Mødedato: 29.03.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Temadrøftelse om velfærdsteknologi og vækst

Se alle bilag

Status for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brug af velfærdsteknologi og perspektiver for fremtidigt samarbejde med virksomheder og videninstitutioner. 

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:   
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter status for brug af velfærdsteknologi og perspektiver for fremtidigt samarbejde med videninstitutioner og virksomheder. 

 

Problemstilling

I reformprogrammet for ældreområdet "Aktiv og Tryg hele Livet" er en af målsætningerne, at København skal være landets førende by i brug af velfærdsteknologi i 2015. Det skal give bedre og billigere løsninger for københavnerne og vækst for virksomheder i regionen.  

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede ved budgetseminar den 29. februar – 1. marts 2012 status for velfærdsteknologiske indsatser i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Velfærdsteknologier er temaet for studieturen til Silicon Valley i april, der kan inspirere til, hvordan København bedst arbejder videre med området. 

Løsning

Velfærdsteknologier skal løse borgernes problemer og arbejdsmiljøproblemer bedre og billigere. De seneste år har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen derfor afprøvet forskellige former for teknologi på sundheds- og ældreområdet (bilag 1). Erfaringerne fra afprøvning af teknologier er brugt til identifikation af både nye måder at levere ydelser og nye teknologier, som understøtter billigere og bedre ydelser. Det er sket i samabejde med virksomheder og videninstitutioner. Målet har været at understøtte borgernes egen mestring af hverdagen. Samtidig har teknologi understøttet rehabilitering og kommunikation mellem hospitaler og almen praksis. Endelig har teknologi styrket et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

Både afprøvning af ny teknologi og samarbejde med virksomheder og videninstitutioner kan indfri potentialet for at skabe vækst i regionen for virksomheder inden for sundheds- og ældreområdet.

Status for teknologier på ældre- og sundhedsområdet

Anvendelse af teknologi understøtter de centrale strategier i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, "Længe Leve København" og "Aktiv og Tryg hele Livet".

Mere frihed

Ældre borgere i København skal gives de bedste muligheder for at kunne klare hverdagen selv. Velfærdsteknologi kan give borgere mere frihed til at fortsætte med at klare hverdagen på egen hånd. Det er i dagligdagen selv at klare praktiske gøremål, som f.eks. at tage kompressionsstrømper af om aftenen eller frihed til, med mindre hjælp, at kunne klare toiletbesøg, bad eller spisning.



Igangværende indsatser:

  • Plejetoiletter med vask og tørring, der gør borgerne i stand til selv at klare toiletbesøg.
  • Badeløsninger, såsom baderum, baderobotter, baderumsmøbler og hjælpemidler. Løsningerne skal øge borgernes mulighed for selv at tage bad og forbedre arbejdsmiljøet.
  • Spisehjælpemidler, der støtter borgernes mulighed for selv at spise. Spisehjælpemidler kan være manuelle og teknologiske spiseredskaber og løftearme.
  • Hjælpemidler, der kan gøre borgerne i stand til selv at tage kompressionsstrømper af og på.
  • Velfærdsteknologi, der automatiserer kommunikation og gør det lettere for borgerne at klare opgaver selv (Nem SMS, Webbooking og Ankomst registrering).

Større tryghed samt bedre forebyggelse og behandling 
Borgere, der har brug for meget hjælp, skal altid have professionel og rettidig hjælp, når der er brug for det. Velfærdsteknologi kan automatisere arbejdsgange og dermed øge sikkerheden og understøtte sammenhængende og velkoordinerede forløb på tværs af sektorerne. Det kan være ved intelligente medicinæsker, der sikrer den korrekte dosering på det rigtige tidspunkt eller telemedicin, der via video bringer højt specialiseret viden ind i borgerens hjem, og understøtter behandling, rehabilitering og forebyggelse. 

Igangværende indsatser:   

  • Telemedicinske løsninger ved behandling af sår, KOL og diabetes. I samarbejde med hospitalerne bruges målinger og billeder til at forbedre borgernes behandling.
  • GPS-løsning, der giver medarbejderne mulighed for at spore bestemte demente borgere.
  • Hjernelounge med computere i aktivitetscentrene, der fastholder kognitive funktioner.

Bedre byliv og stærkere fællesskaber
Københavns Kommune vil bruge nye løsninger, der inviterer københavnerne til at benytte byens rum og bygninger og som gør sundhed, fællesskaber og bevægelse til en del af deres hverdag. Det kan være at bruge internettet til at fremme forebyggelse eller bruge tablets til kommunikation i det kommende velfærdsteknologiske plejecenter.

Igangværende indsatser:  

  • Digitale skærmløsninger og sociale medier, såsom fælles og private informationsskærme og hukommelsesskærme. Skærmene kan bruges til understøtte andre formål, som f.eks. at skabe mere effektive arbejdsgange.

En arbejdsplads på forkant - mindre nedslidning
For medarbejderne kan løsningerne for borgerne skabe mere plads til kerneydelsen og kontakten til borgeren. De velfærdsteknologier, som vælges kan også have som selvstændigt formål at mindske, eller helt fjerne, nedslidende arbejde. Det kan være teknologier som minimerer løft, som f.eks. mobile lifte i hjemmeplejen til borgere, der er faldet i eget hjem.

Igangværende indsatser:

  • Teknologier til at støtte medarbejdere. Løsninger, der forbedrer arbejdsmiljøet for medarbejderne – herunder bade/bækkenstole og flytbare lifte til plejehjem.
  • Loftslifte til løft af ældre borgere, der reducerer antallet belastninger for medarbejderne.
  • Mobile lifte til borgere, der er faldet i eget hjem, så medarbejderne selv sikkert kan hjælpe borgeren.

Til Budget 2013 vil blive udarbejdet forslag til nye teknologier og udvidet brug af eksisterende teknologier. Forslagene vil blive behandlet ved udvalgets møde den 26. april.

Samarbejde og vækst
Samarbejde med virksomheder og videninstitutioner skal sikre, at København er attraktivt sted for virksomheder, og at forskningen inden for velfærdsteknologi har de bedste betingelser. Udvikling og afprøvning af teknologier er også grundlag for de forslag, der har været til Budget 2012 og forslag til Budget 2013.

Udvikling og afprøvning af teknologi 
Virksomheder har de seneste år udviklet teknologier i samarbejde med borgere på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens enheder. Afprøvning og udviklingen er sket i levende "laboratorier" på plejecentre og i borgernes hjem, hvor borgernes daglige udfordringer har drevet virksomhedernes arbejde for at skabe bedre produkter. Arbejdsformen kaldes Living Labs.

  • På velfærdsteknologisk plejecenter Sølund har der siden 2008 været Living Lab, hvor otte virksomheder har udviklet og afprøvet produkter til at øge livskvalitet for borgere, der bor i et plejecener. Resultatet har været udvikling og afprøvning af teknologier som f.eks. automatisk solafskærmning, touchskærm til hukommelsestræning og udendørs træningsredskaber.
  • Velfærdsteknologisk Bydel er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Living Lab for nye teknologiske løsninger. Velfærdsteknologisk Bydel, der består af lokalområderne Valby, Kongens Enghave og Vesterbro, har som formål at afprøve ny teknologi hjemme hos de ældre. Robotstøvsugere og elektroniske nøglekort er afprøvet i bydele, og på nuværende tidspunkt afprøves informationsskærme og mobiltelefoner, der skal styrke fællesskabet og udeliv. 
Udviklingen og afprøvningen af teknologi er sket i samarbejde med videninstitutioner som Københavns Universitet, IT-universitetet og DTU. Derudover er der tæt samarbejde med særligt Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital om projekter i sundhedsaftalen. Desuden er der etableret et professorat i rehabilitering, hvor der udarbejdes en prioriteret forskningsplan.

Fremadrettet indsats for at skabe vækst
Konklusionen fra samarbejderne er, at udfordringen ikke længere er at finde samarbejdspartnere, men derimod at finde de samarbejder, der løser de vigtigste problemer for borgerne og samtidigt skaber vækst for virksomhederne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil derfor udarbejde en samlet plan, der dels synliggør de områder, hvor teknologi kan hjælpe borgerne de kommende år, og dels skaber et ældre- og sundhedsområde, der i endnu højere grad understøtter eksport- og vækstpotentialer for regionens virksomheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ved udvalgets møde den 26. april vil de konkrete budgetønsker til 2013 til teknologi blive behandlet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil til udvalgets møde den 24. maj, på baggrund af temadrøftelsen i udvalget og studieturen til Silicon Valley, udarbejde forslag til, hvordan erfaringerne fra studieturen kan indarbejdes i det videre arbejde. 



Lene Sillasen
                                                            /Anne Mette Fugleholm






Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top