Mødedato: 29.01.2004, kl. 15:00

Praksisplan for fysioterapi - høringssvar.

Praksisplan for fysioterapi - høringssvar.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. januar 2004

 

7. Praksisplan for fysioterapi - høringssvar.

SOU 405/2003 J.nr. 63/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller at godkende forslag til Praksisplan for fysioterapi, 2004 – 2007.

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på et ordinært møde den 18. december 2003 (J.nr. 63/2000) indstillingen vedrørende forslaget til praksisplan for fysioterapiområdet i Københavns Kommune, og sendte praksisplanen til høring.

Praksisplanen har nu været sendt til høring hos:

  • Ældre Sagen
  • Ældrerådenes Fællesudvalg for København
  • Ældremobiliseringen

Sundhedsforvaltningen har modtaget svar fra Ældrerådenes Fællesudvalg for København, som ikke har bemærkninger til, at planen søges gennemført. Bispebjerg Ældreråd samt Vestamager Seniorråd har ligeledes særskilt tilsluttet sig fællesudvalgets udtalelse.

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet Praksisplan for Fysioterapi. Planen er udarbejdet i samarbejde med Samarbejdsudvalget for fysioterapeutiske forhold i Københavns Kommune.

Planen er udarbejdet i henhold til de i Landsoverenskomst om fysioterapi gældende bestemmelser.

I planen vurderes det fremtidige behov for fysioterapeutisk kapacitet ud fra

  • Befolkningsudviklingen
  • Geografiske lokalområder i Københavns Kommune
  • Klinikkernes størrelse.

Det anbefales, at der ny nedsættes 2 fuldtidsydernumre som fysioterapeut i planperioden.

Endvidere anbefales en række initiativer som sætter fokus på sammenhæng mellem den fysioterapeutiske indsat og det øvrige sundhedsvæsen, styrkelse af den forebyggende indsats og sammenhængende patientforløb.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og Omsorgsudvalget blev på sit møde 24. oktober 2002 orienteret om, at Forslag til praksisplan for fysioterapi i Københavns Kommune, som blev tiltrådt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i sit møde den 2. april 2001, havde været genstand for drøftelser imellem Økonomiforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.

Baggrunden for disse drøftelser var, at Økonomiforvaltningen i forbindelse med udarbejdelse af § 12 erklæring, nærede betænkeligheder til praksisplanens forventninger til udviklingen af det fysioterapeutiske område i Københavns Kommune.

Der var i den sammenhæng drøftelser mellem Økonomiforvaltningen og Sundhedsforvaltningen i sommeren 2001, efteråret 2001 og igen i foråret 2002, hvor der afslutningsvis var enighed om, at Sundhedsforvaltningen skulle revidere planforslaget,

Sundhedsforvaltningen iværksatte derefter en revidering af det tidligere forslag til praksisplan.

Repræsentanter for de praktiserende fysioterapeuter indgik i det afsluttende arbejde om praksisplanens anbefalinger.

Planforslaget blev drøftet i Samarbejdsvalget for det fysioterapeutiske område i Københavns Kommune den 14. november 2003, hvor der var enighed om forslaget til praksisplanen og planens anbefalinger.

Praksisplanen skal danne grundlag for udviklingen af den fremtidige indsats på det fysioterapeutiske område i Københavns Kommune og skal indeholde mål for indsatsen og beskrive sammenhængen mellem den fysioterapeutiske indsats på Rygcenter og de kommunale Træningscentre.

Generelt om reglerne for praksisplanlægning på det fysioterapeutiske område.

Af den gældende overenskomsts § 10 fremgår bl. a., at Københavns Kommune skal udarbejde en plan for tilrettelæggelsen af den fremtidige fysioterapeutiske betjening i kommunen. Planen skal danne grundlag for beslutning om de overenskomstmæssige forhold vedrørende den fysioterapeutiske kapacitet. Praksisplanen skal forelægges samarbejdsudvalget til behandling, og har virkning i henhold til denne overenskomst, såfremt der i samarbejdsudvalget er enighed om planen.

En godkendt praksisplan giver Københavns Kommune mulighed for, at regulere de fremtidige til – og afgange inden for det fysioterapeutiske område. Således kan antallet af heltids- og deltidsfysioterapeuter op –eller nedjusteres i henhold til en samlet praksisplanlægning.

Planforslaget

Antallet af praktiserende fysioterapeuter i Københavns Kommune anvendes i planlægningssammenhænge ved vurdering af kapacitet i forhold til borgernes behov.

Borgerne i Københavns Kommune kan frit vælge en fysioterapeut i hele landet, der har overenskomst med den offentlige sygesikring. Dette betyder, at der foregår en del pendling af patienter på tværs af kommune/amtsgrænser ved valg af fysioterapeut.

Det ses af planen, at pendlingen er større ud af Københavns Kommune end modsat. De københavnske borgere efterspørger flere fysioterapeutiske ydelser end de københavnske fysioterapeuter producerer. Da dette ikke umiddelbart er ensbetydende med at antallet af fysioterapeuter i Københavns Kommune er for lavt, er der ikke taget højde herfor i vurderingen af den fremtidige kapacitet, men der er enighed om, at der i planperioden fremskaffes datagrundlag til belysning af pendlingsproblematikken, i forhold til de københavnske borgeres efterspørgsel af fysioterapeutiske ydelser.

En opgørelse over antallet af fysioterapeuter pr. indbygger i Københavns Kommune, viser en markant lavere dækning end i resten af landet. Dette skyldes den tidligere eksistens af de fysiurgiske klinikker samt de nuværende tilbud i form af Rygcenter og Træningscentre. Der er ikke i planen taget højde for denne forskel, men der er enighed om, at der i planperioden bør arbejdes med at fremskaffe et datagrundlag der skaber mulighed for, at drage sammenligninger af den samlede fysioterapeutiske indsats i Københavns Kommune med andre amtskommuner og større kommuner.

Det fremtidige mål for udbygningen af den fysioterapeutiske kapacitet foreslås fastsat med udgangspunkt i følgende faktorer:

  • Befolkningsudviklingen i Københavns Kommune
  • Geografiske lokalområder i Københavns Kommune
  • Klinikker med minimum 4 fuldtidsydernumre pr. klinik.

Dette betyder:

  • At der i planperioden foreslås nedsat yderligere 2 fuldtidsydernumre som fysioterapeut.
  • At fire allerede eksisterende enkeltmandsklinikker klausuleres til omlægning, således at disse på sigt, ved eksempelvis flytning eller sammenlægning alternativt nedlukning, kan indgå i større klinikker med minimum 4 fuldtidsydernumre.

Det anbefales endvidere, at der ansættes en praksiskonsulent for fysioterapi, hvis hovedopgave bliver at facilitere sammenhæng mellem den fysioterapeutiske indsats og det øvrige sundhedsvæsen.

Der anbefales yderligere en række tiltag der sætter fokus på at styrke den forebyggende indsats og sammenhængende patientforløb.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har inden miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifterne til dette område er lovbundne under funktion 4.70, Sygesikring.

Københavns Kommune udgifter til fysioterapi under sygesikringen var i 2002:

For almindelige fysioterapi 17,3 mio. kr. og for den vederlagsfri fysioterapi 22,0 mio. kr.

De samlede forventede merudgifter i planperioden 2004-2007, som følge af vedtagelsen af praksisplanen, 2003 P/L

 

Kr.

Merudgifter i alt som følge af befolkningsudviklingen (demografi)

1.426.075

Merudgifter i alt som følge af nye behandlingsformer

0

Merudgifter i alt som følge af ændringer i udbuddet (oprettelse af ydernumre mv.)

0

Merudgifter i alt som følge af øvrige tiltag på området (oprettelse af konsulent m.v.)

130.000

I alt

Nedsættelsen af de 2 yderligere ydernumre er som det er fremgået udelukkende en konsekvens af den demografiske udvikling. Estimeringen af de forventede merudgifter er foretaget ved at beregne udgifterne i 2002 fordelt på aldersgrupper, til hhv. almindelig og vederlagsfri fysioterapi. Forbruget er derefter sammenholdt med befolkningsprognosen for Københavns Kommune i perioden 2003-2007 og dermed fremkommer et estimat over de forventede merudgifter som følge af den demografiske udvikling.

Det forudsættes, at ændringen af de 4 enkeltmandspraksis, vil kunne ske ved sammenlægninger med andre eksisterende klinikker. Der forventes derfor ikke udgifter til nedlukning af enkeltmandsklinikker.

Det forventes, at etablering af en funktion som praksiskonsulent for fysioterapi ved medføre en udgift på kr.130.000 pr. år.(baseret på en forudsætning om et månedligt timetal på 20 timer). Sundhedsforvaltningen vil ved udarbejdelse af budget 2005 indregne dette under det rammebelagte område.

Øvrige initiativer i form af eventuelle § 2 aftaler vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.

HØRING

Forslag til praksisplan for fysioterapi i Københavns Kommune har været sendt til høring hos Ældre Sagen, Ældrerådenes Fællesudvalg for København og Ældremobiliseringen. Sundhedsforvaltningen har modtaget svar fra Ældrerådenes Fællesudvalg for København, som ikke har bemærkninger til, at planen søges gennemført. Bispebjerg Ældreråd samt Vestamager Seniorråd har ligeledes særskilt tilsluttet sig fællesudvalgets udtalelse.

BILAG

Bilag 1:

Forslag til Praksisplan for det fysioterapeutiske område for 2004 – 2007.

 

 

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

 

Til top