Mødedato: 29.01.2001, kl. 14:30

Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet

Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. januar 2001

 

5. Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet

SOU 16/2001 J.nr. 66/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen om ændrede forudsætninger for implementering af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet til efterretning.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Sundhedsforvaltningens forslag om, at de bydele, der tilbageføres efter afvikling af bydelsforsøgene, ikke indgår i udbudet om kundevalgsordninger, men

at der i udbudsmaterialet tages forbehold for, at der inden for kontraktperioden kan aftales en udvidelse af kundevalgsordningernes geografiske område, således, at der efterfølgende kan træffes beslutning om disse bydeles deltagelse.

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte den 10. april 2000 det materiale, som skulle danne grundlag for udfærdigelse af kontrakter med private firmaer, som godkendes til at indgå i de planlagte kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet.

Samtidig tiltrådte udvalget en tidsplan for implementering af kundevalgsordningerne, hvorefter implementeringen tidligst kunne forventes i foråret 2001.

Efterfølgende er der indtruffet en række ændringer i de oprindelige forudsætninger, herunder bl.a. afvikling af bydelsforsøgene, overvejelser om fælles vask- og indkøbsordninger og en ændring af Lov om social service, der medfører større fleksibilitet og medindflydelse for hjemmehjælpsmodtagere i valget af udførte opgaver inden for praktisk bistand.

De ændrede forudsætninger medfører, at der er behov for en tilpasning af det tidligere fremlagte grundlag for kontraktmaterialet, ligesom det tidligere skøn om muligt tidspunkt for implementering af kundevalgsordningerne ikke vil kunne overholdes.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 17. juni 1999 Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling om indførelse af kundevalgsordninger inden for hjemmehjælpsområdet.

Kundevalgsordningerne vil give hjemmehjælpsmodtagere mulighed for vælge mellem at få udført hjælpen af den kommunale hjemmepleje eller af private firmaer og omfanget af opgaver – og dermed målgruppen – for de friere valgmuligheder afprøves i 3 varianter:

Kundevalgsordning 1, hvor valgfriheden alene omfatter praktisk bistand. Denne ordning afprøves i bydelene Sundby Syd, Indre By, Ydre Nørrebro, Bispebjerg og Ydre Østerbro.

Kundevalgsordning 2, hvor valgfriheden omfatter praktisk bistand og lettere pleje- og omsorgsydelser. Denne ordning afprøves i bydelene Amagerbro, Vanløse, Vesterbro og Sundby Nord (incl. Christianshavn).

Kundevalgsordning 3, hvor valgfriheden omfatter modtagere af alle ydelser inden for hjemmehjælp. Denne ordning afprøves i bydelen Brønshøj/Husum.

Derefter tiltrådte Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 10. april 2000 det materiale, som skulle danne grundlag for udfærdigelse af kontrakter med de private firmaer, som godkendes til at indgå i kundevalgsordningerne, og Udvalget tiltrådte endvidere en udarbejdet tidsplan for implementering af kundevalgsordningerne.

Efterfølgende er der indtruffet en række ændringer i de forudsætninger og forhold, der var lagt til grund i Sundhedsforvaltningens indstilling af 13. december 1999.

I den tidsplan, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte den 10. april 2000 fremgik det, at Sundhedsforvaltningen skønnede, at implementering af kundevalgsordningerne tidligst kunne forventes i foråret 2001. Der er imidlertid blevet tale om en væsentlig forsinkelse, således at Sundhedsforvaltningen først nu er i stand til at gennemføre selve udbuddene. Det skønnes, at der vil medgå 7 – 8 måneder før kundevalgsordningerne kan iværksættes, idet der dels skal gennemføres en prækvalificeringsrunde og siden en egentlig udvælgelse. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forslag til prækvalificeringer forelagt til godkendelse.

Nedennævnte ændrede forhold er medvirkende til, at implementeringen forsinkes i forhold til det oprindeligt forudsatte.

Afvikling af bydelsforsøgene

Sundhedsforvaltningens igangværende organisering af hjemmeplejen efter BUM-modellen er en væsentlig forudsætning for indførelse af kundevalgsordningerne.

I forlængelse af beslutningen om indførelse af kundevalgsordninger i BR-kommunen, forespurgte Sundhedsforvaltningen forsøgsbydelene, om de havde ønske om at indgå i kundevalgsordningerne, hvilket der ikke umiddelbart var interesse for.

Forsøgsbydelenes – og herunder også Kgs. Enghaves, hvorfra ældreområdet overgik til Sundhedsforvaltningens regi pr. 1. januar 2001 - forskellige organiseringer af hjemmeplejeområdet adskiller sig afgørende fra BUM-modellen, og det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at der er behov for tilpasninger af organiseringen i forsøgsbydelenes hjemmeplejeområder, førend kundevalgsordningerne vil kunne realiseres i disse bydele.

EU's udbudsbestemmelser giver hjemmel til, at såfremt der i forbindelse med et EU-udbud gøres opmærksom på, at den udbudte opgave vil kunne blive udvidet, da vil der kunne aftales udvidelse blandt de valgte leverandører uden fornyet anvendelse af udbudsbestemmelserne.

Sundhedsforvaltningen skal derfor foreslå, at kundevalgsordningerne i første omgang implementeres som oprindeligt forudsat, dvs. i bydelene inden for den daværende BR-kommune, og at yderligere stillingtagen til etablering af kundevalg inden for forsøgsbydelenes områder – og i givet fald stillingtagen til hvilken af de 3 kundevalgsordninger, der ønskes anvendt - udskydes indtil de nødvendige tilpasninger i forbindelse med tilbageførsel af forsøgsbydelene er på plads.

Ændring af Lov om social service

Den 15. december 2000 vedtog Folketinget en ændring af Serviceloven, der medfører øget fleksibilitet i ydelsen af praktisk bistand. Lovændringen træder i kraft den 1. april 2001.

Ifølge de nugældende regler udføres praktisk bistand udelukkende på baggrund af en forudgående visitation, hvor der tages stilling til, hvilke opgaver den pågældende hjemmehjælpsmodtager (generelt) skønnes at have behov for.

Med lovændringen er der skabt hjemmel til, at hjemmehjælpsmodtagere i konkrete tilfælde kan vælge at få udført en anden praktisk bistandsydelse uden, at dette skal bevilges via en ny egentlig visitation.

Lovændringen giver mulighed for "2 grader" af øget valgmulighed for hjemmehjælpsmodtagere.

Fremover er Kommunen ubetinget forpligtet til at tilbyde valgmulighed blandt praktiske bistandsopgaver, der indgår i det politisk fastsatte serviceniveau.

Derudover giver lovændringen hjemmel til, at den enkelte kommune kan beslutte, at valgfriheden skal udvides til også at gælde opgaver, der ligger uden for det fastsatte serviceniveau. Loven fastsætter ingen rammer for disse opgavers art, men Socialministeriet har tilkendegivet, at opgaverne skal kunne udføres af hjemmehjælperen, og som eksempler nævnes mulighed for ledsagede gåture og omsorgssamtaler.

Det er i begge tilfælde en forudsætning, at den valgte opgave kan udføres inden for den visiterede tidsramme, og at bytning af opgaver ikke medfører en uforsvarlig tilsidesættelse af den nødvendige hjælp.

Med henblik på at sikre reel medindflydelse og fleksibilitet for borgeren, er det forudsat, at det er den enkelte hjemmehjælper, der konkret kan vurdere og beslutte, om en given opgave "her og nu" kan udelades til fordel for en anden.

Socialministeriet har endvidere i en generel skrivelse til kommunerne den 18. december 2000 oplyst, at hjemmehjælpsmodtageres ret til valgfrihed inden for det fastlagte serviceniveau skal gælde alle modtagere af praktisk hjælp.

Allerede lovændringens generelle forpligtelse til valgmulighed inden for det fastlagte serviceniveau medfører, at udbudsmaterialet for kundevalgsordningerne må tilpasses, idet det ikke hidtil har været forudsat, at private leverandører havde nogen forpligtelse til - eller mulighed for - at afvige fra de opgaver, som den enkelte hjemmehjælpsmodtager konkret var visiteret til.

En beslutning om valgfrihed udover det fastlagte serviceniveau vil medføre yderligere indgriben i de forudsatte vilkår for kundevalgsordningerne.

Oplæg til politisk fastsættelse af et ensartet serviceniveau for Sundhedsforvaltningens hjemmeplejeområde forventes fremlagt i 1. halvår 2001, og det er således ikke realistisk, at en eventuel beslutning om valgfrihed udover serviceniveauet vil kunne ske inden kundevalgsordningerne iværksættes.

De konkurrencemæssige krav til udbudsmateriale forudsætter, at potentielle tilbudsgivere i størst muligt omfang skal have oplysninger om, hvad opgaven går ud på.

Socialministeriets eksempler på valgmuligheder uden for serviceniveauet, jfr. oven for, må nærmest kategoriseres som ydelser inden for det område, som Sundhedsforvaltningen i den oprindelige kundevalgsrapport har betragtet som "gråzonen" (og som er forudsat afprøvet i "kundevalgsordning 2", dvs. praktisk bistand og lettere pleje- og omsorgsydelser).

Sundhedsforvaltningen vil i videst muligt omfang søge at "tage forbehold" i udbudsmaterialet, men det kan ikke udelukkes, at specielt den største af kundevalgsordningerne – der alene udbyder udførsel af praktiske bistandsopgaver – vil begrænse/hindre muligheden for, at der efterfølgende, dvs. inden for kontraktsperioden, vil kunne gennemføres en beslutning om, at valgmulighed skal ydes til opgaver, der ligger uden for serviceniveauet.

Timepris

I forbindelse med fastsættelsen af den timepris, der skal anvendes ved betalingen til de private leverandører, er princippet, at der skal være identitet mellem prisen og den tildeling af budgetmidler som de kommunale hjemmeplejer modtager for en times hjemmehjælp.

Der gør sig imidlertid forskellige principper gældende for prisberegninger i privat og kommunalt regi, hvorved den komplette identitet ikke vil kunne opnås.

Det foreslås at den tilbudte pris fastfryses i de 3 år som udbudsperioden vedrører.

Indkøbs- og vaskeordninger

I det oprindelige oplæg til udbudsmateriale var det forudsat, at opgaver inden for vask og indkøb indgik i kundevalgsordningerne.

Efterfølgende har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet, at Sundhedsforvaltningen skal udarbejde oplæg om indførelse af indkøbs- og vaskeordninger.

EU-bestemmelserne om prækvalifikation mv. forudsætter, at udbudsgiver i videst muligt omfang kan oplyse den udbudte opgaves potentielle størrelse.

Vask og indkøb udgør en betydelig andel af de opgaver, der var forudsat udbudt inden for kundevalgsordningerne og der er derfor behov for en afklaring af, om – og i givet fald i hvilket omfang – disse ydelser skal undtages fra kundevalgsordningerne.

Dette forhold vil Sundhedsforvaltningen konsekvensvurdere i forlængelse af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning vedr. forslaget om indførelse af en indkøbsordning

 

ØKONOMI

-

BILAG

-

 

Bo Andersen

/Jesper Maarbjerg

 

Til top