Status på rammerne for egenbetaling på midlertidige døgnophold
Udvalget orienteres om status på det pågående arbejde med at afklare rammerne for kommunernes hjemmel til at opkræve egenbetaling på akutplejeophold samt øvrige midlertidige døgnophold
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at tage orienteringen om status på det pågående arbejde med at afklare rammerne for kommunernes hjemmel til at opkræve egenbetaling på akutplejeophold samt øvrige midlertidige døgnophold til efterretning.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 24. maj 2018, at takststrukturen på midlertidige døgnophold i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ensartes, således at der fra 2020 – i forbindelse med implementeringen af en ny strategi for midlertidige døgnophold – opkræves brugerbetaling fra borgere på alle typer midlertidige døgnpladser. Det betyder, at der til forskel fra i dag indføres egenbetaling på akutplejepladser.
Efterfølgende har vedtagelsen af finansloven for 2019 sået tvivl omkring hjemmelsgrundlaget for at opkræve egenbetaling under et midlertidigt døgnophold, hvor der er fokus på sygepleje, idet regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om, at der ikke må opkræves egenbetaling på kommunale akutpladser. Udvalget er blevet orienteret løbende i sagen og modtager med denne indstilling en orientering om status på sagen pr. 26 februar 2019.
Løsning
Sagen kort
I dag betaler borgere, som opholder sig på et midlertidigt døgnophold i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) en egenbetaling for kost og vask af linned, når de opholder sig på en rehabiliteringsplads, mens der ikke opkræves egenbetaling for borgere på en akutplejeplads.
I forbindelse med behandlingen af en sag om en ny strategi for midlertidige døgnophold (MTO) besluttede et samlet udvalg den 24. maj 2018, at der fra 2020 skal ske en ensartning af egenbetalingen på alle pladstyper. Beslutningen lå endvidere som forudsætning for udvalgets endelige godkendelse af strategien den 16. august samme år.
Sundheds- og Ældreministeriet har i dialog med Kammeradvokaten og KL igangsat en præcisering af lovgrundlaget på området. Denne forventes i slutningen af februar 2019 i form af en opdateret bekendtgørelse og vejledning.
Sagens juridiske grundlag
I Københavns kommune findes i dag flere forskellige typer af midlertidige ophold fordelt på to grupper: Akutpladser og rehabiliteringspladser. I overensstemmelse med Kommunernes Landsforening (KL) og kommunernes hidtidige tolkning af lovgivningen er de alle oprettet efter serviceloven, hvilket giver hjemmel til at opkræve egenbetaling. Dette lå til grund for udvalgets beslutning om at både rehabiliteringsophold og akutophold fra 2020 skal omfattes af egenbetaling. Mens pladsen er oprettet efter serviceloven, er den indsats borgerne modtager givet efter enten serviceloven eller sundhedsloven.
Det er her illustreret i figur 1
Baggrunden for regeringens udmelding i Finansloven er, at Kammeradvokaten i et notat til Folketingets Sundheds- og Ældeudvalg den 27. november 2018 vurderer, at når indsatsen ydes efter sundhedsloven, gælder det også selve pladsen, og at pladsen derfor ikke er oprettet efter serviceloven, men sundhedsloven, hvor der så ikke er mulighed for at opkræve egenbetaling.
Det er KL, som nævnt ikke enig i, hvorfor kommunerne nu afventer en præcisering af lovgrundlaget.
Det springende punkt er altså lidt forsimplet, om det er pladsen/sengen eller indsatsen, der danner grundlag for, hvordan en plads kan karakteriseres. Og dernæst, hvordan der fremover skal sondres mellem pladser efter sundhedsloven og pladser efter serviceloven, når borgeren modtager begge typer ydelser.
Københavns Kommunes akutpladser er dog indholdsmæssigt sammensat efter Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for akutpladser, hvorfor de vurderes at være omfattet af regeringens udmelding i Finansloven. Det er snitfladen i de øvrige pladstyper, som endnu er uklare, og som kan åbne op for endnu flere spørgsmål.
Forvaltningens bemærkninger høring af bekendtgørelse og vejledning
Som udvalget blev orienteret om på mail den 15. februar 2019 var Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om hjemmesygepleje (stop for egenbetaling på kommunale akutpladser) og Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner i høring med høringsfrist den 18. februar 2019.
Det er forvaltningens vurdering, at det forelagte udkast stadig giver anledning til uklarhed om lovgrundlaget. Nedenfor følger Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger til høringsudkastet, som er videregivet til KL:
- Ministeriets udkast giver anledning til spørgsmål om, hvorvidt det samme er tilfældet, hvor formålet med et midlertidigt ophold er at få genoptræning efter sundhedsloven. Med de udkast, som er i høring, fastslås det, at ydelser som kost, vask og lign. ydet under et akutophold skal anses som en del af den vederlagsfrie hjemmesygepleje. Vil en lignende betragtning gøre sig gældende for genoptræning efter sundhedslovens § 140, hvis denne genoptræning er den primære årsag et til midlertidigt ophold?
- Set i lyset af ministeriets udmelding bør reglerne omkring egenbetaling ift. transport beskrives. Borgere hjemmefra skal selv betale for transport til en akutplads. Hvis borgeren har været indlagt på hospitalet, sørger hospitalet for transporten.
- Set i lyset af ministeriets udmelding bør det afklares og beskrives, hvornår der er tale om et akutophold set i forhold til øvrige midlertidige døgnophold, hvor borgere ligeledes modtager sygepleje som en del af deres indsats.
- Set i lyset af ministeriets udmelding bør det afklares, hvad snitfladen er mellem akutpladser og midlertidige døgnophold med fokus på en palliativ indsats, der også har primært fokus på sygepleje.
- Set i lyset af ministeriets udmelding bør det afklares, om der må opkræves betaling for medicin under ophold på en akutplads, eller om medicin skal leveres gratis af kommunen under opholdet
Ministeriet har oplyst, at bekendtgørelse og vejledning forventes at kunne træde i kraft sidst i februar 2019, men det præcise tidspunkt er pr. 26. februar 2019 endnu ikke kendt.
Konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Forvaltningen afventer således nu den endelige præcisering og vil vende tilbage til udvalget, når der følger flere informationer og forventer at kunne redegøre for konsekvenserne af bekendtgørelsen og vedledningen på udvalgsmødet den 14. marts 2019. Herunder, hvorvidt og i hvilket omfang, der er behov for at ændre udvalgets beslutning om en ensartet takststruktur på MTO i 2020 og hvilke konsekvenser det må forventes at have for den strategi for midlertidige døgnophold, som udvalget godkendte på møde den 16. august 2018.
Nedenfor følger til udvalgets (SOU) orientering en tidslinje for sagens forløb:
Tidslinje
- 24. maj 2018: SOU godkender ensartet takststruktur (egenbetaling på akutpladser) og sender strategi for midlertidige døgnophold i høring
- 16. august 2018: SOU godkender ny strategi for midlertidige døgnophold
- 30. november 2018: SUF angiver i svar til Gorm Gunnarsen (Ø), at der er hjemmel for egenbetaling på akutpladser, idet de er oprettet efter serviceloven
- 5. december 2018: Forvaltningen bliver (via pressen) gjort bekendt med kammeradvokatens udtalelser vedr. lovhjemmel for opkrævning af egenbetaling
- 7. december 2018: Udvalget orienteres om kort om sagen pr. mail
- 13. december 2018: SOU orienteres om sagen på møde i forbindelse med en orientering om Finanslov 2019, hvori det fremgår, at borgere ikke skal kunne opkræves egenbetaling for kost, linned, tøjvask og lignende ved ophold på kommunal akutplads.
- 31. januar 2019: Sundheds- og Omsorgsborgmesteren orienterer i forbindelse med en forespørgselsdebat Borgerrepræsentationen om, at forvaltningen afventer en præcisering af lovgrundlaget.
- 15. februar 2019: SOU orienteres på mail om forvaltningens høringssvar til bekendtgørelse og vejledning samt videre proces
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Afhængig af den kommende præcisering på området vil forvaltningen forvente muligt indtægtstab, da der ikke vil blive effektueret den beregnede egenbetaling på akutpladserne fra 2020.
Dette og de øvrige forventede konsekvenser forelægges udvalget ved førstkommende lejlighed.
Videre proces
Forvaltningen forventer at kunne redegøre for rækkevidden af den nye bekendtgørelse og vedledning på udvalgsmødet den 14. marts 2019.
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Forvaltningen vender tilbage til udvalget, når hjemmelsgrundlaget ligger klart.
Liberal alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Liberal Alliance betragter enhver brugerbetaling som en skat”