Mødedato: 28.04.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forslag til studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Forslag til emner, destinationer og rejsetidspunkt for en studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget.


Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

  1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med forslag til program til USA i foråret 2012, og
  2. at studieturen afholdes fra den 9. til 15. april 2012.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 17. marts 2011 at aflyse studieturen til Japan, der var planlagt i dagene fra d. 25.-30.april 2011. Aflysningen var begrundet i den usikre situation i Japan som følge af jordskælvet og de efterfølgende skader på atomkraftværkerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blev samtidig anmodet om at komme med alternative forslag til emner, tidspunkt og destination for en studietur.
 

Løsning

Det primære formål med en studietur er at få inspiration til løsning af konkrete københavnske udfordringer inden for udvalgets opgaveområde.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår derfor, at en studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget har et eller flere af følgende temaer som omdrejningspunkt; sundhed, innovation, telemedicin og velfærdsteknologi. Temaerne rummer alle politisk aktuelle udfordringer, og det er derfor oplagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget at søge viden og hente inspiration andre steder til løsningen af disse udfordringer.

Forvaltningen har undersøgt mulighederne for et relevant fagligt indhold i henhold til ovennævnte temaer på en række destinationer. På den baggrund foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur går til USA.

USA: Sundhedsinnovation og telemedicin
Den kommunale sundhedsopgave er under stor udvikling i disse år, både i omfang og i indhold. Der er et stadigt større fokus på at inddrage borgerne i behandlingen på en ny måde og udnytte de nye teknologiske muligheder og dermed også opnå en højere kvalitet. En af løsningerne er bl.a. telemedicin. For visse sygdomsforløb vil anvendelse af telemedicin kunne være med til at forebygge genindlæggelse og reducere indlæggelsestiden på hospitalet. Samtidig vil telemedicin kunne frigøre nogle ressourcer hos specialister bl.a. inden for sårpleje. Men en forudsætning for succesfuld implementering af telemedicinske løsninger er bl.a., den rette organisering, kompetencer og IT-understøttelse. 

Med Københavnerfortællingen er visionen om at skabe øget vækst og livskvalitet bl.a. gennem sundhed, sund vækst og innovation sat på dagsordenen. Opgaven i den sammenhæng bliver, at få omsat visionerne til virkelighed ved at få udnyttet potentialerne i sundhed som vækstområde.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår på den baggrund en studietur til Silicon Valley i Californien for at hente inspiration til innovation på sundhedsområdet herunder telemedicin. I Sillicon Valley er der en tæt koncentration af virksomheder, organisationer og hospitaler, der arbejder med telemedicinske løsninger samt sundheds- og brugerdreven innovation. Der ligger desuden et dansk innovationscenter under Udenrigsministeriet i området, der tidligere bl.a. har iværksat en dansk sundhedskaravane med henblik på at bygge bro mellem dansk og amerikansk sundheds-IT.

Ud over ovennævnte temaer, vil der også være gode muligheder for at se på organisering, styring og erfaringer med anvendelse af frivillige, idet der i USA er en stærk tradition for frivilligt arbejde. Herunder hvordan samarbejdet mellem virksomheder, organisationer, offentlige institutioner og pårørende kan forbedres. Amerikanske erfaringer med frivillighed vil kunne bidrage til drøftelsen af, hvordan det frivillige potentiale kan realiseres i en dansk kommunalpolitisk kontekst.

Alternative forslag

Sydkorea: Velfærdsteknologi og implementering af teknologier
Anvendelse af velfærdsteknologiske løsninger vil være centrale for udviklingen af sundheds- og omsorgsområdet i fremtiden. Velfærdsteknologier dækker både teknologi, der er arbejdskraftsbesparende og arbejdsmiljøforbedrende, men også teknologi, der kan hjælpe plejekrævende borgere til mere frihed og til at kunne klare livet i egen bolig længst muligt. Velfærdsteknologierne er dermed også centrale i en fremtidig omstilling af offentlige ydelser.

Sydkorea er på linje med Japan langt fremme med udviklingen og implementeringen af teknologiske løsninger for borgere med behov for hjælp. Sydkorea har bl.a. haft stærkt fokus på hvordan brug af robotter og velfærdsteknologi i ældreplejen implementeres med hensyn til virkninger for brugere og plejepersonale.

Japan: Velfærdsteknologi og sund vækst
Som en tredje mulighed, kan Sundheds- og Omsorgsudvalget vælge at gennemføre studieturen til Japan med det program, der allerede er tilrettelagt, hvor velfærdsteknologi og sund vækst er omdrejningspunktet. Japan blev valgt som destination, fordi Japan er et af de førende lande inden for udvikling af velfærdsteknologiske løsninger til personlig omsorg og pleje samt arbejdskraftbesparende teknologier. Der var i programudkastet lagt vægt på at se velfærdsteknologiske løsninger, rettet mod funktionstab, genoptræning, personlig hygiejne, forbedring af fysisk arbejdsmiljø og tryghedsskabende løsninger for ældre borgere. Imidlertid er situationen efter jordskælvet i Japan fortsat usikker, og det er derfor forvaltningens anbefaling, at der ikke arbejdes videre med Japan som destination.

Datoer
Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at afholde en studietur i efteråret 2011. Med den nuværende mødeplan er det ikke muligt at afholde en studietur, uden at nogle udvalgsmedlemmer vil skulle aflyse andre udvalgsmøder. Da der ikke er udarbejdet en mødeplan for 2012 for udvalgene og BR, kan der på nuværende tidspunkt ikke tages højde for kommende udvalgsmøder.
Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter, at studieturen afvikles i 2012, vil forvaltningen kunne tage højde for studieturen i planlægningen af mødekalenderen sammen med de øvrige forvaltninger. Da der er en tendens til, at der ikke holdes møder i udvalgene og Borgerrepræsentationen den første uge efter en ferie, indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at studieturen afholdes i uge 15 (ugen efter påske). Det bemærkes, at den forslåede afrejsedato er 2. påskedag af hensyn til at få flest mulige hverdage til afvikling af program på studieturen.  
 

Økonomi

Udgifterne til en studietur afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
 

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder program og et budgetoverslag, der vil blive forelagt udvalget. 



                                Lene Sillasen                               
                                                                                          / Jesper Olsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt og udvalget bad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vende tilbage med et forslag om kort studietur vedrørende konkrete forebyggelsesinitiativer i efteråret 2011.

Til top