Fysiske rammer for udebesøg på plejehjem og midlertidige døgnophold under COVID-19 - EFTERSENDT
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter muligheder for og ønsker til fremtidige fysiske rammer for udebesøg på plejehjem og midlertidige døgnophold
Problemstilling
På baggrund af ændring af de nationale retningslinjer har plejehjem og midlertidige døgnophold i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen siden d. 28. april 2020 kunne tilbyde udebesøg til deres beboere og deres pårørende. Beboerne havde indtil da været isoleret fra besøg i mere end seks uger som følge af nedlukning på grund af COVID-19.
Ændringen af de nationale retningslinjer er blevet modtaget meget positivt, og flere steder var der besøg allerede dagen efter. Besøgene fulgte indledningsvis en række overordnede rammebetingelser for at hindre smitte, som for eksempel at besøg maksimalt må vare 30 minutter, der skal sikres en afstand på to meter mellem beboer og besøgende samt særlig fokus på hygiejne. Dette gav mulighed for helt enkle have-besøg i omgivelser uden læ.
Efterfølgende er der udsendt en vejledning til plejehjem og midlertidige døgnophold, som gav mulighed for bedre forhold ved udebesøg. Der var udover vejledning til sundhedsfaglige forholdsregler og afspritning, også vejledning til indretning af udendørs besøgsarealer med telte, pavilloner, skiltning, terrassevarmere og såkaldte nyseskærme.
Det er nu blevet en ny hverdag på plejehjem og midlertidige døgnophold med mange kreative og gode løsninger, der er fundet for at sikre beboere og deres pårørende udebesøg. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens 44 plejehjem og midlertidige døgnophold har meget forskellige fysiske vilkår med hensyn til udearealer, og det har givet forskellige løsninger. Det har dog samtidig karakter af midlertidige løsninger, som kræver stor fleksibilitet af beboere, besøgende og medarbejdere - ikke mindst i forhold til vejr og vind. Det er endnu uklart, hvornår de nuværende restriktioner bliver ændret, men hvis restriktionerne for besøg på plejehjem og midlertidige døgnophold kommer til at vare flere måneder, er der behov for at finde praktiske løsninger af mere permanent karakter.
Løsning
På længere sigt er telte og pavilloner ikke tilstrækkeligt stabile og modstandsdygtige overfor vind og vejr. Samtidig er der begrænsede toiletfaciliteter til besøgende. Det kræver en vedvarende indsats at vedligeholde, efterspænde og reparere de opsatte løsninger til ly og læ, udover det særlige fokus på rengøring og afspritning af besøgsområdets møbler. Samtidig kan en eventuel våd og blæsende sommer/efterår, i lighed med 2017, betyde at forholdene for beboere, besøgende og medarbejdere kan være svære at gøre tålelige, hvis de nuværende besøgsrestriktioner fortsat er gældende i de kommende måneder.
Muligheder for permanente/stabile rammer på udendørs arealer
På nuværende tidspunkt er restriktionerne således, at besøg skal foregå udendørs for bl.a. at sikre så stort luftskifte som muligt. Det er derfor ikke muligt at opstille lukkede telte eller pavilloner med flere end to sider. Det betyder også, at der er større mulighed for, at vind og vejr påvirker besøget.
Med henblik på at sikre bedre forhold er der fire veje at gå:
1. Plejehjem og midlertidige døgnophold fortsætter med de nuværende midlertidige telt-løsninger, indtil restriktioner ændres eller ophæves.
2. Plejehjem og midlertidige døgnophold opsætter mere holdbare, stabile og vejrbestandige men midlertidige løsninger efter de nuværende retningslinjer, eksempelvis faste telte, vogne eller lette trækonstruktioner. Dette kunne omfatte:
- Særligt indrettede ”besøgs-huse” efter hollandsk model
- Besøgs-vogne (a la mindre mandskabsvogn)
- Leje af handicap-venlige toiletvogne
3. Plejehjem og midlertidige døgnophold opsætter faste konstruktioner til besøg, som også kan bruges fremover, eksempelvis træpavilloner med åbne vinduespartier eller drivhuse/orangerier, med åbne sider eller skydedøre
4. Der planlægges med særlige afsondrede rum til indendørs besøg, når dette igen kan lade sig gøre inden for rammerne af besøgsrestriktionerne udstedt af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Økonomi
Alternativer på udendørsarealer forudsætter – ud over plads – at der kan tilvejebringes midler til investering i disse småbygninger, som anslås at koste mellem 25.000-100.000 kr. pr. stk. afhængig af kvalitet, størrelse og fysiske muligheder. Samtidig skal der indhentes nødvendige bygge- og brandtilladelser, som på nuværende tidspunkt kan tage op til otte uger at få udstedt.
De anslåede udgifter vurderes at være direkte Corona-relaterede jf. de statslige udmeldinger herom og Københavns Kommunes tilgang til denne type udgifter.
De permanente småbygninger kan dog tillige gøre gavn for plejehjem og midlertidige døgnophold fremover, idet beboerne får forlænget udendørssæsonen og dermed mulighed for lys og luft.
På længere sigt kan det overvejes om fremtidige plejehjemsbyggerier skal indeholde permanente pavilloner på udearealer, som kan give besøgsmuligheder udenfor selve plejehjemsbygningen.
Det bemærkes, at de personalemæssige omkostninger forbundet med tilrettelæggelse og afholdelse af udebesøg ikke er medregnet i ovenstående beløb. Disse udgifter vil afhænge af omfanget af og dermed efterspørgslen på udebesøg. Personaleudgifterne vil kunne henregnes som COVID-19-relaterede udgifter, og dermed vil udgifterne kunne blive dækket med nationale midler fra Aftale om initiativer for svækkede ældre i forbindelse med COVD-19.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse danner udgangspunkt for det videre arbejde med udvikling af stabile og vejrbestandige løsninger for at sikre, at beboere på plejehjem og midlertidige døgnophold fortsat kan modtage besøg i gode, trygge og sikre rammer.
Det bemærkes, at Folketingets partier den 21. maj 2020 blev enige om, at retningslinjerne for besøgsrestriktioner på plejehjem skal afvikles eller tilrettes, i det omfang det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det fremgår af aftalepapiret, at de nærmere vilkår skal aftales i relevante sektorpartnerskaber på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Det er således på nuværende tidspunkt uklart hvornår, hvordan og hvor meget restriktionerne lempes.
Katja Kayser
/ Per Christensen
Beslutning
Punktets behandling blev indledt med oplæg ved leder af Boligsekretariatet Per Christensen.
Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede indstillingen
Sundheds- og Omsorgsudvalget bad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om at arbejde på mere permanente løsninger, så som orangerier og containere, samt indendørs besøgsrum når det bliver muligt at gennemføre indendørs besøg. Udvalget bad ligeledes forvaltningen om at sætte fokus på at skabe private rammer for beboerne og de pårørende under besøget.