Status 2012 for reformprogrammet 'Aktiv & Tryg Hele Livet' 2011-2015
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter status for reformprogrammet Aktiv og Tryg Hele Livet 2011 – 2015, herunder kommende aktiviteter under programmet i 2013 - 2014.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 9. juni 2011 reformprogrammet Aktiv & Tryg Hele Livet 2011-2015, som reformerer indsatsen for ældre og syge københavnere i de kommende år. Reformprogrammet er bygget op omkring visioner, mål og konkrete aktiviteter. Det indgår i programmet, at der frem mod 2015 løbende vil blive rapporteret på programmets fremdrift. Den første årsrapportering blev behandlet på udvalgsmødet den 9. februar 2012. Denne statusrapport udgør den anden årsrapportering. På baggrund af udvalgets drøftelse af status på programmet vil forvaltningen udarbejde budgetnotater til forhandlingsmødet 3.-4. april 2013.
Løsning
Nedenfor gennemgås status for hver af reformprogrammets fire visioner om fællesskab, frihed, tryghed og faglighed. Status består af tre afsnit:
- Samlet vurdering: For hver vision gives først en samlet vurdering af fremdriften, som er baseret på den hidtidige indsats sammenholdt med programmets mål. Vurderingen tager afsæt i de aktiviteter, der er gennemført og planlagt (bilag 1 indeholder en oversigt over samtlige aktiviteter i programmet).
- Status på mål: I afsnittet vurderes fremdriften for alle mål under den enkelte vision.
- Næste skridt: Afsnittet indeholder eksempler på nye aktiviteter, som vil bidrage til at styrke indsatsen, dér hvor der er mest brug for det, hvis programmets mål skal nås. Forvaltningens forslag skal være med til at inspirere den indledende drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Vision 1: Stærkere fællesskab – der er brug for alle
Mål:
- 50 % færre ældre er ensomme i 2015
- Alle plejeboliger har i 2015 aktiviteter for frivillige og pårørende
Samlet vurdering:
Der er gennemført en række aktiviteter rettet mod at skabe aktivt medborgerskab og mindske omfanget af ensomhed blandt ældre. Statusopgørelsen viser, at samtlige aktiviteter forløber planmæssigt, og at der er positiv fremdrift i de enkelte indsatser på området. Særlig ansættelsen af brobyggere i hvert lokalområde har accelereret fremdriften i indsatserne omkring frivillighed.Fra 2010-2011 skete der en markant stigning i antallet af plejeboligenheder, der havde aktiviteter for frivillige og pårørende. I 2011 var der således aktiviteter for frivillige og pårørende i 31 ud af 41 plejeboligenheder, hvilket i 2012 steg til 35 ud af 41 plejeboligenheder. Forvaltningen vurderer, at der via de igangsatte aktiviteter er skabt bedre muligheder for at involvere pårørende og frivillige og dermed komme tættere på målsætningen om, at alle plejecentre i 2015 skal have aktiviteter for frivillige og pårørende.
Der er i 2012 etableret en række indsatser målrettet ensomhed blandt ældre, som vurderes at have en positiv effekt i samspil med eksisterende indsatser på området. I 2012 var der 50 % færre ældre borgere i plejebolig, der i brugerundersøgelsen gav udtryk for, at de var ensomme, end der var i 2010. På plejeboligområdet er målet om at halvere ensomheden således opnået i 2012. Blandt ældre, der modtager hjemmepleje, er ensomheden derimod uændret i perioden.
De igangsatte aktiviteter under vision 1 vurderes at bidrage til at skabe et aktivt medborgerskab og mindske omfanget af ensomhed blandt ældre. Selvom udviklingen går den rigtige vej, vurderer forvaltningen, at der er behov for at accelerere indsatsen, hvis reformprogrammets ambitiøse mål skal nås særligt med hensyn til at bekæmpe ensomhed blandt ældre, der modtager hjemmepleje.
Næste skridt:
Forvaltningen vurderer på baggrund af status for 2012, at der er brug for en forstærket indsats for at bekæmpe ensomhed blandt ældre, der modtager hjemmepleje. Pr. 1. januar 2014 udløber bevillingen på 5,2 millioner kr. fra budgetaftalen 2010 øremærket aktiviteter til plejehjemsbeboere, hvorfor der tillige fortsat kan være brug for indsatser til at bekæmpe ensomhed blandt ældre, der bor i plejebolig.
Vision 2: Mere frihed – københavnerne kan og vil selv
Mål:
- Alle, som modtager praktisk hjælp, bliver trænet til at klare sig selv bedst muligt
- København er landets førende by, når det gælder brug af velfærdsteknologi
Samlet vurdering:
Forvaltningen vurderer, at den velfærdsteknologiske udvikling samlet set er på rette spor, og opgaven er derfor at opretholde tempoet. Blandt andet er der i 2012 233 borgere, som har fået hjælpemidler til på- og aftagning af kompressionsstrømper, og de telemedicinske projekter forløber stort set efter planen.
Næste skridt:
På baggrund af de positive erfaringer med hverdagsrehabilitering til praktisk hjælp har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet, at hverdagsrehabilitering fra 2013 også skal omfatte personlig pleje, der tildeles borgere, der er motiveret til at blive selvhjulpne, og som har rehabiliteringspotentiale.
På det velfærdsteknologiske område arbejder forvaltningen i 2013 som en del af Budget 2012-bevillingen videre med implementering af badeløsninger, spisehjælpemidler, skærmløsninger, hjælpemidler til kompressionsstrømper og vaske- og tørretoiletter. I løbet af foråret 2013 lægges en plan for ”Sund vækst”, som blandt andet skal sætte den fremadrettede dagsorden indenfor velfærdsteknologi.
SOU vil blive forelagt et budgetønske for 2014 om hverdagsrehabilitering målrettet borgernes mobilitet samt en model for fastholdelse af de positive langtidseffekter af borgernes aktivitetsniveau op til et år efter afsluttet hverdagsrehabilitering.
Vision 3: Større tryghed – hjælp når du har brug for det
Mål:
- Svage ældre flytter tidligere i ældrebolig
- Alle ældre med behov for hjælp har et fast team af hjælpere
-
Ingen fejl i medicineringen af de ældre
Samlet vurdering:
Pres på kapaciteten grundet ombygning af plejeboliger har betydet, at det indtil videre ikke har været muligt systematisk at starte dialogen med de ældre borgere om flytning til plejebolig tidligere. Der er derfor ikke iværksat større, systematiske indsatser for at få svage ældre borgere til at flytte tidligere i plejebolig i 2012, og målet er således ikke kommet nærmere opfyldelse i 2012.
Seneste tilbagemelding fra hjemmeplejen viser, at ved udgangen af 2012 var mere end 80 % af hjemmeplejens personale organiseret i teams. Medarbejderkontinuiteten, målt som andelen af besøgene der er leveret af primær eller sekundær hjælper, er stort set uændret i perioden 2010-2012. Brugerundersøgelserne viser dog, at andelen af hjemmeplejemodtagere, der er tilfredse med antallet af hjælpere, er steget fra 2010 til 2012.
Forvaltningen har arbejdet målrettet på at nedbringe omfanget af fejl i medicineringen af de ældre borgere. Der er i 2012 iværksat et Kvalitetsprogram, som har haft særlig fokus på at forbedre medicinhåndteringen. Der er i 2012 blevet rettet fejl i medicindokumentationen, samtidig med at der er igangsat en række udviklingstiltag, der skal forebygge, at nye fejl opstår. Forvaltningen vurderer, at arbejdet med at mindske omfanget af medicinfejl er på rette spor, og at der er sket klare fremskridt i 2012. Men der er brug for et vedvarende fokus på medicinhåndtering, da det er et komplekst område, hvor der er mange muligheder for, at fejl opstår. I 2012 er der, ligesom i 2011, fundet fejl i medicinhåndteringen i alle kommunale hjemmepleje/sygeplejeenheder. Men fejlene er mindre alvorlige end i 2011, og alle kommunale hjemmepleje/sygeplejeenheder er godkendt i det seneste tilsyn i 2012. I 2012 har embedslægen fundet fejl og mangler på medicinområdet i 21 ud af 31 plejeboligenheder (68 %). Det er en fremgang i forhold til 2010, hvor der blev fundet fejl og mangler i 97 % af plejeboligenhederne. Både på plejeboliger og i hjemmeplejen er der således sket en forbedring på medicinområdet i 2012.
Næste skridt:
Kapacitetstilpasningerne på plejeboligområdet forventes at være uændret i 2013 og 2014.
I 2013 skal der tages stilling til implementering af de udviklingstiltag på medicinområdet, som er afprøvet i forbindelse med Kvalitetsprogrammet.
Implementeringen af KOS II-systemet understøtter i højere grad teknisk planlægningen af færre hjælpere i den enkelte borgers hjem og må dermed formodes at give en højere medarbejderkontinuitet. Grundet øget kursusaktivitet i forbindelse med implementeringen af KOS II forventer forvaltningen dog ikke, at der i 2013 vil ske en forbedring af måltallet.
Vision 4: Højere faglighed – en arbejdsplads på forkant
Mål:
- SOSU’ernes faglige niveau er løftet markant
- 80 % af nye medarbejdere er fortsat ansat et år efter ansættelse
- 20 % af de ansatte er mænd
Samlet vurdering:
Forvaltningen har i 2012 fortsat arbejdet med at implementere paradigmeskiftet ´fra passiv til aktiv´. Kulturforandringen medfører nye opgaver til medarbejderne, og der er derfor arbejdet med at sikre, at SOSU-hjælperne og -assistenternes kompetencer løbende udvikles. Overgangen fra enkeltydelser til besøgsblokke har givet grundlag for et kompetenceløft hos medarbejderne, og der er iværksat kompetenceudvikling i forbindelse med at omsorgssystemet KOS II udrulles. Når resultaterne fra trivselsundersøgelsen 2013 foreligger, kan der gives en status på medarbejdernes oplevelse af mulighederne for faglig udvikling samt tilfredshed med kvaliteten af det udførte arbejde. For at sikre at reformprogrammets faglige ambitioner tillige spilles aktivt ind i uddannelsesplanlægningen, samarbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med SOPU København & Nordsjælland og med professionshøjskolen Metropol. Uddannelsesplanlægningen for SOSU-uddannelsen og sygeplejeuddannelsen har nu også fokus på paradigmeskiftet fra passiv til aktiv.
Med hensyn til målsætningen om fastholdelse af medarbejdere har forvaltningen i 2012 gennemført en analyse som viser, at forvaltningen har opfyldt målsætningen om, at 80 % af de nyansatte medarbejdere fortsat skal være ansat 1 år efter ansættelsen. Hvor målet om fastholdelse således er nået, er der omvendt fortsat store udfordringer med at nå målsætningen om flere mandlige ansatte i forvaltningen. Der er sket en svag stigning i andelen af ansatte mænd fra 15,1 % ultimo 2011 til 15,5 % ultimo 2012. Forvaltningen vurderer, at det ikke er realistisk at nå det politisk fastsatte mål om, at 20 % af forvaltningens ansatte skal være mænd, set i lyset af den svage stigning fra 2011 til 2012. BR vedtog i december 2012 en ny ligestillingspolitik for Københavns Kommune, hvor ét af indsatsområderne er fastsættelse af nye måltal for mænd i omsorgsfag, og i 2013 påbegynder kommunens centrale ligestillingsudvalg derfor en proces med at justere kommunens måltal for mænd i omsorgsfag. For at sikre flere mandlige ansatte til fremtidens velfærdsopgaver har SUF i samarbejde med erhvervsuddannelsesskolen SOPU København & Nordsjælland udviklet et nyt uddannelsesinitiativ på SOSU-uddannelsen.
Næste skridt:
De nye uddannelsesinitiativer skal udvikles og implementeres i 2013. Der udarbejdes budgetnotat herom.
Pr. 1. januar 2014 udløber midler til kompetenceudvikling på 9,3 millioner fra budgetaftalen 2010.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med udgangspunkt i udvalgets drøftelse af programmets status vil forvaltningen fremlægge en række budgetnotater på forhandlingsmødet 3.-4. april 2013.
Hanne Baastrup
/Thomas Karlsson