Mødedato: 29.01.2001, kl. 14:30

Servicejob - status

Servicejob - status

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. januar 2001

 

12. Servicejob - status

SOU 27/2001 J.nr. 8/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for arbejdet med oprettelse af servicejob i Sundhedsforvaltningen til efterretning.

 

RESUME

Den 12. december 2000 vedtog Folketinget en ændring af Lov om servicejob, der bl.a. forlænger perioden for etablering af servicejob frem til udgangen af år 2002. Endvidere har Staten afsat en pulje på kr. 100 mio., der efter princippet om "først til mølle" udloddes i tilskud á kr. 50.000,- til brug for uddannelse og oplæring af medarbejdere, der ansættes i servicejob inden for ældresektoren.

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgettet for 2001 er der givet mulighed for ansættelse af personer i servicejobs indenfor en økonomisk ramme på kr. 5 mill.

Sundhedsforvaltningen har iværksat en række tiltag med henblik på øget anvendelse af lov om servicejob særligt til gavn for Sundhedsforvaltningens ældreområde, herunder omfattende orientering om lovens muligheder, og planlægning af et uddannelsesforløb i Social- og Sundhedsskolens regi for medarbejdere, der ansættes i servicejob inden for hjemmeplejen og for ansatte med tilsvarende arbejdsopgaver ved institutionerne.

SAGSBESKRIVELSE

Ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 11. december 2000 orienterede Sundhedsforvaltningen om aftaler i finansloven for 2001 og herunder om et fremsat forslag om ændring af Lov om servicejob.

Ændringsloven blev vedtaget den 12. december 2000, og den nye lov medfører, at perioden for etablering af servicejob forlænges til udgangen af år 2002 med bibeholdelse af ordningen om, at det årlige tilskud på kr. 100.000 pr. fuldtidsmedarbejder i servicejob fortsætter, sålænge den pågældende servicemedarbejder er ansat. Lovens anvendelsesområde er endvidere udvidet til også at gælde selvejende institutioner og humanitære organisationer, hvis udgifter dækkes af offentlige tilskud med mindst 50 %.

Den seneste ændring medfører, at Sundhedsforvaltningens selvejende plejehjem også bliver omfattet af lov om servicejob.

Til styrkelse af kvalitetsniveauet inden for ældresektoren er der endvidere afsat en statslig pulje på kr. 100 mio., der efter princippet om "først til mølle" udloddes som et supplerende engangstilskud á kr. 50.000 til brug for oplæring og uddannelse af en nyansat i servicejob.

Målgruppen for servicejobs er fortsat alene langtidsledige dagpengemodtagere, der er fyldt 48 år, og Lov om servicejob administreres af Arbejdsformidlingen, der således har kompetencen til at bevilge tilskud til servicejob og herunder bevilling af supplerende engangstilskud til oplæring og uddannelse.

Som støtte til loven og med henblik på forbedring af den service, der ydes til borgerne inden for ældreområdet, har Borgerrepræsentationen i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2001 afsat en pulje på kr. 5 mio. til oprettelse af servicejob inden for Sundhedsforvaltningens område

Med henblik på at skabe et hurtigt incitament for ansættelser efter servicejobloven og dermed mulighed for at få størst mulig del i puljen til oplærings- og uddannelsesformål har Sundhedsforvaltningen vurderet, at der i første omgang er behov for grundig information til det decentrale niveau.

Sundhedsforvaltningens institutioner har i forvejen tilknyttet et relativt stort antal personer, der er ansat i midlertidige jobtræningsordninger mm., og det decentrale niveau får løbende information og opfordring til at være opmærksom på – og bidrage til – at personer med særlige behov kan ansættes eller fastholdes på arbejdspladsen. Det er derfor Sundhedsforvaltningens opfattelse, at der er behov for at gøre ekstra opmærksom på servicejoblovens særlige muligheder, idet den økonomiske støttemulighed for ansættelser i ordinære varige stillinger skønnes at kunne medføre en mere langsigtet og stabil ressourcetilførsel til gavn for kvaliteten i konkrete arbejdsopgaver inden for ældreområdet.

Det decentrale niveau er på forskellig vis orienteret om servicejobordningen. Der er udsendt et notat om serviceloven sammen med praktiske oplysninger om formidling via Arbejdsformidlingen mm., der er orienteret via SUF-net, og Social- og Sundhedsskolen har via skolens nyhedsblad orienteret om ordningen samt, at der planlægges konkrete uddannelsestilbud til medarbejdere, der ansættes efter servicejobloven. Endelig er hjemmeplejelederne mundtligt orienteret om lovens muligheder og samtidig opfordret til at komme med forslag til emner inden for uddannelses-/oplæringsbehov, som med fordel kan indgå i en fælles uddannelse.

Social- og Sundhedsskolen arbejder p.t. på et oplæg til et uddannelsesforløb særligt rettet mod ansatte i servicejob inden for hjemmeplejen og mod ansatte med tilsvarende opgaver ved institutionerne. Hermed vil der kunne sikres en effektiv og hurtig opkvalificering af kommende medarbejdere inden for disse områder, og den enkelte arbejdsplads vil kunne koncentrere sig om oplæring, der er relevant for det konkrete arbejdssted. Et tilbud om et formaliseret uddannelsesforløb skønnes endvidere at kunne medvirke til, at ansættelse i servicejob i Sundhedsforvaltningen bliver attraktivt for de arbejdsledige, der er omfattet af målgruppen for servicejob.

I arbejdet med oplægget til et uddannelsesforløb er der taget udgangspunkt i en eksisterende godkendt AMU-uddannelse "Praktisk hjælp til ældre".

Som anført administreres Lov om servicejob af Arbejdsformidlingen, og Sundhedsforvaltningens initiativer påvirkes i en vis udstrækning af Arbejdsformidlingens arbejde med at få fastlagt nærmere kriterier for administration af loven.

Ifølge Lov om servicejob kan Arbejdsformidlingen tilbyde en ledig opkvalificering med henblik på, at pågældende kan varetage et kommende servicejob.

I finanslovsforliget er det forudsat, at Arbejdsformidlingen skal igangsætte et samarbejde med kommuner og uddannelsesinstitutioner om at tilrettelægge f.eks. skræddersyede AMU-forløb for ledige i målgruppen for servicejobs. Endvidere fremgår det af finanslovsforliget, at det er væsentligt, at "pengene går ubeskåret til de institutioner, der opretter jobbene, så kollegerne på den enkelte institution oplever, at ordningen muliggør forbedret service inden for de fastlagte budgetrammer".

Arbejdsmarkedsstyrelsen har udsendt en bekendtgørelse den 20. december 2001, hvoraf der fremgår eksempler på, hvilke funktioner inden for ældresektoren, som det nye supplerende engangstilskud kan ydes til. Der er derimod ikke fastlagt retningslinjer for hvilke uddannelses- eller oplæringsforløb tilskuddet kan ydes til.

Sundhedsforvaltningen har kontaktet Arbejdsformidlingen Storkøbenhavn, der oplyser, at man derfra er i gang med en nærmere afklaring af dette, herunder spørgsmålet om afgrænsningen mellem hvilke forudgående opkvalificeringstilbud Arbejdsformidlingen kan tilbyde, og i hvilket omfang planlagt anvendelse af engangstilskuddet skal dokumenteres.

Ovennævnte afklaring er imidlertid ikke hindrende for etablering af servicejob generelt, og Sundhedsforvaltningen er vidende om, at der efter ændringslovens vedtagelse er taget konkrete initiativer til etablering af servicejob i det decentrale niveau.

Sundhedsforvaltningen forventer, at Social- og Sundhedsskolens oplæg til et uddannelsestilbud foreligger inden udgangen af januar måned 2001. Sundhedsforvaltningen vil herefter udsende oplægget til høring hos hjemmepleje- og institutionsledere, ligesom Arbejdsformidlingen anmodes om et generelt tilsagn om, at deltagelse i dette uddannelsesforløb omfattes af tilskudsmuligheden.

Parallelt hermed vil Sundhedsforvaltningen tilskynde det decentrale niveau til snarest at gøre brug af Lov om servicejob med henblik på at få del i lovens tilskudsmulighed og således, at der – samlet inden for Sundhedsforvaltningens område - hurtigst muligt bliver ansat et tilstrækkeligt antal til, at der opnås basis for, at uddannelsesforløbet kan gennemføres.

ØKONOMI

-

BILAG

-

Jesper Maarbjerg

/Kurt Jensen

 

Til top