Mødedato: 28.04.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høringssvar til Kommuneplan 2011

Se alle bilag

Økonomiudvalget har sendt forslag til Kommuneplan 2011 i intern høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Problemstilling

Den 16. december 2010 vedtog Borgerrepræsentationen kommuneplanstrategien – Grøn vækst og livskvalitet – Investeringer og handlinger i Københavns byudviklingsprojekter. Kommuneplanstrategien fastsætter rammerne for og indholdet i Kommuneplan 2011 i en vision om, at København skal vokse til en international metropol for grøn vækst og livskvalitet.

Økonomiudvalget har sendt forslag til Kommuneplan 2011 i intern høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget, de øvrige fagudvalg samt lokaludvalg med høringsfrist 6. maj 2011.

Løsning

Forslag til Kommuneplan 2011 har fokus på at skabe økonomisk vækst og investering i københavnernes livskvalitet. Forslaget er overordnet inddelt i ”Øresundsregionen – en motor for vækst” og ”København – Grøn vækst og livskvalitet”, og herunder i afsnittene ”Et godt hverdagsliv i København”, ”Viden og erhverv i København” samt ”København som metropol for grøn vækst”.

For en nærmere gennemgang af forslag til Kommuneplan 2011 henvises til bilag 1. De æ bilag findes via Økonomiudvalgets dagsorden den 22. marts 2011. 
 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar

Sundheds- og Omsorgsudvalget finder, at det aktuelle forslag til kommuneplan fremstår som et velgennemarbejdet udgangspunkt for en videre drøftelse vedrørende den fysiske planlægning af København.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget er positive overfor, at borgernes muligheder for at leve et sundt og aktivt hverdagsliv vægtes i forslaget, da dette ligger i tråd med Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014. Sundhedspolitikken ”Længe leve København” er opbygget omkring de fire spor: ”Mere liv – Bedre byliv”, ”Sund og aktiv hverdag”, ”Mere lighed i sundhed” og ”Bedre forebyggelse og behandling”, og de fireårige mål fokuserer på de faktorer, der koster flest leveår og år med dårligt helbred for københavnerne: rygning, alkohol og fysisk inaktivitet. Med sundhedspolitikken tilsigtes det, at sundhedsopgaven integreres i opgaveløsningen i alle forvaltninger. Sundhed skal integreres i alle kerneopgaver for at fremme københavnernes sundhed, men også fordi en sundhedsfremmende opgaveløsning kan styrke løsningen af kerneopgaverne på andre kommunale områder, og Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at "Længe leve København" beskrives som en indsats, og tilføjes de øvrige indsatser på side 18. 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler, at der i Kommuneplan 2011 fokuseres yderligere på sund vækst. Sund vækst er en ny vækstdagsorden i København, der på én gang skal skabe økonomisk vækst og bedre sundhed, og den planlagte udvikling i vidensbydelen Nørre Campus er ét af flere tiltag, der kan bidrage til dette.

Det vil endvidere kræve, at København er i front indenfor forskning og innovation på sundhedsområdet, og det vil fordre en række indsatser med henblik på bl.a. etablering af strategiske partnerskaber mellem kommunen, private virksomheder og vidensinstitutioner, at fremme offentlig-privat innovation, at etablere et ’living lab’ for samarbejde og udvikling af nye løsninger samt at implementere ny velfærds- og sundhedsteknologi.

Derudover vil sund vækst bidrage til at markedsføre hovedstadsregionen som Nordens sundhedsmetropol med henvisning til Vækstforum Hovedstadens regionale erhvervsudviklingsstrategi.

Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at sund vækst dagsordenen indarbejdes i visionen for afsnittet ”Viden og erhverv i København” på side 21, i afsnittet ”Manglende innovation og samarbejde med universiteter” på side 22, i afsnittet ”Eksempelprojekt 1 - Vidensbydelen Nørre Campus” på side 24, og som et indsatsområde under afsnittet ”Indsatser” på side 26.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer til, at københavnernes muligheder for at være fysisk aktive i byrummet understøttes mest muligt af Kommuneplan 2011. Fysisk aktivitet har stor betydning for københavnerne, og kan være med til at forebygge mange sygdomme blandt andet type 2 diabetes, hjerte-karsygdomme og visse former for kræft. Det fysiske aktivitetsniveau og den generelle sundhedstilstand har endvidere betydning for københavnernes indlæringsevne, evne til at gennemføre uddannelse og få job, samt hvorvidt man har ressourcer til at tage aktiv del i samfundet generelt. Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at et kriterium, der omhandler let adgang til bolignære, rekreative områder, integreres som en regel i afsnittet ”Regler for fysisk planlægning” på side 19. Når borgerne har let adgang til grønne, rekreative områder, resulterer det i, at områderne anvendes mere aktivt, i forhold til når områderne er mere vanskeligt tilgængelige og ligger langt fra boligområderne.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget anerkender forslagets tiltag med henblik på at imødegå den fremtidige mangel på kvalificeret arbejdskraft, herunder opkvalificering af ufaglærte samt at finde beskæftigelse til de mange, der i dag står uden for arbejdsmarkedet. Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker hertil at påpege, at medarbejderes sundhedstilstand har betydning i forhold til at forebygge nedslidning og fastholde medarbejdere i arbejde, hvorfor tiltag der understøtter og forbedrer medarbejderes sundhedstilstand, også kan være med til positivt at påvirke den samlede mængde kvalificeret arbejdskraft i København. Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at et afsnit herom indarbejdes i afsnittet ”Mangel på kvalificeret arbejdskraft” på side 22.

 

For at gøre byen tilgængelig for alle byens borgere, anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at ældres vilkår medtænkes mere eksplicit i alle forhold vedrørende den fysiske planlægning særligt med hensyn til adgangsforhold og transport. For at bidrage til at ældre forbliver selvstændige og selvhjulpne længst muligt, skal Kommuneplan 2011 og øvrige planarbejder i kommunen medtænke, at også de ældre borgere understøttes i at benytte byens rum og færdes trygt rundt i byen. Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at afsnit der omhandler de ældre borgere indarbejdes i ”Trygheden kan blive bedre” på side 15, og i regel nr. 4 under ”Regler for fysisk planlægning” på side 19.

 

I forbindelse med den endelige udformning af kommuneplanen bør der endvidere indarbejdes det nødvendige planmæssige grundlag for etableringen af plejeinstitutioner og sundhedstilbud herunder sundhedshuse, således at der så vidt muligt sikres den nødvendige ligestilling mellem alle kommunens alders- og brugergrupper over hele byen.

 

Den demografiske udvikling i København gør, at der i de næste år vil ske et fald i antallet af ældre borgere, og der vil heraf følge en overkapacitet af ældreboliger. Sundheds- og Omsorgsudvalget finder det positivt – og helt i tråd med udvalgets tiltag i øvrigt - såfremt de ledige boliger kan anvendes til andet formål, eksempelvis til studerende.

 

København får i de kommende år flere friske og aktive ældre – og færre plejekrævende ældre borgere. I 2020 vil der være 10.000 flere ”yngre ældre” mellem 65-79 år og 5000 færre ældre over 80 år, og de ældre borgere vil i stigende grad stille krav til boliger, infrastruktur og bolignære aktivitetstilbud. Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslår derfor, at sundheds- og ældreområdet, herunder udviklingen af fremtidens boliger til ældre borgere og fremtidens plejecentre, tænkes med i udviklingen af bydelen Nordhavn, og at et afsnit der handler herom indarbejdes i ”Fyrtårnsprojekt 1 – Nordhavn som grønt laboratorium” på side 32 og i afsnittet ”Nordhavn” på side 39. Nordhavn giver mulighed for at vise de nyeste teknologier, også velfærds- og sundhedsteknologier.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget er positive overfor forslagets fokus på særligt udsatte områder og er enig i, at det er et fælles ansvar at sikre et løft, som vil medvirke til at øge såvel den sociale som den sundhedsmæssige lighed i København.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler, at civilsamfundet og frivillige foreninger i Kommuneplan 2011 medtages som væsentlige aktører, der kan bidrage til at løfte de fremtidige udfordringer i Københavns Kommune.   
 

Økonomi

Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af denne indstilling.
 

Videre proces

Forslaget til Kommuneplan 2011 behandles efter den interne høringsproces i Økonomiudvalget i maj 2011 og i Borgerrepræsentationen i juni 2011.

Forslaget sendes herefter i offentlig høring, og behandles efterfølgende i Økonomiudvalget i november 2011.

Kommuneplan 2011 forventes at kunne vedtages i Borgerrepræsentationen i december 2011.



                    Anne Mette Fugleholm     
                                                                                / Anne Smetana

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 

Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønskede følgende bemærkning tilføjet protokollen:

 

”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance deler visionerne i kommuneplanen, men mener, at kommuneplanen skal tage højde for, at nogle københavnere er afhængige af en bil, for at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Vi mener ikke, at en trængselsafgift er en del af løsningen. Tværtimod mener vi, at en trængselsafgift vil fungere som en ekstra skat på at færdes i København. Vi mener i stedet, at vi skal bruge kræfterne på at få etableret en havnetunnel som en østlig omfartsvej, så trafik uden ærinde i City med fordel kan køre uden om byen. Det vil lette trafikken, støjen og forureningen i City.
Der bør skabes flere parkeringspladser i konstruktion i København, så færre københavnere skal pendle rundt i brokvartererne for at lede efter en parkeringsplads efter endt arbejdsdag. Vi ønsker derfor, at der skal fastsættes en højere parkeringsnorm, så der stilles krav om flere parkeringspladser i konstruktion i nybyggeri - både i Indre By og i brokvartererne. Vi mener, at der i kommuneplanen bør være en plan for, hvordan vi sikre et nødvendigt antal parkeringspladser til beboerne både i betalingszonerne, og i kvartererne uden for betalingsparkeringszonerne.
Vi mener desuden, at kommunen mangler en plan for, hvordan kommunen vil håndtere udledning fra tomgangskørsel.”

Til top