Mødedato: 29.08.2002, kl. 15:00

Ekstern evaluering af København Sund By

Ekstern evaluering af København Sund By

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 29. august 2002

 

4. Ekstern evaluering af København Sund By

SOU 191/2002 J.nr. 53/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at opfølgningen på den eksterne evaluering af København Sund By sker som anbefalet i denne indstilling herunder,

at Sund By sammenlægges med det øvrige forebyggelsesområde i en ny forebyggelsesorganisation i Sundhedsforvaltningen,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget afholder en temadag med henblik på at drøfte forebyggelsesområdets fremtid som input til forvaltningens videre arbejde med opfølgningen på den eksterne evaluering,

at et endeligt forslag om ændret strategi og struktur for Sund By og forebyggelsesområdet behandles af Sundheds- og Omsorgsudvalget inden udgangen af 2002,

at evalueringsrapporten tages til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at fortsætte behandlingen på et senere møde. Sundhedsforvaltningen skal til udvalgets næste møde, den 12. September 2002, komme med forslag til program for en temadag. Temadagen afholdes i forlængelse af udvalgets møde den 24. Oktober 2002 fra 17.00-20.00.

På baggrund af temadagen udarbejder Sundhedsforvaltningen en fornyet indstilling til forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Bente Møller (Ø) fremsatte på mødet et ændringsforslag med henblik på, at forslaget indgår i sagen: "At Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationern anbefaler at opfølgningen på den eksterne evaluering af københavns Sund By sker ved:

  • at der tages udgangspunkt i vigtigheden af at arbejde i lokalområderne, fordi samspillet med lokale NGOer, institutioner, foreninger m.v. er afgørende for en målrettet indsats med størst mulig borgerinddragelse
  • at det tværsektorielle arbejde styrkes, således at de mange forskellige aktører på lokalt niveau (Agenda 21, grønne guider, boligsociale medarbejdere, servicecentre, skoler, institutioner m.v.) alle inddrages i den konkrete udmøntning af Folkesundhedsplanens mål, og således at de samlede ressourcer udnyttes bedst muligt i arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse.
  • at et endeligt forslag om ændret strategi og struktur for Sund By udarbejdes i et målrettet samarbejde mellem alle forvaltninger, hvor rammer, former og mål for det tværsektorielle arbejde defineres
  • at et endeligt forslag om ændret strategi og struktur for Sund By og forebyggelsesområdet behandles af Sundheds- og omsorgsudvalget – med høring af alle fagudvalg – inden udgangen af 2002, med efterfølgende forelæggelse for Borgerrepræsentationen
  • at evalueringsrapporten tages til efterretning".

 

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 4. oktober 2001(BR 397/01) blev det besluttet at gennemføre en evaluering af Sund By-initiativets resultater og effekter med udgangspunkt i de enkelte bydele. I kommissoriet stod, at evalueringen skulle svare på, hvilke resultater og virkninger Sund By arbejdet har haft, samt hvorvidt den nuværende arbejdsmåde og organisering er fagligt hensigtsmæssigt. COWI A/S har stået for evalueringen, og har udarbejdet en rapport om resultaterne (se bilag1).

COWI konkluderer, at det er for tidligt at opgøre langsigtede og bæredygtige effekter af Sund By arbejdet, men det er dokumenteret i en række sammenhænge at forebyggelse og sundhedsfremme virker. De fremhæver, at Sund By er innovative og værdsat af borgere og lokale samarbejdspartnere. Sund By har skabt et stort netværk og er synlige blandt borgere, foreninger og en række fagpersoner.

Medarbejderne i Sund By beskrives af samarbejdspartnere som faglige dygtige, kompetente og med stort lokalkendskab.

På den negative side konkluderer COWI, at der er en utilstrækkelig operationalisering af overordnede mål for Sund Bys virke, utilstrækkeligt fokus på målgrupper og temaer samt for stor bredde i aktiviteterne. COWI mener, at for mange ressourcer anvendes på husleje, og for få på aktiviteter. Desuden er fordeling af Sund By ikke hensigtsmæssig, behovene taget i betragtning. Der mangler systematisk vidensdeling mellem de enkelte Sund By og det betyder at succesfulde aktiviteter ikke spredes fra bydel til bydel. COWI konstaterer også, at en række aktiviteter er planlagt uden tilstrækkelig inddragelse af målgruppen samt at samarbejdet mellem centralforvaltningerne er utilstrækkeligt. Det gælder især mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.

På den baggrund formulerer COWI en række hovedanbefalinger, der kan sammenfattes i følgende tre punkter:

  • Arbejdet i Sund By skal fokuseres og styres strammere strategisk fra centralt hold. Fokusering skal understøttes af en sammenlægning af de nuværende ni Sund By enheder til færre, der samtidig dækker hele København.
  • Arbejdsdelingen mellem Sund By og centralforvaltningen skal gøres tydeligere.
  • Det tværsektorielle samarbejde skal styrkes mellem Sundhedsforvaltningen og de øvrige forvaltninger. Både på centralt og lokalt niveau.

Sundhedsforvaltningen er enig i COWI's anbefalinger og ønsker at følge dem ved at lave en ny strategi og organisation for arbejdet med folkesundhed.

Her følger en række forslag til hvordan hver enkelt anbefaling kan føres ud i livet:

1. Stærkere strategisk styring af Sund By via fokusering og samtænkning med andre initiativer i Sundhedsforvaltningen samt ændret organisering.

Sundhedsforvaltningen foreslår:

  • At Sund By ikke længere eksisterer i sin nuværende form med små selvstændige enheder, men lægges sammen med det øvrige folkesundhedsområde i Sundhedsforvaltningen.
  • Arbejdet for en bedre folkesundhed skal organiseres i.f.h.t. målgrupper. Så målgruppernes særlige behov og livsbetingelser bliver centralt i arbejdet.
  • At Sundhedforvaltningen udarbejder en klarere ramme indeholdende forebyggelsesfaglige og programtekniske kriterier, som kan udgøre det prioriteringsværktøj som COWI efterlyser.
  • At der arbejdes videre med at operationalisere Folkesundhedsplanens mål til mere konkrete delmål.

2. Klarere arbejdsdeling mellem det lokale og centrale niveau.

Sundhedsforvaltningen foreslår:

  • At al driftsvirksomhed fra centralforvaltningen overføres til de udførende enheder.

3. Bedre kobling til de øvrige forvaltninger via forstærket tværsektorielt samarbejde. Både på centralt og lokalt niveau.

Sundhedsforvaltningen foreslår:

  • At den politiske koordinering styrkes. Dette kan ske ved, at Sundhedsborgmesteren drøfter med de andre borgmestre, hvordan der kan ske en bedre koordinering og et bedre samarbejde om aktiviteter til fremme af folkesundheden i hele kommunen .
  • At den administrative koordinering på tværs af forvaltningerne styrkes,for at understøtte den politiske koordinering.

  • At der gennemføres en kortlægning af de aktiviteter og ressourcer, der i dag anvendes i de enkelte forvaltninger på indsatser til forbedringer af folkesundheden.

 

 

Til top