Medlemsforslag om implementering af akkreditering og kvalitetsmodel på alle plejecentre til ældre eller voksne med særlige behov
Indstilling
Det foreslås,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget pålægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde strategi, herunder et pilotprojekt, og tidsplan for implementering af akkreditering og kvalitetsmodel på plejecentre
- at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger strategi, tidsplan og finansieringsbehov til politisk behandling primo 2016.
(Stillet af Socialdemokraterne og Radikale Venstre)
Motivering
Formålet er at forbedre arbejdet med de ældre beboere, beskrive samarbejdet med pårørende, udvikle den faglige kvalitet og sikre det ledelsesmæssige niveau. Det gør vi ved at indføre en kvalitetsmodel, der bygger på tre anerkendte perspektiver: faglig, brugeroplevet og organisatorisk kvalitet. Samt arbejde evidensbaseret, det vil sige arbejde ud fra den aktuelt bedste viden, blive klogere og tage ved lære af fejl. På den måde opnås en dynamisk model, der skaber klare og ensrettede målsætninger, fælles grundlag for dialog, ejerskab, faglighed, vidensdeling og gennemsigtighed mellem både medarbejdere og plejecentre, så man kan inspirere og lære af hinanden.
Det enkelte plejecenter skal udarbejde individuelle krav og mål, som deres daglige dokumentation forholder sig til, og på den baggrund få en professionel, ekstern og uafhængig bedømmelse af stedets ydelser ved en årlig audit (kvalitetskontrol).
Indførelse af akkreditering og kvalitetsmodel forventes overordnet at resultere i:
-
Større sikkerhed i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og på politisk niveau for, at det enkelte plejecenter leverer den rette og en tilfredsstillende ydelse til beboere og pårørende.
-
Det generelle myndighedstilsyn bliver nemmere og mere effektivt, sætter mere fokus på de ”svage” led for derefter styrker indsatsen.
-
København kan brande sig på, at vi sikrer vores ældre borgere de bedste og mest kompetente tilbud.
Fra plejecentrenes perspektiv anses følgende som fordele:
-
Plejecentrene får et validt og anerkendt kvalitetsstempel og får eget kvalitetsstyrings-system.
-
Fokus bliver på medarbejderes og lederes kvalitet og faglighed i arbejdet med de ældre, samarbejde og håndtering af pårørende forbedres, samt vidensdeling, inddragelse og dialog styrkes.
-
Plejecentrene får værktøjer og opbakning til egen fortsat udvikling via standardiserede evalueringsskemaer og årlig audit. Kravene til evalueringerne besluttes ud fra såvel politiske som faglige hensyn.
-
Kommunens minimumskrav til kvalitet i kerneydelsen tydeliggøres og der er værktøjer til at håndtere disse.
For at sikre erfaringer og håndtering, når akkreditering og kvalitetsmodellen indføres, udarbejdes kommunikationsstrategi og medarbejdere og faglige organisationer inddrages før, under og efter indførelsen.
Akkreditering og kvalitetsmodellen benyttes inden for socialområdets botilbud for voksne med særlige behov.
Sundheds- og omsorgsforvaltningens bemærkninger til medlemsforslaget er vedlagt som bilag 1.
Beslutning
Udvalget fremsatte ændringsforslag til nyt 1. at-punkt:
”At forvaltningen vender tilbage med en kvalitetsstrategi med det formål at højne kvaliteten på plejecentrene. Kvalitetsstrategien skal indtænke allerede eksisterende tilsyn, kvalitetsstandarder, nye minimumsstandarder og se på, om der er elementer fra kvalitetsmodellen i SOF, som kan bruges. Der skal også fremsættes forslag til pilotprojekter”
Det oprindelige 1. at-punkt og motiveringen bortfalder.
Der blev stemt om medlemsforlaget med det fremsatte ændringsforslag:
For stemte: Ø, F, S, B og V (10)
Imod stemte: O (1)