Mødedato: 29.05.2000, kl. 15:00

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (status)

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (status)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. maj 2000

 

12. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (status)

SOU 215/2000 J.nr. 23/99

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for de forebyggende hjemmebesøg til efterretning.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig den 13. marts 1999 (SOU 23/99) de formål og principper, der er beskrevet i "Rapport om forebyggende hjemmebesøg" fra marts 1999. Indeholdt i rapporten var blandt andet et mål om, at 70 % af københavnerne over 75 år skal have taget imod tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg ved udgangen af år 2000. Udvalget bad i den forbindelse om en redegørelse om udviklingen i de forebyggende hjemmebesøg pr. udgangen af 1. kvartal 2000. Deltagerprocenten er ved udgangen af marts måned d.å. væsentligt højere end deltagerprocenten i 1999.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge lovgivningen skal alle kommuner efter 1. juli 1998 tilbyde forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 75 år - uanset om de modtager hjemmehjælp eller hjemmepleje m.v. Plejehjemsbeboere er ikke omfattet af ordningen. Besøgene tilrettelægges efter behov, med mindst to besøg om året.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig i 1999 (SOU 23/99) de formål og principper, der er beskrevet i "Rapport om forebyggende hjemmebesøg" fra marts 1999. Rapporten opstiller en række formål og principper for den fremtidige tilrettelæggelse af de forebyggende hjemmebesøg. Indeholdt i rapporten var desuden et mål om, at 70 % af københavnerne over 75 år skal have taget imod tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg ved udgangen af år 2000. Udvalget bad i den forbindelse om en redegørelse om udviklingen i de forebyggende hjemmebesøg pr. udgangen af 1. kvartal 2000. Sundhedsforvaltningen har derfor indhentet oplysninger om de forebyggende hjemmebesøg fra de enkelte Pensions- og Omsorgskontorer, der har ansvaret for at udføre de forebyggende besøg.

1. Siden udvalgsbeslutningen i 1999 har Sundhedsforvaltningen blandt andet igangsat følgende aktiviteter:

  1. Afholdt en temadag omkring den fremtidige tilrettelæggelse af de forebyggende hjemmebesøg med deltagelse fra hvert Pensions- og Omsorgskontor.
  2. På temadagen blev der blandt andet redegjort for status på området, Greve Kommune holdt et oplæg om erfaringer fra kommunen og ledende overlæge Carsten Hendriksen fra Hvidovre Hospital holdt et oplæg omkring dokumentation og evaluering af de forebyggende hjemmebesøg.

  3. Afholdt kurser om registrering af de forebyggende hjemmebesøg.
  4. En række medarbejdere fra de sundhedsfaglige teams, der udfører de forebyggende hjemmebesøg har deltaget i kurser om registrering af besøgene i TOP. Formålet med kurserne var at sikre, at registreringen af besøgene foregår ens i alle bydele, og at deltagerprocenten giver et validt billede af de besøg, der er udført. Der er gennemført 2 forskellige kursusforløb – dels til tidligere/erfarne brugere af TOP og dels til helt nye brugere.

  5. Udarbejdet en samtaleguide, der er taget i brug pr. 1. januar d.å.
  6. Samtaleguiden er udarbejdet for at skabe en ramme for en fælles faglighed, som også kan sikre kvaliteten i de forebyggende hjemmebesøg. Udgangspunktet for samtalen med den ældre er en dialog, der tager udgangspunkt i den ældres behov, ønsker og livssituation. Informationerne, der indsamles vil være med til at give et billede af ældrebefolkningens sundhedstilstand og livsopfattelse, og skal udgøre grundlaget for en løbende evaluering af besøgene.

  7. Tilførsel af midler til området i år 2000.

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2000 er der tilført området 3 mio. kr., og som en del af Sundhedsforvaltningens interne omstillingsmidler er der tilført 2 mio. kr. til de forebyggende hjemmebesøg. I alt er der tilført området 5 mio. kr. i år 2000.

2. Tilbagemelding fra Pensions- og Omsorgskontorerne om status for udviklingen i de forebyggende hjemmebesøg

De enkelte Pensions- og Omsorgskontorer er anmodet om en konkret tilbagemelding om status for de forebyggende hjemmebesøg.

Målsætningen for ordningen er, at 70 % af alle ældre københavnere over 75 år skal have modtaget to forebyggende besøg ved udgangen af 2000.

I 1999 er tiden brugt på at gennemføre de ovennævnte aktiviteter med henblik på at skabe et fagligt fundament for en opprioritering af ordningen.

Ressourcerne, der skal til for at gennemføre målsætningen, er først tilført i 2000.

Pensions- og Omsorgskontorerne er blevet bedt om at opgøre deltagerprocenten for marts måned d.å. Deltagerprocenten kan derfor ikke bruges til at sige noget generelt om deltagerprocenten for hele år 2000.

Deltagerprocenten for marts måned fremgår af skemaet nedenfor.

 

Pensions- og Omsorgs- kontorer i Københavns Kommune

(ikke lig bydele)

Antallet af besøg, der ideelt set kan udføres (normtallet) sammenlignet med de gennemførte besøg (dækker to besøg pr. borger over 75 år)

Indre By

13 %

Amagerbro *

23 %

Ydre Østerbro

25 %

Ydre Nørrebro

39 %

Vesterbro

42 %

Vanløse

10 %

Brønshøj-Husum

30 %

Bispebjerg

6 %

Sundby Nord *

27 %

Sundby Syd

9 %

* Borgere i bydelen Vestamager modtager forebyggende hjemmebesøg fra Pensions- og Omsorgskontor Amagerbro. Nogle af borgerne fra Sundby Nord serviceres desuden fra Amagerbro. Pensions- og Omsorgskontor Sundby Nord tilbyder borgere i bydelen Christianshavn forebyggende hjemmebesøg.

Som det fremgår af skemaet, er det generelle billede, at deltagerprocenten i de enkelte Pensions- og Omsorgskontorer ligger væsentligt over tidligere opgjorte deltagerprocenter, der dannede baggrund for at komme med et forslag til en forstærket indsats på området. Af rapporten fra 1999 om de forebyggende hjemmebesøg fremgår, at 14,3 % af borgerne på 80 år og derover har modtaget et eller flere forebyggende hjemmebesøg i 1997. Det tilsvarende tal for borgere under 80 år var 1,8 %.

Tallene dækker dog over betydelige lokale variationer.

Deltagerprocenten skal ses i lyset af, at ordningen er under opbygning, at de yderligere ressourcer til ordningen først er tildelt i år 2000, og at kontorerne har brugt tid på indkøring af en ordning af andre dimensioner og på en faglig oprustning af nye medarbejdere.

Tilbagemeldingen fra Pensions- og Omsorgskontorerne viser, at der er et stort potentiale i ordningen, da ganske mange af de ældre, der har fået et brev med et angivet tidspunkt for et besøg tager imod tilbuddet om et besøg. For Pensions- og Omsorgskontorerne er andelen af borgere, der tager imod tilbuddet om et besøg faktisk på omkring 70 %.

De forebyggende hjemmebesøg er organiseret bydelsvis af de 10 Pensions- og Omsorgskontorer, typisk som en selvstændig enhed der udelukkende tager sig af opgaven med at tilbyde forebyggende besøg.

Besøgene varetages hovedsageligt af et tværfagligt forebyggende team, der består af medarbejdere med en sundhedsfaglig baggrund. I teamet indgår sygeplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter, tidligere tilsynsførende og social- og sundhedsassistenter. Andre faggrupper som for eksempel socialrådgivere og socialformidlere kan ligeledes indgå i teamet, fordi de har et særligt sundhedsfaglig kendskab som supplement til deres uddannelse.

Henvendelsesmåden til borgeren sker typisk ved, at borgeren modtager et brev med tilbuddet om et forebyggende besøg, hvori er angivet et tidspunkt og en dato for besøget. I de tilfælde, hvor borgeren ikke ønsker besøg, kræver det en telefonkontakt til kommunen. Det er vurderingen, at den ændrede henvendelsesmåde er den væsentligste grund til den øgede deltagerprocent i marts 2000, sammenlignet med tidligere.

Det er tilbagemeldingen fra Pensions- og Omsorgskontorerne, at borgerne er meget glade for besøget. Udgangspunktet for besøget, er som nævnt, en struktureret samtale, hvor man ud fra samtaleguiden blandt andet drøfter borgerens behov, ønsker og livssituation.

Sundhedsforvaltningens vurdering af tilbagemeldingen fra Pensions- og Omsorgskontorerne om status:

I 1999 har kontorerne brugt tiden på at skabe det faglige fundament for en opprioritering af ordningen. Ressourcerne som skal til for at opfylde målsætningen om en deltagerprocent på 70 % er først tilført i foråret 2000.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det fortsat kræver en betydelig indsats i de enkelte Pensions- og Omsorgskontorer at indkøre ordningen. Desuden er et meget stort antal af de foretagne besøg 1.gangs besøg, som erfaringsmæssigt er meget tidskrævende. Det er derfor på nuværende tidspunkt vurderingen, at det ikke er muligt at nå 70 % tilslutning inden udgangen af 2000, men at dette mål først vil kunne nås i løbet af 2001. Ved årets udgang vil der ske en evaluering af ordningen, herunder deltagerprocenten. Indeholdt i evalueringen vil ligeledes være borgernes tilfredshed med besøgene.

 

ØKONOMI

Forslaget får ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

Ingen

 

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

 

 

Til top