Temadrøftelse - SUFs effektiviseringsbehov i 2017
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte det samlede effektiviseringsbehov på ældre- og sundhedsområdet med henblik på at sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til Budget 2017.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forvaltningens effektiviseringsbehov samt bevillingsophør på udvalgets område i 2017.
Problemstilling
På møde den 17. september 2015 evaluerede Sundheds- og Omsorgsudvalget den politiske budgetproces i 2015. I den forbindelse godkendte udvalget en ny proces, som indebærer en tidlig drøftelse af behovet for yderligere forslag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Dette med henblik på at sikre udvalgets prioriteringsmuligheder i forhold til effektiviseringskataloget samt eventuel dækning af bevillingsudløb på udvalgets område i 2017. I modsætning til tidligere år skal Sundheds- og Omsorgsudvalget således drøfte rammer for de forvaltningsspecifikke effektiviseringer, inden forvaltningen udarbejder effektiviseringskataloget til Budgetseminaret den 2. marts 2016.
Måltallet for de forvaltningsspecifikke effektiviseringer i Budget 2017 fastlægges med Indkaldelsescirkulæret, der vedtages på Økonomiudvalgets seminar den 26. - 27. januar 2016. Indkaldelsescirkulæret er ikke vedtaget på nuværende tidspunkt, hvorfor en endelig afklaring af rammerne for de forvaltningsspecifikke effektiviseringer vil blive fremlagt mundligt på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 28. januar 2016.
Løsning
Forventet effektiviseringsbehov i 2017
Af dagsordenen til Økonomiudvalgets seminar den 26.- 27. januar 2016 fremgår "Indkaldelsescirkulæret for budget 2017". Af Indkaldelsescirkulæret fremgår det, at fagudvalgene i forbindelse med budgetbidraget skal tage stilling til, hvorvidt de driftsbevillinger, som har bevillingsophør det kommende år, skal indarbejdes i udvalgets budgetramme gennem interne omstillinger. Indkaldelsescirkulæret lægger således vægt på, at udvalgene foretager en prioritering inden for udvalgets område, herunder forslag til interne omstillinger, som en integreret del af udvalgets budgetbidrag. Dermed sikres en sammenhængende drøftelse og prioritering af udvalgets område.
I Indkaldelsescirkulæret fremgår Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget i forhold til det samlede måltal og effektiviseringsbehov i Københavns Kommune. Det samlede måltal fastlægges til 558,4 mio. kr. i 2017 p/l.
Ud fra det samlede måltal i kommunen beregnes måltallet for de forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Sundheds- og Omsorgsudvalgets måltal beregnes til 95.7 mio. kr. i 2017 p/l. og når måltallet korrigeres for stigende profiler, opgøres måltallet i Sundheds- og Omsorgsudvalget til 88 mio. kr. i 2017 p/l.
Bevillingsophør i 2017
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en oversigt over bevillingsophør i 2017 på sundheds- og ældreområdet, jf. bilag 1. Bevillingsophør i 2017 er opgjort til 12,4 mio. kr., hvoraf;
- 5,1 mio. kr. vedrører faldende profil i forhold til afsatte midler til ekstra praktikpladser på tværs af forvaltningerne.
- 1,6 mio. kr. overføres til Økonomiudvalget vedr. midlerne til psykisk sundhed på arbejdspladsen som følge af budgetaftale 2016.
- 5,2 mio. kr. vedrører primært ophør af en række midlertidige sundhedsprojekter samt ”Træning i arbejdstiden” og ”Forskningssamarbejde om kræft og rehabilitering”.
- 0,5 mio. kr. vedrører ophør af projekt vedr. opsporing af ensomme finansieret af ældrepuljen, idet midlerne er omdisponeret til andre ældrepuljeindsatser.
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på baggrund af det mundtlige oplæg drøfte en beløbsramme til evt. dækning af bevillingsophør.
Økonomi
Indstillingen indeholder ingen økonomiske konsekvenser, idet disse indgår i Budgetprocessen for 2017.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder frem mod budgetseminaret og forhandlingsmødet i marts et effektiviseringskatalog.
Hanne Baastrup
/Søren Winther Rasmussen
Beslutning
Ø, F, V og O fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti sender sagen videre, men tager først endelig stilling til budget2017 under forhandlingerne. Det er det samlede billede, der afgør hvorvidt vi kan deltage i et budgetforlig eller ej”.