Status på strategi for midlertidige døgnophold
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges her en status for implementering af strategi for midlertidige døgnophold til orientering.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
-
at udvalget tager orienteringen om status på implementering af strategien for midlertidige døgnophold til efterretning.
Problemstilling
Den 16. august 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget strategien for midlertidige døgnophold. Med strategien omlægges og intensiveres den faglige indsats til gavn for borgere, der får mere kvalitet og sammenhæng under et midlertidigt døgnophold.
Det er aftalt, at udvalget ultimo 2019 får en samlet status på implementeringen.
Løsning
Forvaltningen er i fuld gang med at implementere strategien og omlægningen forventes at være tilendebragt i løbet af 2020. Den 19. september 2019 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget senest en status på strategien for midlertidige døgnophold. Her blev udvalget blandt andet orienteret om, at forvaltningen fremrykker omlægningen af midlertidige døgnophold. Det betyder, at nogle pladser og medarbejdere allerede flytter til de nye centre i 2019.
Strategien skal føre til at:
-
borgerne oplever sammenhæng i overgangen fra eget hjem eller hospital til det midlertidige døgnophold og i overgangen fra det midlertidige døgnophold og hjem
-
borgerne har let adgang til lægehjælp under opholdet
-
borgerne modtager et individuelt tilrettelagt ophold af høj faglig kvalitet med rette indsats, intensitet og længde
-
ingen borgere oplever indlæggelser eller genindlæggelser, der kunne have været undgået, eller oplever at vente i en hospitalsseng efter at være færdigbehandlet
Indsatsen vil til den tid foregå med afsæt i følgende organisering:
-
Center for Rehabilitering og Akutpleje – Vigerslevvej
-
Center for Rehabilitering og Akutpleje – Bystævneparken
-
Neurorehabilitering – Kbh
De nye navne bliver taget i brug medio november 2019. Centrenes endelige placering ses i figur 1 og vil være på plads i løbet af 2020.
Figur 1: Kort over de kommende centre
Pladser til midlertidige døgnophold
15. november 2019 lukkede Rehabiliteringscenter Indre by/Østerbro som rehabiliteringscenter. Otte pladser blev i den forbindelse flyttet til Center for Rehabilitering og Akutpleje – Bystævneparken (midlertidig matrikel Dortheagården). Forvaltningens rehabiliteringspladser er derfor pt. placeret på de tre centre på Vigerslevvej, Bystævneparken og Dortheagården.
Den kommende organisering vil først være endeligt på plads i løbet af 2020, når de sidste rehabiliteringspladser flyttes fra Dortheagården til Bystævneparken og når Neurorehabilitering – Kbh flytter til Strandvejen på Østerbro.
I forbindelse med flytningen 15. november justeres antallet af rehabiliteringspladser, så det endelige pladsantal i strategien er nået. Se tabel 1.
Tabel 1: Pladsfordeling i dag og fremadrettet med den nye strategi
|
Rehabiliteringsplads |
Akutplejeplads |
Midlertidig plejeplads |
Erhvervet hjerneskade |
Palliativ plads |
2018 |
242 |
30 |
0 |
30 |
15 |
Ny model |
157 |
60 |
30 |
15 |
På grund af tilførsel af midler til demografi har forvaltningen derudover tilpasset antallet af pladser til midlertidige døgnophold i strategien. Det betyder, at kommunen fremover vil have 157 pladser fremfor 150, som tidligere beskrevet.
Forvaltningen arbejder videre med implementeringen af strategien og omlægningen, der vil være endelig i løbet af 2020. Herunder arbejdes der med at få sikret lægedækning på centrene, så borgerne har let adgang til lægehjælp under opholdet, tæt samarbejde med akutteamet og udvikling af den faglige og intensiverede indsats til borgerne.
Midlertidige plejeophold
1. april 2019 blev midlertidige plejeophold (MPO) etableret, som et tilbud til borgere, som venter på en plejebolig. 15. august 2019 besluttede udvalget, at 38 pladser fortsat skal være på Hørgårdens plejecenter og de resterende 22 pladser (ud af de samlede maksimalt 60 pladser) etableres på Haandværkerforeningens plejehjem.
Haandværkerforeningens plejehjem rekrutterer medarbejdere til pladserne og forventer at kunne starte deres nye indsats op i december 2019. Borgerne får på et midlertidigt plejeophold en faglig indsats svarende til, hvad borgeren vil få på en almindelig plejehjemsplads og mulighed for at indgå i sociale aktiviteter med beboerne på plejehjemmet.
Egenbetaling
24. maj 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget at ensarte taksten for et midlertidigt døgnophold i 2020. 25. april 2019 godkendte udvalget, at beslutningen om ensartning af taksten blev annulleret, så der ikke indføres egenbetaling på akutplejepladserne i 2020. Baggrunden var vedtagelse af Finansloven for 2019 og ikrafttrædelse af Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om hjemmesygepleje pr. 28. februar 2019, og at beslutningen fra maj 2018 dermed ikke var i overensstemmelse med det præciserede regelgrundlag.
Konsekvensen heraf er, at der i dag er egenbetaling på rehabiliteringsophold, men ikke akutplejeophold.
Strategien betyder, at rehabiliteringsophold og akutplejeophold samles, hvilket forventes at ske i løbet af 2020. Der er udtrykt politisk ønske om, at der i den forbindelse findes en løsning for egenbetaling, der er til mindst mulig gene og forvirring for borgerne.
Forvaltningen arbejder på den baggrund på, hvordan administrationen af egenbetaling på håndteres.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Strategien gennemføres inden for den eksisterende økonomiske ramme til midlertidige døgnophold. Den intensiverede rehabiliteringsindsats finansieres således ved at reducere det gennemsnitlige antal opholdsdage. Som det fremfik af 3. prognose for regnskab 2019 fremviser området i 2019 dog et merforbrug grundet medarbejdertilpasning.
Udgifter i forbindelse med flytninger, ombygning og tilpasninger af nuværende bygninger håndteres inden for den afsatte anlægsbevilling til modernisering af rehabiliteringscentre. Svarende til 16,3 mio. kr. i 2019 PL (godkendt i BR 28. marts 2019).
Videre proces
Forvaltningen vender tilbage til udvalget med en ny status på strategien ultimo 2020 og i øvrigt løbende efter behov – jævnfør at der i forbindelse med implementeringen kan vise sig behov for justeringer.
Katja Kayser
/Merete Røn Christensen