Mødedato: 28.02.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på handicappolitikken 2012 og godkendelse af revideret handleplan for 2013-2014

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges status og revideret handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik til godkendelse.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på handleplan under sundheds- og omsorgsområdet for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 til efterretning (bilag 1), og 
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget til revideret handleplan under sundheds- og omsorgsområdet for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2017, som indeholder mål og principper for kommunens indsats for borgere med handicap. Formålet er at synliggøre, at kommunens værdigrundlag gælder for alle borgere, og igennem en række konkrete indsatser at understøtte at alle byens borgere - herunder også de handicappede - sikres ens vilkår og rettigheder i mødet med kommunen.
 
Med afsæt i handicappolitikken er der udarbejdet handleplaner på alle forvaltningsområder. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 17. marts 2011 en handleplan for sundheds- og omsorgsområdet 2011-2012. Handleplanen er således Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ramme for at sikre handicappede ens vilkår og rettigheder
med særlig fokus på tilgængelighed til forvaltningens tilbud, den rette faglighed i tilbuddene og koordination i komplekse forløb. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges status på handleplanen hvert andet år. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til revideret handleplan gældende for 2013-2014 på sundheds- og omsorgsområdet.

Løsning

Status på Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan 2011-2012
Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan 2011-2012 består af ti indsatser, der understøtter dels målsætningen om sundhed for alle, og dels målsætningen om at sikre sammenhængende forløb i overgangen til at blive ældre. Status på de enkelte indsatser fremgår af bilag 1. Status på handleplanen er, at alle indsatser er igangsat. Ni ud af ti indsatser er fortløbende og videreføres i handleplanen for 2013-2014. Samlet vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at indsatserne på området har styrket den generelle handicaptilgængelighed til forvaltningens tilbud. Indsatserne har samtidig haft fokus på at indrette tilbud, så borgere med handicap i højere grad tilgodeses. De fleste indsatser har haft fokus på at styrke tilbud om genoptræning og rehabilitering samt sikre ligestilling for borgerne. 

Genoptræning og rehabilitering 
Der har generelt været fokus på at sikre høj kvalitet i genoptræningstilbuddene. Dette sikres blandt andet ved en individuel vurdering af den enkelte borgers behov samt ved at genoptræningen udføres af fysio- og ergoterapeuter. I organiseringen af genoptræningstilbud er der taget højde for, at specialiserede enheder yder faglig supervision til andre enheder, så borgeren uanset træningssted, sikres tilbud af høj faglig kvalitet. Såfremt borgeren ikke er i stand til at komme på et af kommunens træningscentre og modtage det ambulante genoptræningstilbud, er der også
mulighed for, at borgeren kan få træning i eget hjem. Implementering af disse tiltag har samlet set målrettet indsatserne og højnet kvaliteten i genoptræningstilbuddene til borgerne. I 2011 blev der også etableret rehabiliteringspladser til yngre borgere med erhvervet hjerneskade på Neurologi- og Rehabiliteringscenter København

Borgere med erhvervet hjerneskade
Der har samtidig været særlig fokus på borgere med erhvervet hjerneskade i forhold til at sikre sammenhæng og kvalitet i deres forløb. Tilbud om genoptræning til borgere med erhvervet hjerneskade er blandt andet udmøntet i et konkret projekt, som har haft til formål at styrke den borgerrettede kommunikation og øge samarbejdet på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Denne indsats har skabt grundlag for mere koordinerede løsninger i komplekse borgersager. Hjerneskadesamrådet i Københavns Kommune blev etableret i 2012 og består af repræsentanter fra de fire forvaltninger. Borgere, pårørende og samarbejdspartnere kan indstille sager til hjerneskadesamrådet med henblik på afklaring, koordinering og sammenhæng i borgernes indsatser. Borgere med erhvervet hjerneskade kan eksempelvis have behov for at søge kommunen om økonomisk dækning til et genoptræningsforløb på Center for Hjerneskade. Denne type ansøgninger kan hjerneskadesamrådet hurtigt få belyst, og derved sikres en hurtig afgørelse på et oplyst grundlag.

Borgeres overgang fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
For at sikre bedre koordination mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen
blev der i 2010 oprettet et koordinationsforum
. Målet er, at borgernes pleje- og omsorg varetages af den forvaltning, der har de bedste forudsætninger for at give det rette tilbud til den enkelte borger. Eksempelvis overgår en borger fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, når borgeren fylder 65 år, hvis den dominerende problemstilling alene er sygdoms- og aldersbetinget funktionsnedsættelse. Koordinationsforumet mødes løbende og drøfter sager, hvor borgeren eventuelt skal overgå fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med henblik på at finde den fagligt bedste løsning for borgeren. Socialforvaltningen har endvidere udarbejdet informationsmateriale til borgeren ved overgangen mellem forvaltningerne.

Mere tilgængelige tilbud til handicappede
Generelt er sundhedstilbuddene for borgere med handicap blevet gjort mere tilgængelige. Under indsatsen ”Tilgængelighed i sundhedshusene” har der været specifik fokus på tilgængelighed og skiltning i de eksisterende sundhedshuse, mens mere omfattende tilgængelighedstiltag i samarbejde med Handicaprådet gennemføres ved etablering af Sundhedshus Nørrebro i 2013 og 2014.

Indsatsen ”Åbent Hus-arrangement i Hjælpemiddelcentret” er færdigimplementeret. Indsatsen er nu en fast del af Hjælpemiddelcentrets aktiviteter. Gennem Åbent Hus-arrangementet bliver borgere vejledt om forskellige former for simple hjælpemidler, der kan bidrage til borgernes selvhjulpenhed. Da projektet er implementeret, fremgår den ikke længere af den reviderede handleplan.


Forslag til revideret handleplan for 2013-2014

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til revideret handleplan for 2013-2014 på baggrund af dialogmøde på tværs af forvaltninger med Handicaprådet. På dialogmødet blev status gennemgået og fremtidige indsatser, til at understøtte målsætningerne i handicappolitikken, blev drøftet.

Hovedparten af indsatserne i den tidligere handleplan er fortløbende og videreføres derfor i handleplanen for 2013-2014. Se forslag til revideret handleplan i bilag 2. Indsatserne har fortsat særlig fokus på genoptræning målrettet borgere med handicap og særlig fokus på tilgængeligheden til tilbuddene i sundhedshusene. Formået er at understøtte en forbedret tilgængelighed til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilbud og understøtte den fortsatte levering af målrettede og velkoordinerede forløb for borgere med handicap.

Der er én ny indsats i den reviderede handleplan, der er målrettet veteraner. Indsatsen har til formål at sikre, at veteraner og pårørende hurtigt og nemt kan få et overblik over kommunens tilbud og kontaktmuligheder. Indsatsen skal understøtte, at veteraner og pårørende oplever at få den rette støtte og en samlet koordineret indsats fra kommunens side. Indsatsen udspringer af beslutning om Københavns Kommunes veteranpolitik, som er en tværkommunal politik, der blev godkendt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. maj 2011.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 fremsendes til Socialforvaltningen med henblik på at indgå i en fælles tværsektoriel handleplan, der skal sendes i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Dialogforum. Efter høringen forelægges Socialudvalget den samlede handleplan, hvorefter sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Primo 2015 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget en status og en revideret handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik (2015-2017) til godkendelse.

 

 

         Katja Kayser

                                                                  /Birgitte Bo Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top