Mødedato: 28.01.2002, kl. 14:30

Status for arbejdet med integrationspolitikken

Status for arbejdet med integrationspolitikken

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. januar 2002

 

7. Status for arbejdet med integrationspolitikken

SOU 13/2002 J.nr. 9/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelsen for arbejdet med integra-tionspolitikken til efterretning

at status for arbejdet med integrationspolitikken efterfølgende videresendes til Integrationsudvalget

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 14. juni 2000 vedtaget en overordnet integrations-politik med tilhørende indsatsområder for Københavns Kommune (BR 274/2000). (Se politikken på www.kk.dk under Integration).

Det er desuden besluttet, at de enkelte udvalg skal udarbejde konkrete målsætninger for integrationsarbejdet samt, at der årligt skal gives en status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. På baggrund heraf skal Integrationsudvalget udarbejde en samlet statusrapport til forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 29. januar 2001 godkendt målsætningerne for Sundhedsforvaltningens arbejde med integration i 2001 (SOU 34/2001).

1. november 2001 har formanden for Integrationsudvalget anmodet Sundheds- og Omsorgsudvalget om en kort redegørelse for arbejdet med integrationspolitikken.

Fristen for afgivelse af redegørelsen er 1. februar 2002.

Den foreliggende redegørelse beskriver de aktiviteter, der i løbet af 2001 er igangsat og/eller forventes igangsat i 2002 under de enkelte målsætninger for Sundhedsforvaltningens arbejde på integrationsområdet. Desuden er aktiviteterne på folkesundhedsområdet beskrevet.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen har den 14. juni 2000 vedtaget en overordnet integrations-politik med tilhørende indsatsområder for Københavns Kommune (BR 274/2000). Det blev samtidig besluttet, at de stående udvalg og Økonomiudvalget skulle udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde med integrationspolitikken.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 29. januar 2001 godkendt målsætningerne for Sundhedsforvaltningens arbejde med integration i 2001 (SOU 34/2001).

Borgerrepræsentationen besluttede desuden, at de stående udvalg og Økonomi-udvalget hvert år i februar skal afgive en status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. På denne baggrund skal Integrationsudvalget - under medvirken fra den embedsmandsgruppe, som er nedsat under Integrationsudvalget, hvori der sidder repræsentanter fra alle syv forvaltninger - udarbejde en samlet statusrapport til forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning har formanden for Integrationsudvalget den 1. november 2001 bedt Sundheds- og Omsorgsudvalget om at give en kort redegørelse for udvalgets arbejde med implementering af integrationspolitikken og for forløbet af integrationsarbejdet i det foregående år. I redegørelsen skal det integrationsrettede arbejde, der er igangsat eller gennemført i samarbejde mellem flere forvaltninger, særligt belyses.

Alle udvalgene skal så vidt muligt svare på følgende spørgsmål:

  1. Hvilke integrationsfremmende initiativer er iværksat/gennemført?
  2. Er der planlagt integrationsfremmende tiltag, som ikke er iværksat?
  3. Er der vedtaget konkrete målsætninger for udvalgsarbejdet indenfor rammerne af integrationspolitikken med tilhørende indsatsområder?
  4. I hvilket omfang samarbejdes der med andre udvalg/forvaltninger om integrationsindsatsen og hvordan koordineres arbejdet?
  5. Evalueres der på de enkelte integrationsinitiativer og er effekten af integrationsarbejdet målbar?
  6. Hvilke konkrete resultater er opnået på integrationsområdet og kan resultaterne dokumenteres i form af evalueringer, statistikker, mv.?

Den følgende redegørelse dækker i videst muligt omfang ovennævnte spørgsmål. Fremstillingen er primært organiseret under integrationspolitikkens fem indsatsområder og de målsætninger, som Sundheds- og Omsorgsudvalget har vedtaget under hvert indsatsområde, men en række aktiviteter på folkesundhedsområdet er også beskrevet. I det omfang aktiviteterne er foregået i samarbejde med andre forvaltninger, er dette angivet, ligesom resultater fra eventuelle evalueringer, er beskrevet.

 

1. Iværksatte og planlagte integrationsfremmende tiltag

Børns og unges liv og fremtid

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt følgende målsætning:

  • De lokale Sund By vil målrette tilbud til børn med anden etnisk baggrund end dansk ved at tage hensyn til børnenes særlige forudsætninger og behov
  • Børne- og Ungdomstandplejen vil fremme lighed i sundhed ved at yde en speciel indsats overfor børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk

Sund By Bispebjerg har i 2001 afviklet et kursus for indvandrerkvinder med små børn med det formål at lære dem om sundhed for dem selv og deres børn samt skabe netværk. Der har været tolk på kurset, og man har samarbejdet med den koordinerende sundhedsplejerske fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er planlagt 1-2 nye kurser i 2002. Kurset har været evalueret, og kvinderne har givet udtryk for at de har lært meget.

Sund By Ydre Nørrebro har i 2001 været med til at etablere skoleboder på fire skoler på Ydre Nørrebro, hvor eleverne kan købe et sundt og billigt måltid. Der er ved etableringen af tilbuddet taget højde for, at der i bydelen er mange børn med anden etnisk baggrund end dansk, og derfor er der også taget hensyn til religiøse spiseforskrifter. I 2002 vil Sund By Bispebjerg medvirke ved etablering af skoleboder på tre skoler på Bispebjerg. Der er udarbejdet en folder om tilbuddet, som indeholder afsnit oversat til de største minoritetssprog. Tilbuddet er etableret i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Børne- og Ungdomstandplejen har i år 2001 gennemført en undersøgelse af tandsundheden og faktorer af betydning for tandsundheden blandt børn og unge med anden etnisk baggrund. Resultaterne foreligger nu og i 2002 skal der, bl.a. ud fra undersøgelsens konklusioner, udarbejdes forslag til aktiviteter. Der er påbegyndt en indsamling af erfaringer fra andre kommuner, og et udvalg fra Børne- og Ungdomstandplejen har besøgt Folktandvården i Malmø for at få indblik i et projekt om tandplejetilbud til etniske grupper.

Det er desuden planen at søge at etablere et samarbejde med organisationer for etniske minoriteter omkring udviklingen af initiativer for sundhedsfremme og forebyggelse for etniske grupper. Herudover har Børne- og Ungdomstandplejen fået oversat udvalgte skrivelser til relevante sprog. Det drejer sig om skrivelser, som rummer særligt vigtige informationer til børn, unge og forældre. Børne- og Ungdomstandplejen har samarbejdet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens kontor for to-sprogede elever om oversættelserne. Endelig har Børne- og Ungdomstandplejen i et vist omfang deltaget ved forældremøder i børnehaver med forældre med anden etnisk baggrund, samt medvirket ved sundhedsformidling i en klub for kvinder med blandet etnisk baggrund.

 

Beskæftigelse

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt følgende målsætning:

  • Københavns Kommune betragter mangfoldighed som et aktiv og menneskers forskellighed som en væsentlig ressource i kommunens udvikling. Derfor opfordres alle uanset alder, køn, race, religion eller etnisk tilhørsforhold til at søge ledige stillinger.
  • Sundhedsforvaltningen vil arbejde for at rekruttere studerende med anden etnisk baggrund end dansk til uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

I 2002 vil Organisations- og Personaleudviklingskontoret arbejde inden for rekrutteringsområdet med henholdsvis et projekt om udvikling af Sundhedsforvaltningens image med henblik på til stadighed at kunne tiltrække arbejdskraft, og et projekt om sikring af en bred aldersspredning i rekrutteringen. Begge projekter vil også have fokus på medarbejdere med en anden etnisk baggrund. Det overordnede resultatmål for ovennævnte to projekter er, at Sundhedsforvaltningen inden for 2 år kan se en mærkbar positiv udvikling i antallet af ansøgere. Sundhedsforvaltningen er dog opmærksom på, at det ikke kun er i rekrutteringsfasen, der skal arbejdes med integration. Det er også vigtigt at sikre en god integration i form af uddannelse/opkvalificering, indslusning, dialog og oplysning efter ansættelsen for derved at kunne fastholde medarbejderne.

I Børne- og Ungdomstandplejen er antallet af medarbejdere med anden etnisk baggrund øget. Det vurderes, at dette på længere sigt kan medvirke til at øge mulighederne for at tilpasse tandplejetilbuddet til brugere med anden etnisk baggrund.

Social- og Sundhedsskolen afholder et aktiveringstilbud i samarbejde med AF-Storkøbenhavn. Formålet er at afklare ledige med anden etnisk baggrund end dansk i forhold til om de ønsker at arbejde indenfor ældreområdet. Kurset består af undervisning og praktik, og der lægges vægt på diskussioner om, hvordan man kan bygge bro mellem to kulturer.

Der afholdes et lignende tilbud for kontanthjælpsmodtagere i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på Undervisningscentret for Indvandrere.

 

Kommunikation

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt følgende målsætning:

  • Sundhedsforvaltningen vil blive bedre til at kommunikere med borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Sundhedsforvaltningen vil derfor søge udarbejdet en fælles strategi for Københavns Kommunes kommunikation i dialog med disse borgere. Strategien skal blandt andet afdække behovet for information om kommunens tilbud og belyse forskellige mediers relevans. Kommunikation i Sundhedsforvaltningen omfatter primært ældre københavnere.
  • Kommunikation mellem den praktiserende læge og etniske minoriteter skal styrkes.

I efteråret 2001 har der været nedsat en arbejdsgruppe under Integrationsudvalgets følgegruppe, hvori Sundhedsforvaltningen har været repræsenteret. Arbejdsgruppen har haft til formål at afdække, hvor der i de enkelte forvaltninger er et konkret kommunikationsbehov/-problem i forhold til personer med anden etnisk baggrund end dansk – herunder undersøge hvilke kommunikationsmidler der p.t. anvendes samt indhente idéer til, hvordan eventuelle problemer kan afhjælpes. Herudover skal arbejdsgruppen komme med forslag til anvendelsen af tolkebistand, samt organisering af denne. Arbejdsgruppens resultater forventes i løbet af februar 2002.

I den nuværende Praksisplan for almen praksis anbefales det, at der i den fremtidige indsats (indtil til 2004) overfor etniske minoriteter fokuseres på kommunikation mellem lægen og de etniske minoriteter. Implementeringen af ovennævnte anbefaling har afventet vedtagelsen af målene i Folkesundhedsplanen, så arbejdet vil blive påbegyndt i 2002.

Kvalitetsudviklingsudvalget vedrørende almen praksis har desuden bevilget økonomisk støtte til et projekt om udvikling af model for en indvandrerkonsulentfunktion for praktiserende læger i Københavns Kommune. Projektet er igangsat i november 2001.

Endelig blev der i efteråret 2001 - i et samarbejde mellem Københavns og Frederiksberg Kommuner og H:S - gennemført en informationskampagne vedrørende egenomsorg, brug af lægevagt, skadestue og egen læge. I den forbindelse er der udgivet en husstandsomdelt pjece "Vælg den rigtige hjælp – når du er syg eller kommer til skade." Pjecen er i en mindre udgave oversat til de største minoritetssprog. Denne pjece kommer på gaden medio januar 2002, og vil bl.a. blive distribueret via indvandrer- og flygtningenetværk.

I forbindelse med de ældrerådsvalg, der har fundet sted på Amager i efteråret 2001 - på baggrund af ændrede bydelsopdelinger - har annonceringen indeholdt oplysninger på en række minoritetssprog om, at Sundhedsforvaltningen kan kontaktes for yderligere oplysninger om valget. Ingen borgere med anden etnisk baggrund har dog benyttet sig af dette tilbud.

 

Hvordan støttes det frivillige og sociale arbejde

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt følgende målsætning:

  • Der skal tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov, når tilskud i henhold til §115 og §65 tildeles

Administrationen af §65 midler er i år 2001 blevet samlet centralt i Sundhedsforvaltningen. Samtidig er der ansat en medarbejder til at udvikle og understøtte dialogen med frivillighedsområdet samt styrke indsatsen i forhold til ældreklubberne. Der arbejdes sideløbende på at skabe bredere kontakt til de etniske miljøer med henblik på en udvidet informationsforpligtelse tilpasset etniske minoriteter, så de får kendskab til relevante puljer m.v.

Sundhedsforvaltningen har således i efteråret ydet rådgivning til to etniske foreninger vedrørende ansøgning om §115 midler. Etablering af den første etniske ældreklub er aftalt mellem Sundhedsforvaltningen, POEM, og ældreboligkomplekset Ringergården, og forventes realiseret i foråret 2002.

 

Det boligsociale område

I forbindelse med budgetforlig 2002 er der i Sundhedsforvaltningen afsat en pulje på 2 mio. kr. til etablering af bofællesskaber for ældre med anden etnisk baggrund end dansk. Den nærmere planlægning af initiativet er dog ikke igangsat.

 

2. Øvrige indsatser

Sundhedsforvaltningen er i de senere år blevet stadig mere opmærksom på etniske minoriteter som grupper af borgere, der – for en stor dels vedkommende – har behov for en særlig indsats, hvis de skal have adgang til kommunens tilbud på lige fod med de øvrige borgere.

I efteråret 2001 vedtog Borgerrepræsentationen (BR 397/2001) de overordnede mål og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet frem til 2005. Hermed blev det bl.a. besluttet, at etniske minoriteter skal være en af de prioriterede målgrupper for kommunens arbejde med folkesundheden. Indsatsmålet i forhold til etniske minoriteter er følgende:

"Folkesundhedsarbejdet i forhold til etniske minoriteter skal udvikles med udgangspunkt i de forskellige minoriteters behov og med hensyntagen til den kulturelle og religiøse baggrund". Der er særligt behov for at øge vidensniveauet om etniske minoriteters sundhedstilstand, og udvikle målrettede forebyggende tilbud til de etniske minoriteter på livsstilsområdet – i dialog og samarbejde med de etniske minoriteter. I løbet af sommeren og efteråret 2002 vil Sundhedsforvaltningen udarbejde en handlingsplan på området i samarbejde med en række af de øvrige forvaltninger, H:S og Embedslægeinstitutionen.

Der gennemføres imidlertid allerede en lang række aktiviteter målrettet etniske minoriteter indenfor folkesundhedsområdet i Sund By regi i de forskellige bydele, og en stor del er målrettet kvinder. Disse aktiviteter hører dog ikke umiddelbart under integrationspolitikkens 5 indsatsområder, men er væsentlige at beskrive for at give et fyldestgørende billede af Sundhedsforvaltningens integrationsarbejde.

I Sund By Ydre Nørrebro og Sund By Indre Nørrebro er etniske minoriteter udpeget som en særlig målgruppe. I 2001 har Sund By Ydre Nørrebro og Sund By Indre Nørrebro samarbejdet med IND-SAM om et HIV/AIDS-seminar for etniske minoriteter. I arrangementet deltog ca. 150 borgere. Desuden har Sund By Ydre Nørrebro rådgivet et sundhedsnetværk dannet af somaliske kvinder, og bl.a. bidraget med viden om sundhedsmæssige emner til drøftelse i netværket.

I løbet af efteråret 2001 har de to lokale Sund By gennemført en analyse, som skal munde ud i et lokalsamfunds-baseret sundhedsprogram for etniske minoriteter i 2002. Sund By Indre Nørrebro vil desuden igangsætte et kost/motion-kursus for etniske minoritetskvinder i samarbejde med lokale aktører.

I Sund By Bispebjerg har man etableret et motionstilbud for borgere, der ikke deltager i de traditionelle tilbud. Her er et hold forbeholdt etniske minoritetskvinder. Dog har tilslutningen ikke været så stor som forventet.

Sund By Brønshøj-Husum planlægger i 2002 et kostkursus for etniske minoritetskvinder.

Sund By Vesterbro – som har unge som særlig målgruppe - har i 2001 etableret kontakt til lokale samarbejdspartnere, som er interesseret i et samarbejde om etniske minoriteter bl.a. indenfor kost og motion, men også indenfor temaer med interesse for unge (piger), såsom menstruation, sex, mv.

MILJØVURDERING

Det vurderes ikke, at der er nogen væsentlige miljømæssige konsekvenser af gennemførelsen af de nævnte aktiviteter.

ØKONOMI

Udgifterne til de nævnte aktiviteter afholdes indenfor Sundhedsforvaltningens budgetramme.

BILAG

Ingen.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top