ældreplejen og sundhed i Københavns Kommune - Aktiv og tryg hele livet. Sundheds- og Omsorgsudvalget ser derfor gode muligheder for, at dette fokus på ældre kan indgå i det fremtidige arbejde. I forhold til det fremtidige arbejde vil Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordre lokaludvalget til at kontakte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brobygningskonsulenter. Konsulenterne beskæftiger sig med at reducere ensomheden blandt ældre og skabe dialog og samarbejde mellem forvaltningen og civilsamfundet.

Økonomi

Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag i bydelsplanen ikke er finansieret. Der er således ingen økonomiske konsekvenser med indstillingen.

 

Videre proces

Forslaget til bydelsplan for Indre By og Christianshavn behandles i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011.

 

              Anne Mette Fugleholm                      


                                                               /Anne Smetana 
                   

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top