Mødedato: 28.04.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Omdannelse af 18 ældreboliger i Engholmen Nord, Kongens Enghave

Se alle bilag

Socialforvaltningen ønsker at overtage visitationsretten for 18 ældreboliger i afdelingen Engholmen Nord, P. Knudsensgade 51-53 i Kgs. Enghave fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Boligerne skal anvendes til etablering af et opgangsbofællesskab til borgere med handicap med i alt 15 beboere.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Socialforvaltningen overtager visitationsretten for 18 ældreboliger i afdelingen Engholmen Nord, P. Knudsensgade 51-53 pr. 15. maj 2011.

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

    2.  at pladserne fra fire utidssvarende bofællesskaber flyttes til Engholmen Nord.  

Problemstilling

Socialforvaltningen har behov for at få flere tidssvarende boliger til borgere med handicap, som også beskrevet i Socialudvalgets pejlemærke for 2010-2013. Samtidig har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på grund af en vigende søgning til ældreboligerne stigende udlejningsvanskeligheder, som medfører, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en øget udgift til tomgangshusleje. Socialforvaltningen har fire bofællesskaber, hvor beboerne deler bad og køkken, som ønskes flyttet til Engholmen Nord i Kgs. Enghave.

Udvalgene skal tage stilling til overdragelsen af visitationsretten.

Derudover skal Socialudvalget godkende flytningen af de fire bofællesskaber.
 

Løsning

Overdragelse af visitationsretten

Målgruppen for ældreboliger er borgere med en varigt nedsat funktionsnedsættelse. Borgere med handicap kan derfor visiteres til en ældrebolig under almindelig vilkår. Der er derfor alene tale om, at visitationsretten overføres fra en forvaltning til en anden.

For at kunne bo i en ældrebolig skal de enkelte borgere kunne overholde de almindelige husordensregler. Socialforvaltningen vurderer, at dette ikke er et problem ifht. de borgere, der ønskes visiteret til boligerne. Derudover vil der være personale i opgangsbofællesskaberne fra kl. 8-22 hver dag, og der vil desuden være mulighed for at tilkalde personale om natten fra to botilbud, der ligger få hundrede meter væk.

Etablering af tidssvarende opgangsbofællesskab

De fire bofællesskaber, der skal flyttes til ældreboligerne i Engholmen Nord er alle utidssvarende, hvor beboerne, hver har et lille værelse og er 3 eller 4 om at dele køkken og minimum 2 om at dele bad. Derudover står to af bofællesskaberne overfor en større renovering, hvis de skal bevares i længere tid. Det ene bofællesskab er allerede opsagt, da der i længere tid har stået tomme pladser. Generelt er det svært at fylde de utidssvarende bofællesskabspladser op, da borgerne på ventelisten ikke ønsker at bo uden eget bad.

I Engholmen Nord – der rummer i alt 127 ældreboliger - vil hver beboer få deres egen lejlighed på 42-43 m2 med et selvstændigt køkken og handicapvenligt badeværelse. Derudover er der elevator i opgangene. Boligerne fordeles i 2 specifikke opgange, med 7-8 beboere i hver.

Der indrettes to fælleslejligheder til fælles madlavning og ophold, en i hver opgang. Samtidig etableres der en bofællesskabsbase i Engholmen Syd – der ligger i umiddelbart nærhed af Engholmen Nord - med aktivitetslokaler, motionsrum og fælleskøkken.

Fraflytning af nuværende beboere og indflytning af bofællesskaber

På nuværende tidspunkt står der 7 boliger tomme i de to opgange. Der kan derfor i første omgang kun flytte 5 beboere ind fra Socialforvaltningens bofællesskaber i maj. Herefter vil beboerne flytte ind successivt, når de øvrige lejligheder bliver ledige. De bofællesskaber der forlades ejes af Bedre Boliger, København og skal sælges. De midler der frigøres ved salget skal anvendes til at etablere tidssvarende boliger til samme målgruppe.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder på at tilbyde de nuværende beboere i de udvalgte opgange at flytte til en anden lejlighed, primært i Engholmen Nord hvor der står flere tomme boliger i de øvrige opgange. Flytningen er frivillig. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har god erfaring med at genhuse lejere, og har tidligere med succes genhuset ca. 100 ældre borgere, der er blevet tilbudt flyttetilskud og erstatningsboliger efter eget ønske og økonomisk råderum.

Effekt

Indstillingen vil medvirke til at opfylde socialudvalgets pejlemærke om at flere borgere med handicap får en tidssvarende bolig. Samtidig vil overdragelsen reducere antallet af ledige ældreboliger.

Med overdragelsen i Engholmen Nord er visitationsretten for i alt 304 ældreboliger overflyttet fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Socialforvaltningen siden 2006.

Høring

Organisationsbestyrelsen i boligselskabet AKB har ingen bemærkninger til overdragelsen af visitationsretten til Socialforvaltningen, og er blevet oplyst om målgruppen og den støtte de får med. Samtidig har der været afholdt orienteringsmøder med den lokale afdelingsbestyrelse og for beboerne i afdelingen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen vil sikre størst mulig åbenhed og involvering af alle parter i forbindelse med overdragelsen af boligerne i Engholmen Nord. Derudover vil der blive afholdt opfølgningsmøder med beboerne i de konkrete opgange i Engholmen Nord, hvor forvaltningerne vil indgå i en tættere dialog med beboerne om projektet, herunder mulighederne for at flytte, målgruppen og personalestøtten m.m.

Kgs. Enghaves Lokaludvalg har været hørt omkring overdragelsen, og Lokaludvalgets høringssvar fremgår af bilag 1. Lokaludvalget bemærker i høringssvaret, at indflytningen i Engholm Nord og Syd betyder, at antallet af botilbudspladser til borgere med handicap stiger fra 19 til 82 og er bekymret for, at for mange ressourcesvage borgere flytter til lokalområdet. Socialforvaltningen bemærker, at antallet af boliger til borgere med handicap er 53 og ikke 82. Dette skyldes at 5 boliger på Mozarts Plads 2 anvendes som fælles- og serviceareal, samt at 24 af boligerne på Mozarts Plads anvendes til en anden målgruppe. Det vurderes, at fordelingen af borgere med handicap i København ikke belaster bydelen Kgs. Enghave mere end andre bydele.

Ældrerådene har ligeledes afgivet høringssvar, som fremgår af bilag 2-3.
 

Økonomi

I forhold til Socialforvaltningen afholdes driften indenfor det nuværende driftsbudget for bofællesskaberne. Der skal endvidere deponeres for fællesarealerne, hvilket sker ved at overføre deponering fra de opsagte lejemål. Socialforvaltningen vil fremlægge separat indstilling om huslejekontrakt og deponering.

I nedenstående tabel sammenlignes udgiften i dette projekt med etablering af boliger til borgere med handicap i andre almene boliger i København. Da boligerne og fællesrummet ikke kræver ombygning er der ikke nogen anlægsudgift.

Enhedspriser 1)  pr. plads (i mio. kr. p/l 2011 )

Antal boliger  

Anlægsudg. /bolig  i projektet

Anlægsudg./bolig enhedspris

15

0

0,3-0,6

1) Sammenligningen af enhedspriser gælder for projekter i Københavns Kommune        

 

Videre proces

Såfremt udvalgene godkender indstillingen vil Socialforvaltningen overtage de ledige lejligheder i opgang 51 og 53 og flytte de første 5 beboere ind fra de utidssvarende bofællesskaber i maj 2011. 

 

 

      

                               Anette Laigaard                                     Lene Sillasen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top