Mødedato: 27.10.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Budget 2017 - konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Se alle bilag
Orientering om budget 2017 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om indholdet af budgetaftalen for 2017 på udvalgets område til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 6. oktober 2016 Københavns Kommunes Budget 2017. Indstillingen belyser konsekvenserne af budgetvedtagelsen for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Løsning

Den samlede effekt for Sundheds- og Omsorgsudvalget er, jf. tabel 1, at budgettet til service reduceres med 46,1 mio. kr., mens der bliver tilført 71,1 mio. kr. til anlæg.

Tabel 1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets Budget 2017 - økonomiske konsekvenser

Budget 2017 - Økonomiske konsekvenser for SOU 2017
mio. kr. Service Anlæg
TILFØRSLER:
Budgetaftale 2017 38,1
Tilførsler fra tidligere budgetaftaler 10,5
TILFØRSLER I ALT 48,6
INTERNE OMSTILLINGER
Interne omstillinger: Tilførsler 3,8
Interne omstillinger: Effektiviseringer -3,8
INTERNE OMSTILLINGER I ALT 0
DEMOGRAFITILPASNING -26,1
BUDGETOPHØR -13,1
EFFEKTIVISERINGER -63,9 50,7
FINANSLOVEN
Sundhedsudgifter til styrket akutfunktion 5,5
Sundhedsudgifter til kompetenceløft hjemmesygepleje 5,7
Sundhedsudgifter til kronikerplaner mv. 7,4
FINANSLOVEN I ALT 18,5
DUT 3,0
ØVRIGE KORREKTIONER -13,2 20,4
SAMLEDE KONSEKVENSER FOR SOU -46,1 71,1

Budgettilførsler

Sundheds- og Omsorgsudvalget får med budgetaftale 2017 tilført 38,1 mio. kr. i serviceudgifter. Derudover bliver der i budget 2017 tilført 10,5 mio. kr. fra tidligere budgetaftaler.
Endeligt er der i Finansloven for 2016 prioriteret 18,5 mio. kr. til DÆMP - Den Ældre Medicinske Patient.

Midlerne fra budgetaftale 2017 er afsat til følgende:

2,2 mio. kr. til Sundhedsaftalens videre implementering, nærmere bestemt til træning af borgere med slidgigt, der kan udskyde/forhindre operation.

22,3 mio. kr. til Specialiseret rehabilitering, der anvendes til ansættelse af 2 neuropsykologer, køb af ambulante forløb og døgnophold og til analyse vedrørende den fremtidige varetagelse af specialiseret rehabilitering.

0,8 mio. kr. til videreførelse af partnerskabsprojektet Ung mor på vej i Sydhavnen, der styrker de unge mødres udvikling og muligheder for at få uddannelse og arbejde.

4,0 mio. kr. til  Udvidelse af stressklinikkerne. Flere forløb skal sikre, at ventetiden fastholdes på ca. 3 mdr., og herudover skal der udvikles mere fleksible forløb og samarbejdes med jobcentrene om stressforløb til ledige/sygemeldte borgere. 

8,9 mio. kr. til Kapacitetsudvidelse af demensboliger. De 15 pladser skal nedbringe ventetiden på en demensbolig for borgere med Huntingtons og alkoholrelateret demens.

Med Budgetaftale 2017 er der også afsat midler til Moderniseringsplan 2 i 2019 og 2020 til leje af servicearealer. Dette skal sikre overensstemmelse mellem plejeboligkapaciteten og den seneste demografiprognose, der viser, at antallet af ældre både vil stige tidligere og hurtigere end før antaget.

Udover midlerne til Sundheds- og Omsorgsudvalget er der i budgetaftalen også afsat 2,2 mio. kr. til Børne- og Ungdomsudvalget til en planlægningsbevilling vedr. Fælleskommunalt centralkøkken. Det nuværende EAT centralkøkken for skolemad er slidt og mangler kapacitet, mens Københavns Madservice (KMS) centralkøkken for ældremad har overkapacitet. Potentielle stordriftsfordele og muligheder for at bidrage til et rummeligt arbejdsmarked indgår i den fælles afdækning på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Afdækningen af potentialet vedr. et fællekommunalt centralkøkken skal danne grundlag for et egentligt budgetønske om anlægsmidler i Overførselssagen 2016/2017.

Intern omprioritering

Foruden tilførsler i Budgetaftale 2017 har Sundheds- og Omsorgsudvalget også prioriteret midler til andre indsatser, da udvalget den 18. august 2016 udmøntede pulje til bevillingsophør/intern omstilling på 1,9 mio. kr. og den samtidige prioritering af tværgående effektiviseringer på ligeledes 1,9 mio. kr.

Midlerne er afsat til:

1,4 mio. kr til Flere forløb på stressklinikker, der skal nedbringe ventetiden fra 6 måneder til ca. 3 måneder.

1,1 mio. kr. til Udvidelse af målgruppen for Center for Børn og Unges Sundhed til børn i alderen 2-5 år.

0,7 mio. kr. til Styrket seksualundervisning med fokus på køn, krop, grænser online og offline.

0,7 mio. kr. (stigende til 1,3 mio. kr. i 2018) til videreførelse af bevillingsophøret på Udgående neurorehabiliteringsteam.

Budgetaftaleophør

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget bliver reduceret af budgetaftaleophør på -13,1 mio. kr. Budgetaftaleophørene vedrører bl.a. forskningssamarbejde om kræft og rehabilitering, Sundhedspakke vedr. fysisk holdaktivitet som behandling for inaktive og ældre borgere med kroniske sygdomme og praktikpladser i kommunen. 

Jf. afsnittet ovenfor om budgettilførsler, er der fundet midler til videreførelse af de to budgetaftaleophør Ung Mor på Vej, og Udgående neurorehabiliteringsteam, der genetableres fra medio 2017.

Demografitilpasning og Sund aldring

Som følge af den demografiske udvikling tilpasses Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2017 med -26,1 mio. kr. Tilpasningen består af følgende budgetreduktioner: 

  • -17,2 mio. kr. på køb og salg af pladser, 
  • -7,4 mio. kr. på plejecenterområdet, 
  • -4,2 mio. kr. på hjemmeplejeområdet

Hertil er der sammenlagt tilført 2,7 mio. kr. på  øvrige områder.

Budgettilpasningen på -7,4 mio. kr. på plejecenterområdet fordrer en tilpasning af plejeboligkapaciteten på -21 pladser. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede dog på møde den 18. august 2016 at fastholde plejeboligkapaciteten af hensyn til Københavns Kommunes udfordring med at leve op til 4-ugers ventetidsgarantien på en plejebolig og den seneste demografiprognose, der viser en stigning i plejekrævende ældre over 80 år fra 2018. Udvalget godkendte således, at merindtægter fra salg af pladser til andre kommuner blev omprioriteret til at fastholde de 21 pladser.   

Effektiviseringer

Udvalgets budget bliver reduceret med i alt -63,9 mio. kr. som følge af effektiviseringer og tilpasninger. Der gives et overblik over alle effektiviseringer i bilag 1.

Tabel 2. Sundheds- og Omsorgsudvalgets Budget 2017 - effektiviseringer

Effektiviseringer (mio. kr.) service anlæg
Forvaltningsspecifikke effektiviseringer -34,2
Stigende profil af forvaltningsspecifikke effektiviseringer fra tidligere budget -7,7
Tværgående effektiviseringer -3,7
Øvrige effektiviseringer og budgetreduktioner -13,8
Smarte Investeringer (effektiviseringer) -15,1
Smarte Investeringer (varig drift) 5,6
Smarte Investeringer (implementeringsmidler) 4,9 50,7
Effektiviseringer I alt -63,9 50,7

Som en del af de forvaltningsspecifikke effektiviseringer indgår også investeringscasene om Smarte investeringer i kernevelfærden. Disse effektiviseringer inkluderer en tilførsel af midler på i alt 4,9 mio. kr. i service og 50,7 mio. kr. i anlæg i 2017, der skal sikre, at effektiviseringerne kan realiseres. Investeringerne skal tjene sig selv ind i løbet af max 6 år. 

Udover de forvaltningsspecifikke effektiviseringer bidrager Sundheds- og Omsorgs-udvalget med tværgående effektiviseringer på -3,7 mio. kr., der hovedsageligt medfører besparelser i forbindelse med indkøb.

Endeligt er der øvrige tilpasninger på -13,8 mio. kr., der primært omhandler overførsler til Koncern Service, bl.a. vedrørende regulering af PC-infrastruktur 2016 og styrket IT-sikkerhed.

Finanslov 2016, DÆMP - Den Ældre Medicinske Patient

Der blev i Finansloven for 2016 reserveret midler til den nationale handleplan for Den Ældre Medicinske Patient (DÆMP). Anvendelse af midlerne er først konkretiseret i juni og udmøntet til kommunerne i forbindelse med aftalen mellem KL og Regeringen om kommunernes økonomi for 2017.

Midlerne skal anvendes til:

  • Styrket akutfunktion på de midlertidige døgnpladser,
  • Kompetenceløft i hjemmesygeplejen,
  • Styrket indsats for kronisk sygdom.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen skal sammen afklare fordelingen af midlerne til de to første indsatser mellem forvaltningerne.

DUT

På grund af opgaveflytning mellem region og kommune får Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2017 tilført DUT-midler svarende til 3,0 mio. kr. til bl.a. fasttilknyttet læge på plejecentre, styrkelse af patientsikkerheden og risikobaseret tilsyn med behandlingssteder.

Øvrige korrektioner

De øvrige budgetkorrektioner udgør i alt -13,2 mio. kr. hvilket bl.a. dækker over overførsel af midler ifm. implementering af nyt omsorgssystem fra service til anlæg, svarende til 20,4 mio. kr., annullering af indtægtskrav ifm. ældrepulje og værdighedspulje, som følge af at klippekortmidlerne overgik til bloktilskuddet ifm. aftalen om kommunernes økonomi, svarende til 9,4 mio. kr. samt reduktion af p/l-fremskrivning svarende til 7,2 mio. kr..

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. De økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende budget 2017-2020 er beskrevet i ovenstående og fremgår mere detaljeret af bilaget.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder den samlede udmøntningsplan for Budget 2017, som forelægges på udvalgsmødet den 8. december 2016.

 

Hanne Baastrup

                                            /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top