Mødedato: 28.04.2005, kl. 15:00

Handicappolitik - høring

Handicappolitik - høring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Handicappolitik -  høring

 

SOU 108/2005  J.nr. 19/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstilling fremsendes til Økonomiforvaltningen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar vedrørende handleplaner og indsatsområder i relation til Handicappolitikken.

 

 

 

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitiske strategi den 9. september 2004 anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder (Bilag 1). 

Sundhedsforvaltningen sendte den 7. april 2005 en status for eksisterende tiltag og fremtidige indsatsområder i relation til den Handicappolitiske strategi til Økonomiforvaltningen. Det fremgik, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ville få forelagt skrivelsen i forbindelse med den indeværende høring af fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder (Bilag 2).

Økonomiforvaltningen har med brev af 12. april 2005 fremsendt fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder til høring i udvalgene, herunder Sundheds- og Omsorgsudvalget (Bilag 3). Efter endt høring i fagudvalgene vil handleplaner og indsatsområder blive behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

I Sundhedsforvaltningens skrivelse til Økonomiforvaltningen den 7. april 2005 beskrives status for eksisterende og fremtidige indsatsområder i relation til handicappolitikken, dels generelt og dels i forhold til relevante målsætninger, herunder:

·        individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelser

·        tilgængelige byrum og boliger for alle

·        kommunikation og information

·        beskæftigelse

·        samarbejde og dialog.

 

Sundheds­for­valt­ningens service­ydelser er målrettede ældre borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Serviceydelserne er derfor generelt tilret­te­lagt for bor­gere, der er indeholdt i handicappolitikkens målgruppe. Sundhedsforvaltningen arbejder således allerede med en række af de målsætninger, som er opstillet for handicappolitikken.

Sundhedsforvaltningen vil i forbindelse med forestående revisioner af henholdsvis forvaltningens informationsstrategi og personalepolitik indtænke de handicappolitiske målsætninger og, såfremt det vurderes relevant, udarbejde handicappolitiske handleplaner og indsatsområder.

Sundhedsforvaltningen vil endvidere i forbindelse med udvikling af serviceydelser og andre områder, der har en direkte borgerrettet funktion, gennemføre "handicappolitiske vurderinger".  Hvis det er relevant, vil der blive iværksat initiativer, således det sikres, at Sundhedsforvaltningens tilbud lever op til Handicappolitikens målsætninger.

Såfremt der, som foreslået fra Kultur- og Fritidsudvalget ansættes en handicapkonsulent, vil Sundhedsforvaltningens videre arbejde med handicappolitikken ske i samarbejde med handicapkonsulenten.

Endvidere vil Sundhedsforvaltningen etablere en dialog med ældreråd og andre relevante parter om implementering af de handicappolitiske målsætninger.

Fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder

Følgende udvalg og forvaltninger har formuleret handlingsplaner og indsatsområder:

·        Kultur- og Fritidsudvalgets handleplaner og indsatsområder ( Bilag 4)

·        Uddannelses- og Ungdomsudvalgets handleplaner og indsatsområder (Bilag 5)

·        Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner og indsatsområder (Bilag 6)

·        Bygge- og Teknikudvalgets handleplaner og indsatsområder (Bilag 7)

·        Miljø- og Forsyningsforvaltningens handleplaner og indsatsområder (Bilag 8).

 

Sundhedsforvaltningen vurderer, at handicappolitikken med de udarbejdede handleplaner og indsatsområder er blevet konkretiseret og operationel, og at handleplanerne vil kunne medvirke til at understøtte handicapppolitikkens vision.

Sundhedsforvaltningen finder det væsentligt, at der sker en koordinering i forbindelse med implementering af handicappolitikken og ser derfor forslaget fra Kultur og Fritidsudvalget om ansættelse af en handicappolitisk konsulent centralt som en vigtig forudsætning for at sikre Københavns Kommune som en handicapvenlig kommune

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitiske strategi den 9. september 2004 anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder. 

Økonomiforvaltningen anmodede efterfølgende forvaltningerne om at fremsende handleplaner og indsatsområder.

Sundhedsforvaltningen sendte en status for eksisterende tiltag og fremtidige indsatsområder i relation til den Handicappolitiske strategi til Økonomiforvaltningen den 7. april 2005. Det fremgik, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ville få forelagt skrivelsen i forbindelse med den indeværende høring af fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder (Bilag 1).

Økonomiforvaltningen har med skrivelse af 12. april 2005 fremsendt fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder til høring i udvalgene, herunder Sundheds- og Omsorgsudvalget. Efter endt høring i fagudvalgene vil handleplaner og indsatsområder blive behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Handicappolitikken indeholder en vision samt målsætninger inden for følgende områder:

·        Individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelser

·        Tilgængelige byrum og boliger for alle

·        Kommunikation og information

·        Fritids-, idræts-, og kulturtilbud

·        Beskæftigelse

·        Undervisning og uddannelse

·        Samarbejde og dialog.

 

I handicappolitikken er handicappede defineret som borgere med fy­siske eller psykiske funktionsnedsættelser, eller som er hæmmede i deres møde med samfundet.

 

Sundhedsforvaltningens indsatsområder i relation til Handicappoltikkens målsætninger

I brevet til Økonomiforvaltningen den 7. april 2005 beskrives status for eksisterende og fremtidige indsatsområder i relation til handicappolitikken.

 

Sundheds­for­valt­ningens service­ydelser er målrettet ældre borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Serviceydelserne er derfor i  udgangspunktet tilret­te­lagt for bor­gere, der er indeholdt i handicappolitikkens målgruppe. Sundhedsforvaltningen arbejder således allerede med en række af de målsætninger, som er opstillet for handicappolitikken.

I relation til de enkelte handicappolitiske målsætninger arbejder Sundhedsforvaltningen med følgende:

Individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelse

Både i forbindelse med tildeling og udførelse af serviceydelser arbej­der Sundhedsforvaltningen med en række af de målsætninger, der i handicappolitikken er opstillet for individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelser. Målene er konkretiseret i Sundhedsforvaltningens Kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp og Kvalitetsstandarder for tekniske hjælpemidler.  Det fremgår af Kvalitetsstandarderne, at tildeling af hjælp til hjemmeplejemodtagere og beboere på plejehjem altid skal ske på baggrund af individuelle behov ud fra en helhedsvurdering, hvor borgerens nedsatte funktionsevne i første omgang er søgt kompenseret ved hjælpemidler. Endvidere skal ydelserne leveres under hensyn til den enkelte borgers ønsker og vaner, ligesom borgeren skal mødes med medmenneskelighed, nærvær, respekt og engagement. 

Tilgængelige byrum og boliger for alle

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i april 2004 "Boligpolitik for ældre" og arbejder dermed målrettet mod at sikre, at ældre borgere skal kunne "bo trygt, sikkert og bekvemt".  Den overordnede vision i boligpolitikken er, at Sundhedsforvaltningen skal kunne tilbyde de ældre borgere med særlige behov attraktive, fleksible og varierede boliger med udgangspunkt i den enkelte borgers individuelle ønsker, behov og ressourcer.

Det Sociale Brugerråd afholdt den 14. december 2004 et temamøde om Københavns Kommunes Handicappolitik. I relation til Sundhedsforvaltningens ansvarsområde pegede Det Sociale Brugerråd på tilgængelighed til læge- og fysioterapeutklinikker som et problemfelt. Sundhedsforvaltningens indsats i relation hertil udmøntes gen­­­nem overenskomst om almen lægegerning og overenskomst om speciallægehjælp, hvoraf det blandt andet fremgår, at det ved indretning af konsultationslokaler skal tilstræbes, at lokalerne er tilgængelige for bevægelseshæmmede.  Endvidere skal fysioterapiklinikker, som har overenskomst med den offentlige syge­sikring, opfylde de krav, der er fastsat i "Bekendtgørelse om indretning af klinikker for fysioterapi", herunder at der ved indretning af lokaler for fysioterapi skal lægges vægt på, at adgangsforhold og indretning er velegnede for bevægelseshandicappede, herunder kørestolsbrugere. 

 

Kommunikation og information

Sundhedsforvaltningen udarbejdede i 2003 en informationsstrategi. Et af de centrale indsatsområder er at sikre borgerne fyldestgørende og lettilgængelig information om de ydelser, forvaltningen tilbyder. Sundhedsforvaltningen vil i forbindelse med revision af informationsstrategien i 2005 indtænke tilgængelighed, fx i relation til svagt­seende og adgang til information for de borgere, der har svært ved at færdes uden for eget hjem.

 

Beskæftigelse

Sundhedsforvaltningen har fokus på den rummelige arbejdsplads og har iværksat en række initiativer, der er rettet mod nedslidte medarbej­dere og læse/stavesvage. Sundhedsforvaltningen arbejder med udvikling og revision af for­valtningens personalepolitikker og vil i den forbindelse indtænke Kø­ben­havns Kommunes handicappolitik.

 

Samarbejde og dialog

Sundhedsforvaltningen samarbejder med de frivillige orga­ni­sa­tio­ner om at styrke det frivillige engagement på pleje­hjem­me­ne i Københavns Kommune, herunder Hovedstadens Røde Kors, Ældre Sagen, Ældremobiliseringen, Pensionisternes Samvirke, De Samvirkende Menighedsplejer samt ældre­råd og Kontaktudvalget for de frivillige sociale arbejder i Københavns Kommune.

 

Samarbejdet sker i form af partnerskaber mellem plejehjemmene og de frivillige organisationer med det konkrete formål, at den enkelte beboer - og især beboere uden nærtboende familie eller netværk - skal opleve, at den frivillige hjælper tilfredsstiller et behov for menne­skeligt samvær med udgangspunkt i beboerens ønske.

 

Sundhedsforvaltningens videre arbejde med handicappolitikken - handleplaner og indsatsområder

Sundhedsforvaltningen vil som nævnt i forbindelse med forestående revisioner af henholdsvis forvaltningens informationsstrategi og personalepolitik indtænke de handicappolitiske målsætninger, og såfremt det vurderes relevant udarbejde handicappolitiske handleplaner og indsatsområder.

Sundhedsforvaltningen vil endvidere i forbindelse med udvikling af serviceydelser og andre områder, der har en direkte borgerrettet funktion, gennemføre "handicappolitiske vurderinger".  Hvis det er relevant, vil der blive iværksat initiativer, således det sikres, at Sundhedsforvaltningens tilbud lever op til Handicappolitikkens målsætninger.

Såfremt der, som foreslået fra Kultur- og Fritidsudvalget, ansættes en handicapkonsulent, vil Sundhedsforvaltningens videre arbejde med handicappolitikken ske i samarbejde med handicapkonsulenten.

Endvidere vil Sundhedsforvaltningen etablere en dialog med ældreråd og andre relevante parter om implementering af de handicappolitiske målsætninger.

Fagudvalgenes handleplaner og indsatsområder

Følgende udvalg og forvaltninger har formuleret handlingsplaner og indsatsområder:

·        Kultur- og Fritidsudvalgets handleplaner og indsastområder ( Bilag 4)

·        Uddannelses- og Ungdomsudvalgets handleplaner og indsatsområder (Bilag 5)

·        Familie- og Arbejdsmarkdesforvaltningens handleplaner og indsatsområder (Bilag 6)

·        Bygge- og Teknikudvalgets handleplaner og indsatsområder (Bilag 7)

·        Miljø- og Forsyningsforvaltningens handleplaner og indsatsområder (Bilag 8)

 

Sundhedsforvaltningen vurderer, at handicappolitikken med de udarbejdede handleplaner og indsatsområder er blevet konkretiseret og operationel, og at handleplanerne vil kunne medvirke til at understøtte handicappolitikkens vision.

Sundhedsforvaltningen finder det væsentligt, at der sker en koordinering i forbindelse med impl ementering af handicappolitikken og ser derfor forslaget fra Kultur og Fritidsudvalget om ansættelse af en handicap politiskkonsulent centralt som en vigtig forudsætning for at sikre Københavns Kommune som en handicapvenlig kommune.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

 

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

Bilag 1:   Handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger

Bilag 2:  Skrivelse af 7. april til Økonomiforvaltningen vedr. Sundhedsforvaltningens handle-  planer og indsatsområder

Bilag 3:   Skrivelse af 12. april fra Økonomiudvalget vedr. høring af handicap politikkens handleplaner og målsætninger

Bilag 4:   Kultur- og Fritidsudvalgets handleplaner og indsatsområder

Bilag 5:   Uddannelses og Ungdomsudvalgets handleplaner og indsatsområder

Bilag 6:   Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handleplaner og indsatsområder

Bilag 7:   Bygge- og Teknikudvalgets handleplaner og indsatsområder

Bilag 8:   Miljø- og Forsyningsforvaltningens handleplaner og indsatsområder

 

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                                           

                                                                                                                                                      /Lars Bo Bülow

 

 


 

Til top