Mål for Folkesundhedsplan
Mål for Folkesundhedsplan
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 29. april 2004
6. Mål for Folkesundhedsplan
SOU 41/2004 J.nr. 79/98
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter målsætninger for Folkesundhed København 2005,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at målsætningerne sendes til høring hos relevante samarbejdspartnere.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Denne indstilling beskriver målene for Folkesundhed Københavns arbejde i 2005. Målene er opstillet indenfor områderne børn og unge, voksne samt ældre. Baggrunden for dette er, at Sundheds- og Omsorgsudvalget på sit møde den 30. januar 2003 vedtog, at folkesundhedsarbejdet fremover skal tilrettelægges inden for rammerne af programmer, der retter sig mod bestemte målgrupper i befolkningen.
Det konkrete indhold i målene ligger for 2005 tæt op af de mål, der er fastsat i de forskellige handleplaner under Folkesundhedsplanen. I 2005 vil der dog blive fokuseret på en række specifikke målgrupper og temaer. Dette sker med udgangspunkt i de mål, som blev debatteret med Sundheds- og Omsorgsudvalget på temamødet den 1. april 2004. Det betyder høj prioritering af fysisk aktivitet, fremme af røgfri miljøer og effektivisering af rygestopindsatsen, integrerede sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladser med mange ufaglærte, ligesom alkohol skal på dagsordenen. Desuden vil der være fokus på udvikling af metoder for formidling af sundhedsfremmende budskaber og indsatser til etniske minoriteter.
Ud over kravene i de fastsatte mål skal arbejdet i Folkesundhed København i 2005 følge en række principper, der oprindeligt lå til grund for omorganiseringen på folkesundhedsområdet. De væsentligste principper er: Den lokale tilstedeværelse, det tværsektorielle samarbejde, projektorganiseringen, samt dokumenteret virkning og behovsorientering af folkesundhedsarbejdet. Desuden har Sundheds- og Omsorgsudvalget på temamødet den 1. april 2004 understreget vigtigheden af: Tværgående koordination mellem forvaltningerne, involvering af de professionelle omkring målgrupperne, at indsatserne tilbydes de der har behov, herunder de udsatte grupper, at indsatserne giver effekt for flest muligt, samt at Sundhedsforvaltningen fortsat bør arbejde på at bringe folkesundhed på dagsordenen i de øvrige forvaltninger.
Efter vedtagelsen af målene for Folkesundhed Københavns arbejde i 2005 skal der udarbejdes succeskriterier. De endelige programplaner med succeskriterier for 2005 for børn og unge, voksne og ældre vil derefter blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i efteråret 2004.
På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter mål for Folkesundhed København 2005, og herefter sender målsætningerne til høring hos relevante samarbejdspartnere.