Etablering af plejehjemsafdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
-
at godkende etablering af en plejehjemsafdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog.
Problemstilling
Ældre, døve tegnsprogsbrugere på plejehjem oplever udfordringer i forhold til isolation og ensomhed, blandt andet på grund af begrænsede kommunikationsmuligheder med personalet og andre beboere.
Derfor har forvaltningen været i dialog med Danske Døves Landsforbund (DDL) om at etablere en plejehjemsafdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog.
Forvaltningen indstiller på den baggrund til Sundheds- og Omsorgsudvalget at godkende etablering af en plejehjemsafdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog.
Løsning
Plejehjemsafdeling for døve tegnsprogsbrugere
Formålet med en plejehjemsafdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog er at understøtte et godt og værdigt liv for en gruppe ældre, døve tegnsprogsbrugere – dels ved, at medarbejderne kan kommunikere via tegnsprog, dels ved at skabe muligheder for at etablere et socialt liv og fællesskab mellem beboerne på afdelingen.
Ved at etablere en afdeling for døve borgere, der anvender tegnsprog, kan borgerne få glæde af at kunne kommunikere med hinanden via tegnsprog. Det at samle borgerne giver ligeledes gode muligheder for at kompetenceudvikle afdelingens medarbejdere i brug af tegnsprog og at imødekomme de særlige udfordringer, gruppen af borgere i øvrigt kan have. Begge dele forventes at bidrage til at styrke livskvalitet og mindske isolation for de borgere, der flytter ind på afdelingen.
Afdelingen vil blive etableret på plejehjemmet Kastanjehusene i De Gamles By. På Kastanjehusene er der allerede kendskab til og særlig faglig interesse for tegnsprog blandt medarbejderne og i ledelsen. Da der på Kastanjehusene pågår ombygninger, forventer forvaltningen, at den nye afdeling kan etableres i løbet af 2020.
Afdelingen vil blive etableret indenfor rammerne af den eksisterende plejeboligkapacitet. Det vil sige, at der ikke oprettes nye plejeboliger til formålet.
Rekruttering af borgere til afdelingen
Ifølge DDLs Ældrevejledning er der cirka 80 døve tegnsprogsbrugere over 65 år i Københavns Kommune. DDL estimerer, at cirka 10-12 af disse bor på plejehjem. Dette svarer stort set til størrelsen på en afdeling på Kastanjehusene, hvor der er ti beboere per afdeling.
I samarbejde med DDL vil forvaltningen tilrettelægge en kommunikationsindsats med det formål at rekruttere en gruppe døve tegnsprogsbrugere, der kan flytte ind på nogenlunde samme tid. Dette er muligt, da der i øjeblikket pågår ombygning på Kastanjehusene og der ved genindflytning kan etableres en afdeling til formålet. Gruppen af borgere kan både bestå af borgere, som er visiteret til og venter på et tilbud om en plejebolig samt borgere, der allerede bor på andre plejehjem og ønsker at flytte til den nye afdeling.
Det skal bemærkes, at forvaltningen i 2011 på baggrund af et medlemsforslag vurderede, at der dengang ikke var behov for et plejeboligtilbud til målgruppen. På baggrund af bl.a. den aktuelle dialog med DDL vurderes det nu, at der i dag er behov for et sådant tilbud til målgruppen.
Tilbuddet er målrettet borgere, som er født døve eller blevet døve i en tidlig alder og derfor bruger tegnsprog. Mange ældre får nedsat hørelse eller bliver døve i en sen alder (sendøve). Disse borgere bruger oftest andre hjælpemidler end tegnsprog (høreapparat, teleslynge, mundaflæsning) og er derfor ikke målgruppe for dette tilbud, som netop skal sikre god kommunikation og social inklusion for tegnsprogsbrugere. Forvaltningen vil i samarbejde med Kastanjehusene løbende vurdere, om der i forbindelse med etableringen og udviklingen af den nye afdeling udvikles indsatser, metoder eller andet, som vurderes at kunne være relevante for andre plejehjemsbeboere med hørehandicap.
Kompetenceudvikling
Etablering af afdelingen vil kræve en kompetenceudviklingsindsats for medarbejderne på Kastanjehusene. Kompetenceudviklingen skal sikre, at faste medarbejdere på afdelingen har basisforståelse af tegnsprog og kendskab til relevante gloser, samt at der er en gruppe medarbejdere, der har kendskab til tegnsprog på et mere indgående niveau, så de fx kan føre svære, komplicerede og følsomme samtaler med borgerne.
I takt med at der opnås et bedre kendskab til målgruppens behov og størrelse, vil det løbende blive vurderet, om der er et passende kompetenceniveau indenfor tegnsprog hos afdelingens ansatte.
Forvaltningen og DDL vurderer, at afdelingen vil være attraktiv for relevante medarbejdere (sygeplejersker, SOSU-assistenter og -hjælpere), der allerede anvender tegnsprog. Hvis etablering af afdelingen godkendes, kan Kastanjehusene ved kommende rekruttering af medarbejdere søge efter medarbejdere med kompetencer i forhold til tegnsprog.
Som supplement til den øvrige kompetenceudvikling kan der anskaffes materiale og elektroniske hjælpemidler til at understøtte kommunikationen med døve borgere.
Økonomi
Det er forvaltningens vurdering, at afdelingen vil kunne være i drift indenfor den eksisterende økonomiske ramme for Kastanjehusene.
Såfremt udvalget godkender etablering af afdelingen, tilføres Kastanjehusene i opstartsperioden en ekstrabevilling fra moderniserings- og plejehjemsbudgettet til kompetenceudvikling, indkøb af materialer og elektroniske hjælpemidler samt evt. behov for tolkebistand.
På længere sigt vil behov for løbende kompetenceudvikling af medarbejderne kunne varetages indenfor rammer af forvaltningens pulje til specialiserede kompetenceaktiviteter.
Videre proces
Såfremt indstilingen tiltrædes, fortsætter forvaltningen samarbejdet med DDL samt Kastanjehusene og lokalområde Bispebjerg/Nørrebro med henblik på etablering af afdelingen i 2020.
Katja Kayser/
/Helle Schnedler
Beslutning
Indstillingen blev godkendt