Mødedato: 28.01.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Redegørelse vedr. Plejecenter Fælledgården 2013-2015

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en redegørelse om forløbet på Plejecenter Fælledgården fra genåbningen i 2013 frem til i dag.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1.  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelse om forløbet på Fælledgården siden genåbningen i 2013 til efterretning.

Problemstilling

Plejecenter Fælledgården har siden genåbningen i 2013 været præget af en række udfordringer, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har siden åbningen haft øget opmærksomhed på forholdene på Fælledgården. Sundheds- og Omsorgsudvalget er orienteret om forholdene på udvalgsmøde den 24. juni 2015, via en skriftlig redegørelse den 4. september 2015 og på udvalgsmøder den 17. september 2015 og den 12. november 2015. På mødet den 12. november 2015 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at forvaltningen på første udvalgsmøde i 2016 skal forelægge en samlet redegørelse vedrørende de kritikpunkter, som er fremkommet siden genåbningen i 2013.

Løsning

Den samlede redegørelse er vedlagt som bilag. Nedenfor følger et resumé. 

Fælledgården genåbnede i januar 2013 efter en flerårig gennemgribende modernisering. Selve flytteprocessen for beboerne foregik efter forvaltningens normale procedurer. Der var forskellige mangler ved byggeriet, men ikke i et større omfang end der normalt ses, håndteres og udbedres ved indflytning.

Klagerne fra beboere og pårørende var imidlertid omfattende og fortsatte i længere tid end vanligt ved ibrugtagning af et nyt plejecenter. Set i bakspejlet havde forvaltningen ikke i tilstrækkelig grad forventningsafstemt og informeret om de udfordringer, der er forbundet med at flytte ind i et nybyggeri. Samtidig var der generelt stor modstand mod at skulle fraflytte Sølund fra gruppen af beboere, der boede i de beskyttede boliger på Sølund. I 2013 havde forvaltningen som resultat af et flytteforløb med megen omtale et stort fokus på at få udbedret mangler og imødekommet klager fra beboerne.

I slutningen af 2013 blev Fælledgården placeret i kategori tre ud af fem ved Embedslægens tilsynsbesøg. Derfor gav forvaltningen støtte til at løfte kvalitetsniveauet i den sundhedsfaglige indsats. Indsatsen viste sig ikke at være tilstrækkelig. Ved embedslægetilsynet i 2014 blev Fælledgården placeret i kategori fire. Samtidig var resultatet af det uanmeldte kommunale tilsyn gået fra en kategori et ud af tre i 2013 til en kategori to i 2014. 

I 2014 havde Fælledgården også et meget dårligt resultat i brugertilfredshedsundersøgelsen. Brugertilfredsheden havde været lav siden åbningen, hvilket forvaltningen i første omgang havde forklaret med, at det var gruppen af utilfredse beboere fra Sølund, der påvirkede den samlede tilfredshed. I forbindelse med en ekstra brugertilfredsheds­undersøgelse i starten af 2015 kunne det imidlertid konstateres, at beboerne fra Sølund ikke alene kunne forklare den lave tilfredshed.

Ved årsskiftet 2014/2015 stod det derfor klart, at der var tale om mere omfattende kvalitetsproblemer på Fælledgården, som ikke udelukkende kunne henføres til en problematisk indflytningsproces og sammenlægning af organisationer og kulturer. Bestyrelsen var blevet orienteret primo og ultimo 2014 af forvaltningen om status og udfordringer, og i januar 2015 deltog Direktionen første gang i et møde med bestyrelsen. Forvaltningen satte massivt ind med konsulentstøtte for at rette op på forholdene.

I juni 2015 vurderede forvaltningen, at Fælledgården var på rette vej, selv om der stadig var brug for en betydelig indsats. Forvaltningen vurderede dog også, at det ville kræve en anden ledelsesmæssig profil for alvor at vende og fastholde udviklingen. I september 2015 viste det sig, at den fremdrift, der tidligere kunne spores, ikke var blevet fastholdt og at genopretningsindsatsen ikke havde den ønskede effekt. På baggrund af to alvorlige borgerklager anmodede forvaltningen om et ekstraordinært uanmeldt kommunalt tilsyn. Resultatet forelå i starten af september og pegede på uacceptable forhold i plejen.

I den forbindelse skete der en udskiftning i den øverste daglige ledelse den 4. september 2015, hvor en midlertidigt konstitueret leder blev udlånt af forvaltningen. Efterfølgende blev der iværksat en genopretningsplan med det overordnede formål at få flere hænder i den direkte pleje og en mere synlig og samlet ledelse. Planen gennemføres i tre faser frem til marts 2016.

I november 2015 fik Fælledgården igen en placering i kategori fire ved embedslægetilsynet. Ved det ordinære uanmeldte kommunale tilsyn i december 2015 blev Fælledgården godkendt i kategori et ud af tre – det vil sige godkendt uden mangler.

Gennem hele forløbet har der været et stort politisk fokus på Fælledgården. Først i forbindelse med utilfredsheden med flytteprocessen og mangeludbedringerne – senere i forhold til de sundheds- og plejefaglige udfordringer. Borgmesteren og øvrige medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget har af flere omgange besøgt Fælledgården for at drøfte udfordringerne med beboere og pårørende, og Lokaludvalget på Østerbro har inviteret udvalget til tre dialogmøder. Ligeledes har pressen løbende dækket forholdene på Fælledgården.

Aktuel status

Forvaltningens vurdering er, at Fælledgården er i en positiv udvikling, men også at der fortsat er betydelige udfordringer på Fælledgården. Fx viser resultatet fra det ordinære uanmeldte kommunale tilsyn i december 2015, at Fælledgården på nogle områder har udviklet sig i en positiv retning. Ligeledes er målet om udarbejdede sygeplejefaglige vurderinger for 90 % af beboerne nået - målopfyldelsen er nu 100 %. Samtidig viser placeringen i kategori fire ved Embedslægens tilsyn i 2015 imidlertid, at der stadig er store sundhedsfaglige udfordringer. Fælledgården har dog allerede iværksat opfølgende indsatser i forhold til konklusionerne i tilsynsrapporten.

Den konstituerede leders udlån fra forvaltningen er forlænget frem til august 2016. Hensigten er, at de igangsatte indsatser, herunder en organisatorisk reorganisering, bliver fuldt implementeret, før en ny leder ansættes. Endvidere oprettes der en lokal kvalitetsorganisation, der skal sikre, at der fremover arbejdes systematisk og efter anerkendte metoder med kvalitetsforbedringer på Fælledgården.

Bestyrelsen er løbende orienteret om genopretningsplanen for Fælledgården, og bakker op om planen samt den konstituerede centerleders arbejde i øvrigt, hvilket også fremgår af bestyrelsesformandens redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget fra den 23. december 2015.

Forvaltningen følger udviklingen på Fælledgården via de vanlige kvalitetsparametre, som Embedslægetilsynet – herunder det opfølgende besøg på kategori fire-placeringen, det uanmeldte kommunale tilsyn og den årlige brugertilfredsheds­undersøgelse. Herudover indebærer indførelsen af kvalitetsorganisationen en løbende auditering, hvor udviklingen i antallet af fejl indenfor medicinområdet og den sundhedsfaglige dokumentation vil blive fulgt. Endelig følger forvaltningen svartider ved kald og nøgletal for personalesituationen, såsom sygefravær og personaleomsætning, samt omfanget og indholdet af eventuelle fremtidige klager.

De seneste tilsynsrapporter, Embedslægetilsynets rapport og udkast til rapport fra BDOs uanmeldte kommunale tilsyn, fremgår af bilag 3 og 4. BDOs rapport er på nuværende tidspunkt i høring og vil blive offentliggjort i sin endelige form medio februar på kommunens hjemmeside KK.dk.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive forelagt en status på udviklingen på udvalgsmødet i maj 2016.

 

               Hanne Baastrup

                                                      /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top