Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001
Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 28. august 2000
13. Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001
SOU 296/2000 J.nr. 8/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det videre arbejde med Sundhedsplanen
RESUME
Som en optakt til den nye planrunde har Sundhedsministeriet udsendt "Sundhedsministerens redegørelse 1998: Samarbejde om sundhed 1998-2001". Redegørelsen indeholder udmeldinger i forhold til en ny sundhedsplanrunde.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet, at den nye sundhedsplan skal bestå af en opsamling af den eksisterende planlægning samt formuleringen af en fælles IT strategi. Indstilling om det kommende arbejde med sundhedsplanen har været sendt til høring i de øvrige forvaltninger, H:S og forsøgsbydelene (SOU 115/2000). Der er enighed om, at den kommende sundhedsplan skal bestå af en opsamling og en fælles IT strategi.
Det foreslås, at opsamlingen af de eksisterende planer på sundhedsområdet i Københavns Kommune udarbejdes i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, forsøgsbydelene og H.S. Sundhedsforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen.
I forhold til formuleringen af en fælles IT strategi foreslås det, at der lægges vægt på, at kommunikationen på sundhedsområdet opfattes sammenhængende for borgerne. Det foreslås, at strategien udarbejdes i samarbejde med H:S, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltnignen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Forsøgsbydelene. Sundhedsforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen.
SAGSBESKRIVELSE
Som følge af sygesikringsloven fra 1994 blev der indført nye bestemmelser om samarbejde og planlægning på sundhedsområdet, hvilket blandt andet forpligter amterne og kommunerne til at udarbejde sundhedsplaner mindst en gang i hver valgperiode – enten ved at revidere den tidligere plan eller ved at vurdere, om der er sket så omfattende ændringer, at det er nødvendigt med en ny sundhedsplan.
Der foreligger en række planer på sundhedsområdet i Københavns Kommune. På forebyggelsesområdet, er der f.eks. udarbejdet forslag til en folkesundhedsplan for Københavns Kommune. Folkesundhedsplanen sætter fokus på en lang række af de elementer, som anbefales i forhold til den næste sundhedsplanrunde, da planen indeholder en række forslag til sundhedsfremmende og forebyggende indsatser.
Derfor besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget den 28. marts 2000, at det ikke er nødvendigt med en ny sundhedsplan. Den nye Sundhedsplan skal derfor udelukkende bestå af en opsamling af den eksisterende planlægning i Københavns Kommune. Det indebærer blandt andet en status på den eksisterende sundhedsplan "Helhed i Sundhed" 1996 og en opsamling på øvrige sundhedsplaner i kommunen.
Der skal som noget nyt udarbejdes forslag til en IT-strategi. IT-strategien ses som et middel til at opfylde de overordnede målsætninger for sundhedsplanlægningen: Samarbejde, forebyggelse og sundhedsfremme, kvalitetsudvikling, og herigennem sikre en hurtig og effektiv service overfor borgerne.
Indstilling om det kommende arbejde med sundhedsplanen har været sendt til høring i de øvrige forvaltninger, H:S og forsøgsbydelene (SOU 115/2000 J.nr. 8/99). Indstillingen er vedlagt som bilag.
Høringssvarene
Der er i de indsendte høringssvar enighed om, at den kommende runde med sundhedsplanen skal foregå ved en opsamling på allerede eksisterende planer og formulering af en IT-strategi.
Kultur- og Fritidsforvaltningen
Det foreslås af Kultur- og Fritidsforvaltningen, at motion og idræt blandt børn og unge medtænkes som satsningsområde i den kommende sundhedsplan. I Sundhedsplanen "Helhed i Sundhed" er motion blandt børn og unge ikke inddraget.
Kultur- og Fritidsudvalget har på udvalgsmødet den 25. maj tiltrådt forvaltningens bemærkninger.
Sundhedsforvaltningens bemærkninger
Sundhedsforvaltningen er meget enige med Kultur- og Fritidsforvaltningen i, at motion blandt børn og unge er et vigtigt område at prioritere. Derfor er det også et mål i Forslaget til Folkesundhedsplanen for Københavns Kommune, at der skal fokuseres specielt på børn og unges muligheder for at dyrke motion (Forslag til Folkesundhedsplanen 2000, s. 193). Det fremgår af folkesundhedsplanen, at Kultur- og Fritidsforvaltningen er ansvarlige for at tage initiativ til at gennemføre indsatsen på motionsområdet.
Bygge- og Teknikforvaltningen
Bygge- og Teknikforvaltningen har ingen bemærkninger til indstillingen. Der vedlægges oplysning om byggedirektoratets opmærksomhed på handicappedes adgang til det fysiske miljø.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Miljø- og Forsyningsforvaltningen
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ikke bemærkninger til indstillingen om sundhedsplanen.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og udvalget har tilsluttet sig indstillingen.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen
Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har ingen bemærkninger til indstillingen.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Indre Nørrebro Bydel
Formændene for fagudvalgene har tiltrådt indstillingen og bydelen er enige i forslaget om det videre arbejde.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Indre Østerbro Bydel
Indre Østerbro Bydelsråd støtter forslaget om det videre arbejde. Der vedlægges til høringssvaret mindretalsudtalelser fra Solidarisk Alternativ, Bydelslisten og Enhedslisten. De finder det ikke tilstrækkeligt, at den nye Sundhedsplan udelukkende består af en opsamling. Det foreslås, at Sundhedsplanen indeholder en status over følgende:
- lukning af skadestue på Rigshospitalet
- lukning af fysiurgiske klinikker
- indsats overfor psykiatriske patienter
- lukning af Kommunehospitalet
Endvidere foreslås det, at forebyggende arbejde og kosttilbud i institutioner tildeles flere ressourcer.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger.
Valby Bydel
Valby bydel har ikke nogle indvendinger imod forslaget om, at Sundhedsplanen udarbejdes som en opsamling, sålænge tidligere fremsendte høringssvar fra bydelene i relation til den eksisterende planlægning inddrages i dette arbejde. Valby Bydel vil endvidere gerne deltage i formuleringen af en IT-strategi.
Sundhedsforvaltningens bemærkninger
Ingen bemærkninger.
Kongens Enghave Bydel (Mangler )
H:S
H:S Direktionen har ikke nogen indvendinger mod Sundhedsforvaltningens forslag til at lade den nye sundhedsplan for Københavns Kommune bestå af en opsamling samt et nyt forslag til en IT-strategi.
Sundhedsforvaltningen
Ingen bemærkninger
Det videre arbejde
Opsamling på sundhedsplaner
Det foreslås, at repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, forsøgsbydelene og H:S afholder et indledende møde, hvor der gøres status på arbejdet med sundhedsplanen og de forskellige foreliggende planer, der relaterer sig til sundhedsområdet. Repræsentanterne afleverer på mødet en liste over allerede igangsatte planer og indsatser. På baggrund af dette materiale sammenskriver Sundhedsforvaltningen en status på sundhedsplanlægningen i Københavns Kommune.
Formulering af en fælles IT-strategi
I sundhedsministeriets redegørelse fra 1998 foreslås det, at informationsteknologi gøres til et tema i sundhedsplanlægningen med henblik på at styrke samarbejde på tværs og kvalitetsudvikle. Det anbefales, at amter formulerer en fælles IT-strategi eller handlingsplan.
I Københavns Kommune foreligger der på nuværende tidspunkt en række IT-strategier. En af dem er den overordnede IT-strategi 2000 – 2004 for Københavns Kommune, som er godkendt af Borgerrepræsentationen. En af hovedbudskaberne i denne strategi er, at kommunens forvaltninger skal digitaliseres, så den enkelte medarbejders arbejdsplads understøttes af IT-systemer til sagsbehandling og ledelsesinformationer samt forberede faciliteter på kommunens fælles Intranet og adgang til KKnet.
Sundhedsforvaltningen er i gang med at formulere en IT-strategi, hvilket involverer en række nationale IT-initiativer. På sundhedsområdet er det især Sundhedsministeriets Nationale IT-strategi for sygehusvæsenet, som bl.a. vedrører elektronisk patientjournal (EPJ) og kliniske databaser. Herudover er der MedCom 3, som bl.a. fokuserer på kommunikation mellem sygehuse og hjemmeplejen. I forhold til primærsektoren planlægges der for øjeblikket tiltag i forhold til at øge tilslutningen til sundhedsdatanettet. Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune er de eneste primærkommuner i landet, der på nuværende tidspunkt arbejder med MedCom. I Sundhedsforvaltningen arbejdes der endvidere med omsorgssystemet, der går ud på at skabe sammenhæng i data på ældreområdet. Systemet er for øjeblikket under afprøvning i bydelene.
H:S har i 1999 igangsat et MedCom-udbredelsesprojekt. En del af dette projekt gennemføres i samarbejde med Københavns Kommune og omfatter meddelelser mellem hospitalerne og den primære sundhedssektor. Herudover er der igangsat en række pilotprojekter i kliniske enheder på hospitalerne med det formål af afprøve elektroniske patientjournaler (EPJ-systemer).
Der er således en række formulerede IT-strategier i Københavns Kommune og i H:S.
Sundhedsforvaltningen foreslår derfor, at der med udgangspunkt i disse formuleres en fælles strategi for sundhedsområdet i Københavns Kommune.
Det foreslås, at der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af:
- H:S
- Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Bygge- og Teknikforvaltningen
- Forsøgsbydelene
- Sundhedsforvaltningen (varetager sekretariatsfunktionen)
Det foreslås, at arbejdsgruppen særligt skal fokusere på:
- Udvikling af fælles målsætninger for IT-området på tværs af sektorer med vægt på at kommunikationen opfattes sammenhængende for borgerne
- Grænseflader og borgervinkler
Status på sundhedsplaner i Københavns Kommune og den fælles IT strategi forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget inden sommeren 2001, således at den godkendes i denne planperiode.
ØKONOMI
Ingen
Ingen
BILAG
1. Indstilling om Sundhedsplanen 1998 - 2001 (SOU 115/2000 J.nr. 8/99).
2. Høringssvar fra:
Kultur- og Fritidsforvaltningen
Bygge- og Teknikforvaltningen
Miljø- og Forsyningsforvaltningen
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen
Indre Nørrebro Bydel
Indre Østerbro Bydel
Valby Bydel
Kongens Enghave Bydel (Mangler)
H:S
Ib Haurum
/Jens Egsgaard