Mødedato: 29.03.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høringssvar - "Én indgang for frivillighed i København"

Se alle bilag

Høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget vedr. forslag om at etablere et fælles center, som skal fungere som ”én samlet indgang for frivillighed” til hele Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen sendes til Kultur- og Fritidsudvalget som udvalgets høringssvar vedrørende forslag om ”én indgang for frivillighed i København”.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget foreslår under overskriften ”én indgang for frivilligheden” (bilag 1-4) at samle kommunens frivillighedsindsats i et center under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Centeret vil blandt andet samle forvaltningernes administration og udmøntning af puljer, tilskud og faciliteter til frivillige, rådgivning af frivillige, strategisk udvikling på frivillighedsområdet samt centralforvaltningernes medarbejdere, der arbejder med frivillighed. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område vil forslaget berøre de midler, der bevilges til ældreklubber m.fl. efter Servicelovens § 79 (i 2012 udgør det 24.9 mio.kr.), samt de medarbejdere, der centralt i forvaltningen arbejder med at udvikle samarbejdet mellem enhederne, ældreklubber og frivillige organisationer.

Kommunens styreform gør det ikke muligt at beholde fagudvalgenes beslutningskompetence i forbindelse med bevillinger, hvis udmøntningen af puljerne overdrages til en anden forvaltning. Kultur- og Fritidsudvalget foreslår derfor, at der sendes fælles indstillinger til både Kultur- og Fritidsudvalget og det relevante fagudvalg, når en pulje skal udmøntes. Alternativt kan kommunens styrelsesvedtægt ændres.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalgets forslag om ”én indgang for frivillighed” er udarbejdet med henblik på at opnå:
  • En lettere adgang for frivillige organisationer og borgere, der ønsker at gøre en frivillig indsats, samt mere ensartede procedurer mv.
  • Bedre rådgivning og mere erfaringsudveksling på tværs af forvaltningerne.
  • En mere markant og progressiv profil på frivillighedsområdet.
  • Administrative fordele og bedret koordinering.

Analyse af frivillighedsområdet i relation til ældre- og sundhedsområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget er midt i en omstilling af ældreområdet og som del heraf af samarbejdet med civilsamfundet. I juni 2011 vedtog udvalget ”Aktiv og tryg hele livet”, et ambitiøst reformprogram, hvis mål er at ældre borgere fremover møder en ældresektor med fokus på borgernes ressourcer og med en ambition om, at understøtte et aktivt ældreliv. Som en del af programmet arbejder Sundheds- og Omsorgsudvalget under overskriften "Stærkere fællesskaber - der er brug for alle" for at styrke det aktive medborgerskab. Udvalgets ambitioner er at mindske ensomhed blandt ældre og sikre en god adgang til tilbud med forebyggende og sundhedsfremmende sigte. Det indebærer en styrkelse af det tætte og ligeværdige samarbejde mellem frivillige, frivillige organisationer og forvaltningens medarbejdere.

Som en del af reformprogrammet er der udarbejdet en analyse af frivillighed på forvaltningens område. Analysen har bl.a. afdækket frivilliges ønsker og forventninger til samarbejdet med forvaltningen. Analysens konklusioner peger overordnet set på tre væsentlige forhold i samarbejdet med frivillige:
  • Det er et væsentligt ønske, at samarbejdet tager udgangspunkt tæt på borgerne.
  • De frivillige ønsker et nært samarbejde med forvaltningens faglige medarbejdere.
  • Der er behov for at indgå strategiske partnerskabsprogrammer om konkrete aktiviteter mellem frivillige organisationer og forvaltningens øverste ledelse for at nå de politiske fastsatte mål om udvikling af de faglige ydelser i forvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med frivillige

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og de frivillige organisationer har over en årrække udviklet et fælles netværk samt etableret et formaliseret samarbejdsforum i hvert af de fem lokalområder. Netværket understøtter, at frivillige og kommunale medarbejdere har kendskab til begge parters tilbud og på tværs kan henvise ældre til de tilbud, der passer bedst til deres ønsker og behov. Samtidig understøtter netværkene fælles samarbejdsprojekter, hvortil der årligt udmøntes ½ mio. kr. Erfaringerne viser, at den øgede medbestemmelse, den tætte faglige sparring og det gode samarbejde er en forudsætning for at nå ud til de ældre, som kommunen og ældreorganisationerne ikke kan nå hver for sig, og at samarbejdet skaber en tæt sammenhæng mellem strategiske mål og praksis.

Sundheds- og Omsorgsudvalget udmønter herudover tilskud efter servicelovens § 79 til kommunale og private aktivitetscentre, klubtilbud i et Sundhedshus og til drift af 35 ældreklubber og -foreninger. Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i 2011 at målrette udmøntningen af § 79-midlerne således, at udmøntningen understøtter de politiske mål i ”Aktiv og tryg hele livet” og sundhedspolitikken ”Længe leve København”. Udviklingsarbejdet er igangsat i 2012 på lige fod med det store udviklingsarbejde, der har været for at målrette de kommunale aktivitetstilbud. Der er overordnet to typer af tilbud, som får støtte: Tilbud målrettet sociale/samværsmæssige aktiviteter for borgerne, og tilbud målrettet ældre, der f.eks. pga. af funktionstab eller tab af ægtefælle er i en sårbar situation. Flere af klubberne tilgodeser begge grupper.

En indgang for frivillighedsområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på forslagets ambitioner, men kan ikke tilslutte sig forslaget om at samle alle aktiviteter i et fælles center for frivillighed. Forslaget forventes ikke at medføre en stigning i antallet af frivillige på sundheds – og omsorgsområdet. Det er udvalgets vurdering, at forslaget, om at etablere et centralt center, vil: 
  • Være et uhensigtsmæssigt ekstra led mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og ældreklubber og frivillige organisationer.
  • Vanskeliggøre Sundheds – og Omsorgsudvalgets mulighed for at sikre, at anvendelse af midler rettes mod de strategiske mål for ældreområdet, hvor der i 2012 er et særligt fokus på ensomhed blandt ældre.
  • Mindske den direkte kontakt mellem forvaltningens medarbejdere og de frivillige organisationer, som forvaltningens analyse peger på er af central betydning.
  • Mindske den gensidige videndeling og brug af hinandens kompetencer.

Sundheds- og Omsorgsudvalget deler Kultur- og Fritidsudvalgets tanke om, at det skal være nemt for borgere og organisationer at henvende sig, når de ønsker at udføre frivilligt arbejde. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens analyse peger på, at det allerede opleves nemt på sundheds- og ældreområdet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser positivt på at styrke den eksisterende koordination og samarbejdet mellem forvaltningerne. Forvaltningen forventer, at implementeringen af frivillighedspolitikken vil styrke både koordination og samarbejde mellem forvaltningerne, bl.a. gennem styrkelsen af det interne netværk mellem forvaltningerne. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil foreslå, at koordinationen styrkes yderligere ved f.eks. at oprette en hotline om frivilliges muligheder, drøfte rekrutteringsmuligheder og arbejde på fælles branding som et supplement til de eksisterende aktiviteter.

Det er Sundheds- og Omsorgsudvalgets vurdering, at det vil være muligt at samle administration af puljerne i én forvaltning, når bevillingskompetencen, puljen og arbejdet med at udvikle tilbuddene forbliver i fagforvaltningerne. En lignende organisering er valgt på uddannelsesområdet, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som hovedaktør varetager administrationen for andre forvaltninger, medens selve bevillingen og udmøntningen er forblevet i fagforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget gør opmærksom på, at Kultur- og Fritidsforvaltningens notat om centralforvaltningens ressourcer på frivillighedsområdet (bilag 4) ikke er opdateret på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område, i det samarbejdet med frivillige i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er styrket og omorganiseret. Dertil kommer, at en del af de midler, der udmøntes efter § 79 i serviceloven, og som indgår i Kultur- og Fritidsforvaltningens oversigt, anvendes til driften af kommunale aktivitetscentre, og altså ikke bør indgå i oversigten.

HØRING

Udkast til denne indstilling har været i høring hos relevante samarbejdspartnere på frivillighedsområdet. Der er modtaget 4 høringssvar fra Ældrerådene, Ældresagen, Kristeligt Studenter Settlement og Nabo Østerbro (bilag 5). Alle høringssvar tilslutter sig udkast til høringssvar. Der lægges i flere svar vægt på et nært samarbejde med forvaltningens faglige medarbejdere, ligesom der generelt er støtte til etableringen af strategiske partnerskaber omkring mål i det ældrepolitiske reformprogram "Aktiv og tryg hele livet".

Økonomi

Høringssvaret har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af de indkomne høringssvar vil Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til det videre arbejde med forslaget.

Den endelige foranalyse af frivillighedsområdet vil være tilgængeligt medio marts, og der vil på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde i maj være en temadrøftelse om ambitionerne på frivillighedsområdet/civilsamfundsstrategi.

         Anne Mette Fugleholm

                                                                  /Margrethe Kusk Pedersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 

Lise Thorsen (S) ønskede følgende protokolbemærkning indført:

 

Socialdemokraterne anerkender det store arbejde de frivillige organisationer udfører på sundheds- og omsorgsområdet. For at gøre dette endnu mere synligt, effektivt og anvendeligt er vi positive over for et samlet administrativt fællesskab. Det faglige miljø skal dog fortsat være forankret i de enkelte fagforvaltninger. Vi ønsker en nærmere analyse af, hvad et sådant fællesskab præcist vil indebære. Ligesom vi ønsker en gennemgang af de juridiske og økonomiske aspekter i forbindelse med lokaludvalgenes forhold til de frivillige organisationer.

Til top