Mødedato: 28.02.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Realisering af effektivisering på madudbringning

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til finansiering af ombygning af Københavns Madservice som forudsætning for realisering af den besluttede effektivisering af madudbringning til hjemmeboende.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at beslutte, hvordan den manglende realisering af effektivisering ved lavere leveringsfrekvens af madudbringning til hjemmeboende realiseres.

Problemstilling

Med budgetaftale 2018 besluttede Borgerrepræsentationen med effektiviseringsforslaget 'Madservice med udbringning – ændring af leveringshyppighed og til kold mad' (bilag 1) at ændre leveringen af mad til hjemmeboende fra varm mad dagligt til kold mad leveret tre gange ugentligt for dermed at opnå en besparelse på kørsel.

Denne beslutning har imidlertid vist sig ikke at kunne gennemføres uden en udvidelse af Københavns Madservices kølekapacitet.

Udvalget forelægges derfor to forslag til finansiering af denne udvidelse med henblik på at den besluttede effektivisering kan realiseres.

Løsning

I tråd med Borgerrepræsentationens beslutning, arbejder den kommunale madleverandør Københavns Madservice (KMS) på de nødvendige produktionsmæssige omstillinger i forbindelse med overgang til den ændrede leveringsfrekvens. Overgang fra daglig til færre ugentlige leveringer har dog vist sig at nødvendiggøre ombygning af virksomheden med henblik på udvidelse af kølekapacitet.

Finansieringsbehovet hertil forventes at være mellem otte og 10 mio. kr. og kan ske igennem:

A. Finansiering gennem en investeringscase.

Betingelserne for at få midler til en investeringscase er, at der kan realiseres en besparelse med henblik på tilbagebetaling af investeringen over seks år. Derfor indebærer denne model, at leveringsfrekvens ændres fra de allerede besluttede tre til to ugentlige leveringer. Dette vil give en yderligere effektivisering på kørsel, hvilket muliggør at der kan søges finansieringen som en investeringscase.

Det er forvaltningens vurdering, at ændring af leveringsfrekvensen fra tre til to gange ugentligt ikke vil have indflydelse på madens kulinariske og ernæringsmæssige kvalitet eller på fødevaresikkerheden. Uanset leveringsfrekvens vil retterne blive pakket enkeltvis i modificeret atmosfære og derved have en holdbarhed på mindst seks dage. De to frem for tre leveringer giver behov for lidt mere opbevaring og overblik hos borgerne. På den anden side kan to ugentlige leveringer for nogle borgere opleves som mere fleksibel, da borgerne vil have mad til flere dage i køleskabet og dermed have større valgfrihed. 

Endvidere vil en ændring fra tre til to ugentlige leveringer reducere miljøbelastning fra transport og medføre en mere effektiv logistik med færre arbejdsgange i forbindelse med pakning og kørsel af maden i KMS.

Sammenlignet med 91 danske kommuner, som SUF har oplysninger om, har Københavns Kommune et højt serviceniveau på madområdet. 58 kommuner tilbyder udbringning en gang ugentligt, de fleste kommuner på Sjælland (inkl. Frederiksberg pr. 01.03.19) tilbyder madudbringning to gange ugentligt, og tre danske kommuner tilbyder udbringning tre gange ugentligt. I ti kommuner kan borgere vælge levering af varm mad hver dag i stedet for levering en eller to gange ugentligt.

B. Finansiering gennem et budgetønske

Alternativt kan den udvidede kølekapacitet finansieres via et budgetønske, som skal løftes politisk i forhandlingerne om budget 2020. En finansiering via budgettet gør det muligt at fastholde beslutningen om levering tre gange ugentligt.

Økonomi

Med det vedtagne effektiviseringsforslag (E 10) er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budgetramme fra 2018 reduceret svarende til den forventede årlige besparelse ved overgang til 3 ugentlige leveringer med i alt 4,4 mio. kr. (2019 p/l). Reduktionen blev i 2018 dækket indenfor forvaltningens ramme på hjemmeplejeområdet.

Uanset hvilken finansieringsform der besluttes, vil der ved forhandlingerne om Overførselssagen 2019 forelægges et budgetønske med henblik på en planlægningsbevilling, der skal præcisere og projektere den forestående ombygning. Såfremt midler til ombygning tildeles som investeringscase ved budgetforhandlingerne 2020, vil en realisering af effektiviseringen på kørsel kunne ske med helårseffekt fra 2021 og sandsynligvis med enten kvartals- eller halvårseffekt i 2020.

Videre proces

Godkender udvalget, at finansiering skal ske ved investeringscase eller budgetønske, udarbejder forvaltningen dette udover ønsket til Overførselssagen 2019 (planlægningsbevilling).

 

 

 

Katja Kayser/

                                  /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget besluttede, at der udarbejdes en investeringscase med henblik på at opnå finansiering.

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”I Liberal alliance er vi kede af denne serviceforringelse for ældre borgere og vil ved senere lejlighed forsøge at tilbagerulle den”

Til top