Mødedato: 28.01.2002, kl. 14:30

Forventet regnskab 2002 - Aktivitets- og økonomirapport til Økonomiudvalget

Forventet regnskab 2002 - Aktivitets- og økonomirapport til Økonomiudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. januar 2002

 

2. Forventet regnskab 2002 - Aktivitets- og økonomirapport til Økonomiudvalget

SOU 20/2002 J.nr. 4/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab pr. 21 januar 2002 og videresender det til Økonomiudvalget

 

RESUME

Sundhedsforvaltningens forventede regnskab tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2002. Budgettet indeholder dermed midler til implementering af de serviceforbedringer og nye tiltag som indgik i budgetforliget. I det vedtagne budget er der tillige tilført budgetmidler som følge af forsøgsbydelenes tilbageførsel.

Sundhedsforvaltningen forventer på nuværende, tidlige tidspunkt at holde budgettet på det rammebelagte område.

På hjemmeplejeområdet er der i lighed med budget 2001 etableret en såkaldt bufferpulje til imødegåelse af et eventuelt merforbrug.

Hvad angår køb og salg af pladser har Sundhedsforvaltningen foretaget en aktivitetsbudgettering af området baseret på aktiviteten den 30. september 2001. Den viser, at der kan forventes et stort udgiftspres i 2002 på dette område. Hvis det bliver nødvendigt vil Sundhedsforvaltningen kompensere herfor ved at udvise tilbageholdenhed med hensyn til anskaffelser og vedligehold på plejehjemsområdet.

På det lovbundne område forventes der på bevillingen praksissektoren en afvigelse på ca. 8 mill. kr. Denne vurdering er baseret på det forventede regnskab 2001, som det blev opgjort i november 2001. Afvigelsen kan henføres til medicinområdet, hvor der kunnet konstateres et stigende forbrug efter indførelsen af det nye medicintilskudssystem den 1. marts 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningens forventede regnskab tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2002. Budgettet indeholder dermed midler til implementering af de serviceforbedringer og nye tiltag som indgik i budgetaftalen. I det vedtagne budget er der tillige tilført budgetmidler som følge af forsøgsbydelenes tilbageførsel.

Det første afsnit omhandler det rammebelagte område, mens det andet afsnit omhandler det lovbundne område, finansposter samt bidrag til H:S.

Rammebelagte områder

Nedenstående tabel 1 viser budget 2002 på det rammebelagte område, det forventede forbrug samt afvigelsen.

Tabel 1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose for 2002 – rammebelagte områder (1.000 kr.)

Som det fremgår af tabellen forventer Sundhedsforvaltningen på nuværende, tidlige tidspunkt at holde budgettet på det rammebelagte område.

I det følgende behandles forskellige forhold under de forskellige bevillingsområder, som har betydning for regnskabsprognosen.

Rammebelagte områder, drift:

Sundhed

Budgettet for bevillingen Sundhed forventes overholdt.

Det skal dog nævnes, at de budgetmidler til amtstandpleje, som Sundhedsforvaltningen har fået tilført som DUT-kompensation ikke forventes fuldt ud at kunne dække udgifterne til amtstandpleje. Sagen blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 17. december 2001, og der er indledt drøftelser med Økonomiforvaltningen med henblik på en løsning af problemet.

Pleje, service og boliger for ældre

Budgettet for bevillingen Pleje, service og boliger for ældre forventes overholdt.

Det bør dog nævnes, at der på enkelte områder under bevillingen kan forventes et stort udgiftspres, som imidlertid forventes imødegået ved besparelser og tilbageholdenhed på andre områder. Dette vil fremgå af nedenstående afsnit.

 

 

Plejehjemsområdet

På plejehjemsområdet forventes det, at budgettet holdes. Det skal endvidere nævnes, at hvis der opstår et ekstra udgiftspres på køb og salg af pladser, vil det i første omgang blive imødegået ved at udvise tilbageholdenhed med hensyn til anskaffelser og vedligeholdelse på plejehjemsområdet. Det vil i givet fald være det tredje år, at der stort set ikke gennemføres vedligeholdelse ud over det akut nødvendige. Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at dette vil være yderst kritisk.

I budgetaftalen for 2002 indgår det som målsætning, at ventetiden til plejeboligpladser skal være maksimalt fire uger, og at der skal arbejdes på, at dette mål nås i 2003.

Med henblik på opfyldelse af målet indeholder budgetaftalen følgende beslutninger:

  • antallet af plejeboligpladser korrigeres ikke som følge af det faldende antal ældre
  • der afsættes i alt 6 mill. kr. til etablering af yderligere 40 plejeboligpladser som en del af eksempelprojektet i Valby
  • der afsættes 9,3 mill. kr. til at øge antallet af plejeboligpladser
  • der afsættes 2 mill. kr. til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.

Som opfølgning på ovenstående vil Sundhedsforvaltningen løbende orientere om status på ventetiden på plejeboligpladser. Den seneste opgørelse er baseret på tal fra november 2001 og er summeret i nedenstående figur 1.

Figur 1. Udviklingen i den gennemsnitlige ventetid på plejeboliger januar 2000 - november 2001.

 

Som det fremgår var den gennemsnitlige ventetid pr. november 2001 fortsat over 2 måneder. Som besluttet i budgetaftalen for 2002 vil Sundhedsforvaltningen udarbejde et oplæg til Sundheds- og Omsorgsudvalget indeholdende forslag til tiltag, der kan nedbringe ventetiden til plejeboliger, således at målsætningen om 4 ugers ventetid på plejeboliger nås.

Hjemmeplejeområdet

På hjemmeplejeområdet forventes som udgangspunkt budgetoverholdelse. I lighed med budget 2001 er der etableret en såkaldt bufferpulje til imødegåelse af et eventuelt merforbrug. Bufferpuljen vil blive fordelt efter drøftelse med pensions- og omsorgskontorerne.

Budgetaftalen for 2002 indeholder et serviceløft til hjemmeplejeområdet. Dette består af følgende elementer:

  • vask hver 14. dag – 26,1 mill. kr.
  • hovedrengøring hos de ældre hvert halve år – 27,6 mill. kr.
  • Pulje til fastholdelse og rekruttering – 2,5 mill. kr.
  • Oprettelse af flyverkorps – 5 mill. kr.

Sundhedsforvaltningen er i gang med at implementere disse serviceløft, men arbejdet hermed vanskeliggøres af problemer med at rekruttere det nødvendige personale.

Hvad angår flyverkorpset, som fremover vil blive kaldt vikarkorpset, kan det nævnes, at der nu er fundet passende lokaler til dets administration. Når vikarkorpset er fuldt udbygget forventes det, at der vil være ca. 130-150 ansatte.

Udbygningen af vikarkorpset vil ske gradvist, idet det bør sikres, at rekrutteringen af personale til korpset ikke medfører personalemangel i den øvrige del af hjemmeplejen.

Som besluttet i budgetaftalen vil Sundhedsforvaltningen løbende orientere om udgifterne til vikarer. På nuværende tidspunkt er det dog for tidligt at vurdere vikarforbruget for 2002. Vikarforbruget bør vurderes i sammenhæng med vikarkorpset, som forventes at nedbringe udgifterne til vikarer i Sundhedsforvaltningens regi.

Køb og salg af plejeboligpladser

Sundhedsforvaltningen har foretaget en aktivitetsbudgettering af dette område baseret på aktiviteten den 30. september 2001. Den viser, at der kan forventes et stort udgiftspres i 2002. Årsagen hertil er, at aktivitetsniveauet fra 2001 forventes videreført i 2002. Hvis det bliver nødvendigt vil Sundhedsforvaltningen som nævnt kompensere herfor ved at udvise tilbageholdenhed med hensyn til anskaffelser og vedligehold på plejehjemsområdet.

Med henblik på yderligere at belyse området har Sundhedsforvaltningen foretaget en analyse af de pladser, kommunen købte i andre kommuner den 1. januar 2002. I nedenstående tabel 4 er vist hvordan de købte pladser fordelte sig på plejeboligtyper og i hvilke geografiske områder de blev købt.

Tabel 2. Antal købte pladser pr. 1. januar 2002 fordelt på plejeboligtype og geografisk område.

Note: Hovedstadsområdet omfatter Frederiksberg Kommune samt Fredensborg, Roskilde og Københavns Amt.

Tabellen viser, at Københavns Kommune primært køber plejeboligpladser hos de øvrige kommuner i hovedstadsområdet. Mere end 2/3 af de købte pladser er således købt i dette område.

Administration

Det forventes, at budgettet holdes.

Rammebelagte områder, anlæg:

Pleje, service og boliger for ældre

Det forventes, at budgettet holdes.

Lovbundne områder, finansposter og H:S.

Nedenstående tabel viser det korrigerede budget 2002, det forventede forbrug 2002 samt afvigelsen på det lovbundne område, finansposter og nettobidrag til H:S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 3. Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose for 2002 – lovbundne områder, finansposter (1.000 kr.)

Pleje, service og boliger for ældre.

Det forventes, at budgettet holdes.

Sikringsydelser til ældre

Det forventes, at budgettet holdes.

Praksissektoren

På bevillingen praksissektoren forventes en afvigelse på ca. 8 mill. kr. Denne vurdering er baseret på det forventede regnskab 2001, som det blev opgjort i november 2001. Afvigelsen kan henføres til medicinområdet, hvor der har kunnet konstateres et stigende forbrug efter indførelsen af det nye medicintilskudssystem den 1. marts 2001.

Det bør understreges, at der er tale om en meget tidlig vurdering med deraf følgende usikkerhed. Når det forventede regnskab pr. 31. marts 2002 skal udarbejdes, vil det endelige regnskab for 2001 foreligge, ligesom der også vil være forbrugstal for de to første måneder af 2002. Sundhedsforvaltningen vil derfor til den tid kunne give en mere præcis prognose for forbruget på medicinområdet

Finansposter

Det forventes, at budgettet holdes.

 

ØKONOMI

-

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

Lau Svendsen-Tune

/Hanne Baastrup

 

Til top