Mødedato: 28.04.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Plan for seksuel sundhed

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens 2-årige plan for seksuel sundhed (2010-2011) udløber med udgangen af 2011. Der skal derfor træffes beslutning om en videreførelse af ny plan.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til en 3-årig plan for seksuel sundhed, som udmønter det nuværende budget på området for perioden 2012-2014, og
  2. at Sundheds- og Omsorgudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens anbefaling om at følge Sundhedsstyrelsens nye forebyggelsesstrategi om en ændret organisering af området.

Problemstilling

København har væsentlige udfordringer omkring seksuel sundhed, f.eks. et stigende antal unge, der smittes med klamydia, et stabilt antal hiv-smittede blandt mænd, der har sex med mænd, et stigende antal, der dyrker usikker sex (især unge) og nogle etniske grupper, som er i større risiko for hiv-smitte. Samtidig er det i København, at de fleste homoseksuelle miljøer er, ligesom populationen af unge er høj. Dette betyder, at der i København er en relativ stor forekomst af seksuelt overførte sygdomme og et relativt stort antal borgere i risikogrupperne.          

Københavns Kommunes 2-årige plan for seksuel sundhed udløber med udgangen af 2011, hvorfor Sundheds- og Omsorgsudvalget skal træffe beslutning om en videreførelse af planen.

Sundhedsstyrelsen har valgt at ændre forebyggelsesstrategi i forhold til seksuel sundhed, ved en ændret organisering af området. Derfor skal Sundheds- og Omsorgsudvalget tage stilling til, om Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal følge samme model for organisering i forbindelse med udmøntning af indsatser.
 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at der i en ny plan for seksuel sundhed fortsættes med den nuværende strategi om fokus på opsporing af hiv-smitte og et særligt fokus på unge generelt. Forvaltningens forebyggelsesstrategi beror på, at antallet af nysmittede med hiv har stabiliseret sig, og at den nye behandling af hiv-/aidspatienter har resulteret i en markant lavere dødelighed. Samtidig er der sket en kraftig stigning i klamydia men også i andre seksuelt overfør­bare sygdomme, hvilket peger på behovet for en ændret forebyggelsesstrategi. Strategien ligger i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området.

Forvaltningen bakker Sundhedsstyrelsens nye forebyggelsesstrategi om en ændret organisering af området op. Forvaltningen vurderer, at den ændrede organsiering vil lette administrationen og sikre mere synergi mellem indsatserne. 

 

Forvaltningen har gode erfaringer fra ”Hiv/aidsplanen 2006-2009” om at udmønte planen i en flerårig bevilling. På den baggrund anbefaler forvaltningen at en evt. ny plan gennemføres som en 3-årig bevilling.

 

Planens indsatser

Forvaltningen anbefaler at opdele planen i et specifikt og et generelt område. Det specifikke område handler om hiv/aids. Ud fra et forebyggelsesperspektiv prioriteres indsatser der har fokus på mænd, der har sex med mænd, og indvandrere/flygtninge fra højrisiko-områder f.eks. visse afrikanske lande. Det er endvidere vigtigt at fastholde budskaber om sikker sex og test for hiv.

 

Indsatserne i forhold til det specifikke område handler primært om tilbud via såkaldte CheckPoints. Et Checkpoint er et sted, hvor borgere i risikogrupperne kan få en kvik-test for hiv sammen med rådgivning om sikker sex. Indsatsen rummer endvidere en opsøgende indsats i de arenaer, hvor mange borgere i riskikogrupperne kommer.

 

Det generelle område handler om unge. Ud fra et forebyggelsesperspektiv handler det om, at styrke forebyggelsen overfor unge med henblik på at stoppe væksten i klamydia og for at forebygge øget udbredelse af andre seksuelt overførbare infektioner.

 

Indsatserne i forhold til det generelle område handler om den supplerende seksualundervisning i de københavnske folkeskoler, undervisning til unge på gymnasier, erhvervsskoler mv., samt kampagneaktiviteter om sikker-sex og prævention. I indsatsen indgår endvidere tilbud om hjemmetest for klamydia.


Sammenlægning af organisationer

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at NGO’erne indenfor seksuel sundhed skal fusioneres til kun to organisationer. Én for det generelle område, og én for det specifikke område. Sammenlægningen er en del af Sundhedsstyrelsens nye forebyggelsesstrategi om en ændret organisering.

 

Sammenlægningen vil ske over en 2-årig periode. Det er endnu usikkert i hvilken, NGO organisationerne vil blive samlet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bakker ideen op om at sammenlægge organisationerne. Umiddelbart vil der ikke være nogen ændringer for Københavns Kommune i forhold til den generelle indsats, som pt. varetages af Sex & Samfund.

 

Hvad angår det specifikke område, er det STOP-AIDS og AIDS-Fondet (Cross-over), som pt. varetager indsatserne for kommunen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at det er meningsfuldt, at disse organisationer fremover skal udarbejde en fælles ansøgning inden for en given økonomisk ramme. Det er forvaltningens vurdering, at det vil lette administrationen og sikre mere synergi mellem indsatserne. 
 

Økonomi

Udgifterne til den 3-årige plan for seksuel sundhed er på 3.163 tkr. årligt (2011 P/L). Dette beløb er af samme størrelse som bevillingen i 2011. Af de 3.163 tkr. er de 832 tkr. (Tilskud til Sex & Samfund samt kondomudlevering) en varig bevilling.

De resterende 2.331 tkr. har været bevilliget midlertidigt til og med 2011 af SOU. Disse udgifter har været afholdt inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens nuværende budgetramme. Det betyder, at den nye bevilling til seksuel sundhed fremover udmøntes som en selvstændig bevilling til seksuel sundhed inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme (fkt. 4.62.88.1.). 






Oversigt over den økonomiske fordeling af midler i 2011 samt forslag til fortsættelse af midler fra 2012-2014:
    

 

Nuværende plan

Ny 3-årige plan

Budget i 1.000 kr.

 

2011

2012

2013

2014

Specifikke område (Test for hiv – Checkpoint, herunder etniske minoriteter)

  1.100

1.100

1.100

  1.100

Generelle område (sikker sex oplysning til unge, klamydia – supplerende seksualundervisning i skolerne)

1.532

1.532

1.532

  1.532

Kondomudlevering til udsatte grupper

  300

  300

  300

     300

Projektledelse FSK – herunder midtvejsstatus

231

231

231

     231

I alt

 3.163

3.163

3.163

 3.163

 

Herudover blev der i budgetaftale 2011 givet en et-årig bevilling på 300 tkr. til en såkaldt LGBT-forundersøgelse. Formålet er at undersøge sundhedsrisici hos lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle. Undersøgelsen er en forberedelse til et nationalt tiltag.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil løbende sikre, at den nyeste viden og udvikling på området afspejles i prioriteringen af indsatser og dermed den økonomiske fordeling. Skulle det vise sig, at enkelte områders behov for midler ændres væsentligt, vil forvaltningen omprioritere fordelingen af midler. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive orienteret om dette.

 

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at videreføre en plan for seksuel sundhed, vil forvaltningen tage kontakt til STOP-AIDS, AIDS-Fondet herunder Cross-Over og Sex & Samfund om videreførelse af indsatser i 2012-14.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil følge nuværende procedure for udarbejdelse af indsatsernes projektbeskrivelser, afrapporteringer mv.

Ved udgangen af 2013 vil Sundheds – og Omsorgsforvaltningen forelægge Sundheds- og Omsorgsudvalget en status for planens indsatser, herunder forslag til hvorledes midlerne anvendes fremadrettet. 

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                                    / Anne Smetana

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top