Høring af SOU vedr. bydelsplan for Brønshøj/Husum
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiforvaltningen vedrørende bydelsplanen for Brønshøj/Husum.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at fremsende indstillingen til Økonomiforvaltningen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til forslag til bydelsplanen for Brønshøj/Husum (bilag 1).
Problemstilling
Brønshøj/Husum Lokaludvalg har i samarbejde med Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen udarbejdet forslag til bydelsplan for Brønshøj/Husum (bilag 1).
Økonomiudvalget har sendt forslag til bydelsplan for Brønshøj/Husum i høring hos de øvrige politiske udvalg og andre relevante parter. Fagudvalgene er blevet opfordret til at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt til at tilkendegive, hvordan bydelsplanen kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er nogle forslag, der kan gennemføres indenfor de eksisterende økonomiske rammer samt hvilke forslag, fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved fremtidige budgetforhandlinger.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsudvalget har følgende bemærkninger til bydelsplanen for Brønshøj/Husum:
Den sunde bydel
Sundheds- og Omsorgsudvalget anerkender det tydelige fokus på sundhed og bevægelse. Ifølge sundhedsprofilen for 2010 er der eksempelvis følgende sundhedsudfordringer i bydelen
- 21 % af borgerne i Brønshøj/Husum har et mindre godt eller dårligt selvvurderet helbred sammenlignet med 15 % i resten af København
- 46 % af borgerne i Brønshøj/Husum er moderat eller svært overvægtige sammenlignet med 37 % i resten af København
- 33 % borgerne i Brønshøj/Husum dyrker moderat til hård fysisk aktivitet i mindre end 30 min/dagen i fritiden sammenlignet med 26 % i resten af København.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vurderer, at lokaludvalgets intentioner om at skabe en levende bydel, hvor der fokuseres på koblingen mellem trivsel, bedre byrum, grønne områder og rutekort over bydelens attraktive ruter, er positive. Det er ligeledes positivt, at lokaludvalget arbejder med at fremme cyklismen, da dette kan medvirke til at styrke københavnernes muligheder for at leve et sundt og aktivt hverdagsliv. I den forbindelse bifalder Sundheds- og Omsorgsudvalget, at lokaludvalget i udviklingen af byens rammer både fokuserer på byudvikling i ´børnehøjde’ og på mulighederne for at være aktiv hele livet – også for de ældste. Oplysninger fra Sundhedsprofilen 2010 bekræfter, at der er et behov for sådanne indsatser. Ifølge sundhedsprofilen har 30 % af borgerne i Brønshøj/Husum stillesiddende aktiviteter i fritiden, i mere end fire timer om dagen, sammenlignet med hele København, hvor tallet er 27 %. Ligeledes er det 21 % af borgerne i Brønshøj/Husum, der hverken cykler eller går til og fra arbejde/uddannelsessted, hvor det i resten af København er 12 %.
Sundheds- og Omsorgsudvalget noterer med stor tilfredshed, at lokaludvalget har prioriteret at arbejde med den sunde bydel. Lokaludvalget er herved med til at løfte og øge fokuseringen på sundhed i lokalsamfundet, og med Husumvolden som det nye motionsrum. Udvalget bifalder forslaget, som er i tråd med sundhedspolitikkens spor 1 Mere liv – bedre byliv, og som rummer muligheden for, via øget bevægelse og fysisk udfoldelse, at få en positiv indflydelse på bydelens sundhedstilstand. I forlængelse af sundhedspolitikken arbejder Sundheds- og Omsorgsudvalget for, at byrums- og idrætsfaciliteter inspirerer til leg og bevægelse, og dermed bliver en naturlig del af gadebilledet i byen.
Lokaludvalgets forslag om den sunde bydel støtter op om sundhedspolitikkens fireårige mål (2011-2014) i forhold til fysisk aktivitet og selvvurderet helbred. Målene er, at antallet af voksne københavnere, som lever et fysisk aktivt liv, skal stige fra 74 % til 82 % (i 2011 svarer det til 35.000 flere). Tilsvarende skal andelen af unge i 7.-9. klasse, som lever et fysisk aktivt liv, stige fra 23 % til 30 % (i 2011 svarer det til 500 flere). Målet for selvvurderet helbred er, at andelen af voksne københavnere med positivt selvvurderet helbred skal stige fra 85 % til 90 % (i 2011 svarer det til 10.000 flere).
Sundhedshus
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i 2010 at henlægge bydelens sundhedshus til Vanløse, som også varetager de borgernære tilbud til borgere i Brønshøj og Husum. I Sundheds- og Omsorgsudvalgets evaluering af sundhedshusene i foråret 2011 blev det anbefalet, at den nuværende struktur med specialiserede bydækkende sundhedshuse bør suppleres med sattelit sundhedshuse/sygeplejeklinikker. Sundheds- og Omsorgsudvalget vurderer, at lokaludvalgets kendskab til det lokale område, og arbejdet med den sunde bydel, kan kvalificere forvaltningens arbejde med en evt. fremtidigt placering af et sattelit sundhedshus/sygeplejeklinik i Brønshøj/Husum. Sundheds- og Omsorgsudvalget ser derfor frem til en henvendelse fra lokaludvalget med henblik på en drøftelse af dette.
Det fremtidige arbejde i bydelen
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser frem til at følge med i, hvordan den sunde bydel føres ud i livet. Sundheds- og Omsorgsudvalget anser lokaludvalgets tilgang til at arbejde med sundhed i lokalområdet som lærerig i forhold til forvaltningens arbejde med sundhed fremadrettet.
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på, at lokaludvalget samtænker og koordinerer indsatserne i EnergiCenter Voldparken med de øvrige kommunale driftsindsatser fx sundhedshuset i Vanløse og indsatsen for motionsuvante børn og unge i Husum Klar-Parat-Husum.
Økonomi
Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag i bydelsplanen ikke er finansieret. Der er således ingen økonomiske konsekvenser med indstillingen.
Videre proces
Forslaget til bydelsplan for Brønshøj/ Husum behandles i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011.
Anne Mette Fugleholm
/Anne Smetana