Orientering om Slip Hjemmeplejen fri
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Slip hjemmeplejen fri til efterretning.
Problemstilling
Formålet med projekt Slip hjemmeplejen fri er at undersøge, hvordan vi kan tilrettelægge en hjemmepleje, der i højere grad understøtter, at den hjælp, borgerne modtager, er i overensstemmelse med deres ønsker og behov. At borgerne har mulighed for at bevare et aktivt hverdagsliv og bedre muligheder for at indgå i fællesskaber.
Slip hjemmeplejen fri er ikke tænkt som et pilotprojekt, men som et eksperimentarium, hvor der afprøves forskellige teamstrukturer og størrelser, samarbejds- og ledelsesformer, arbejdsmåder, aktiviteter og inddragelses- og kommunikationsmetoder for at skabe læring, der kan bruges ind i tilrettelæggelsen af fremtidens hjemmepleje.
Konkret involverer det samlede projekt en høj grad af inddragelse af både medarbejdere, borgere og civilsamfundsaktører i to boligområder, Guldbergs Have og Sundparken.
Løsning
Slip hjemmeplejen fri og den nye hjemmeplejegruppe i Guldbergs Have blev etableret i januar 2021. Efterfølgende er foråret blevet brugt på at etablere de nødvendige strukturer, der sikrer, at medarbejderne kan bruge deres faglighed og i højere grad kan agere fleksibelt i mødet med borgeren. Der er:
- etableret mindre tværfaglige teams på tværs af faggrupper
- flyttet myndighedsrolle fra visitationen, så det er medarbejderne i hjemmeplejen, der i dialog med borgerne vurderer behovet for hjælp og løbende justerer indsatser
- udviklet en økonomisk rammemodel i stedet for aktivitetsstyring
- etableret et system for retssikkerhed og klageadgang
- udviklet et nyt ’indsatskatalog’, som giver bedre mulighed for fleksibelt at kunne imødekomme borgernes behov og ønsker
- udviklet en ny dokumentationsmetode i sundheds- og omsorgssystemet Cura
- etableret fælleslokaler, der understøtter fællesskaber mellem borgerne
De tre nyetablerede teams har siden juli 2021 fokuseret på at opnå rutine og fortrolighed med de nye indsatser, den nye visitationsrolle, dokumentation og det at arbejde i tværfaglige og mere selvstyrende teams. Ledelsesmæssigt er fokus på at understøtte, at der arbejdes systematisk og tværfagligt med den samlede kerneopgave.
De næste fokusområder for udviklingen vil være på hvordan:
- de nye rammer kan bruges i endnu højere grad til at imødekomme borgernes ønsker og behov fleksibelt
- vikarforbrug kan reduceres og kontinuitet øges ved at gøre medarbejderne mere ansvarlige for vagtplanlægningen
- ledelsesrollen understøtter medarbejdernes rolle og ansvar i et selvstyrende team
- samarbejdet med civilsamfundet kan styrke fællesskaber, og at borgerne lever et mere aktivt hverdagsliv
- forebyggelse og rehabilitering kan tænkes mere systematisk ind i kerneopgaven.
Da udviklingsarbejdet nødvendigvis må foregå med respekt for, at driften skal kunne fungere stabilt, vurderes det løbende, hvornår der er opnået rutine/stabilitet omkring et udviklingsfokus, før det næste iværksættes.
Erfaringer fra Guldbergs Have - og grundvilkår som fx dokumentationsmetode og faglige indsatser - videreføres til det kommende projekt i Sundparken, hvor en ny gruppe forventes oprettet februar 2022 efter frivillig intern rekruttering suppleret af ekstern rekruttering, hvor nødvendigt. I Sundparken styrkes fokus på inddragelse af borgeren og borgerens netværk. Der er borgere med i ansættelsesudvalget, og der er etableret et samarbejde med Ældresagen under ’Drømmekommune-partnerskabet’ med fokus på at få de ældres stemme stærkere frem. Dertil er der i Sundparken et øget fokus på at udforske ledelsesrollen i relation til visionen om at arbejde mere selvstyrende i teams og medarbejdernes mulighed for selv at vagtplanlægge.
Udviklingsarbejdet i Slip hjemmeplejen fri
Udviklingsarbejdet i Slip hjemmeplejen fri er kompleks. Der er mange snitflader, interessenter og indbyggede dilemmaer, der metodemæssigt lægger stor vægt på, at udviklingen foregår i tæt samarbejde med medarbejdere, borgere og øvrige samarbejdspartnere. Det har i foråret 2021 været vanskeliggjort af, at der grundet COVID-19 har været begrænset adgang til tilstedeværelse på enhederne, aktiviteter med borgerne. Hjemmeplejens personale har derudover været optaget af opgaver relateret til COVID-19 fremfor udviklingsopgaver, og at det ikke var muligt at samle borgerne på tværs. Dertil har det været vanskeligt at rekruttere sygeplejersker til Guldbergs Have i den pågældende periode.
De foreløbige erfaringer fra projektet viser, at det ikke er nok kun at ændre de strukturelle rammer, men at der også er behov for at arbejde med ledelsen, kulturen og tænkningen ind i ældreområdet. Eksempelvis er et selvstyrende team radikalt anderledes, end det medarbejderne tidligere har haft erfaring med. Der er derfor behov for en anderledes tilgang til både borgeren og medarbejdernes egen forståelse af rolle og ansvar i et selvstyrende team. Medarbejdergruppen har derfor brug for forholdsvis omfattende ledelsesunderstøttelse til at forstå sin nye funktion og støtte til aflæring af traditionel tænkning, handlemåder og arbejde med nye kulturbærende værdier indenfor ældreplejen. Et selvstyrende team er ikke ledelsesfrit, men der er behov for en anden type af ledelse, som er mere nær, coachende og faglig. Det er områder, som der arbejdes med, og som må forventes at tage tid.
Evaluering og referencegruppe
Der er lavet et omfattende evaluerings-setup, hvor der foretages baselinemålinger af borgernes tilfredshed, funktionsniveauer, trivsel og færden til brug for evaluering af projektet. Dertil er der tilknyttet en erhvervs-ph.d. i Sundparken, som undersøger, hvordan udviklingen hen imod en organisering af arbejdet i selvstyrende teams påvirker elementer som faglighed, ledelse, tid og omsorgsroller for sosu-medarbejdere. Endelig etableres en referencegruppe i regi af Ældre Sagens partnerskabsprojekt ’Drømmekommunen’, som Københavns kommune indgår i.
Udviklingsarbejdet finansieres i 2021 og 2022 af puljemidler (5.035.610 mio.kr) fra Sundhedsstyrelsens pulje Styrket omsorg og nærvær i ældrepleje.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger projektet og indsamler løbende erfaringer, både fra borgerens, medarbejdernes og organisationens perspektiv.
Katja Kayser
/Nanna Skriver