Mødedato: 27.10.2005, kl. 15:00

Halvårsstatus vedr. frit valg og godkendelse af leverandører til personlig og praktisk hjælp mv.

Se alle bilag

Halvårsstatus vedr. frit valg og godkendelse af leverandører til personlig og praktisk hjælp mv.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. oktober 2005

 

 

Sager til efterretning

 

7.      Halvårsstatus vedr. frit valg og godkendelse af leverandører til personlig og praktisk hjælp mv.

 

SOU 325/2005  J.nr. 27/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelsen vedrørende frit valgs ordningen til efterretning.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningens hjemmehjælpsmodtagere har siden efteråret 2003 haft mulighed for frit at vælge mellem flere leverandører af personlig og praktisk hjælp mv. Sundheds- og Omsorgsudvalget er løbende blevet orienteret om status for frit valgs ordningen senest på mødet den 28. april 2005.

 

Der er på nuværende tidspunkt (september 2005) godkendt i alt 22 private og 8 kommunale leverandører. Siden april 2005 er der godkendt en ny leverandør, og to leverandører har udvidet aktiviteterne til yderligere lokalområder.

 

Antallet af borgere tilknyttet praktisk og personlig hjælp har i 2005 været svagt stigende, mens tilslutningen til tøjvask og indkøb har været svagt faldende.

 

Andelen af nyvisiterede borgere, der vælger en privat leverandør til praktisk hjælp, har i 1. halvår 2005 været svagt stigende og var i august 2005 på 17 %. I forhold til den personlige hjælp har andelen været relativ stabil og var i august 2005 på 1,5 %.

 

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der i lighed med de offentlige leverandører, skal føres kontrol med de private leverandører af serviceydelser på ældreområdet. På den baggrund har Tilsynsenheden i 2005 gennemført en række uanmeldte besøg. Den generelle konklusion er, at leverandørerne stort set lever op til leverandørbetingelserne og Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Hjemmehjælpsmodtagerne i Københavns Kommune har siden efteråret 2003 haft mulighed for frit at vælge mellem leverandører af personlig og praktisk hjælp mv. Sundhedsforvaltningen indgik i den forbindelse kontrakter med en række private og kommunale leverandører. Sundheds- og Omsorgsudvalget er løbende blevet orienteret om status for frit valgs ordningen.

 

Statistik

Antallet af borgere tilknyttet de forskellige ydelseskategorier inden for frit valgs ordningen - praktisk hjælp, personlig hjælp, tøjvask og grundig rengøring har i 2005 været svagt stigende.

 

Opdeles statistikken i forhold til de enkelte ydelsestyper, som varetages af private leverandører, fremkommer følgende resultat (det skal bemærkes, at den samme borger kan være tilknyttet flere ordninger samtidigt og dermed optræde i statistikken flere gange):

·        1.450 borgere fik praktisk hjælp fra private leverandører (september 2005). I forhold til det samlede antal borgere visiteret til ydelsen benytter ca. 10,2 % en privat leverandør (mod 7,5 % i februar 2005). Andelen af nyvisiterede borgere, der valgte en privat leverandør til praktisk hjælp, var i august 2005 (seneste opgørelse) på 17 %.

·        178 borgere fik personlig hjælp fra private leverandører (september 2005). I forhold til det samlede antal borgere visiteret til ydelsen benytter ca. 2,7 % en privat leverandør (mod 2,1 % i februar 2005). Andelen af nyvisiterede borgere, der valgte en privat leverandør til personlig hjælp, var i august 2005 (seneste opgørelse) på 1,5 %.

·        4.498 borgere benyttede indkøbsordningerne (september 2005)

·        5.453 borgere var tilknyttet tøjvaskeordningen (september 2005)

 

Det skal bemærkes, at ydelserne vedrørende indkøb og tøjvask alene leveres af private leverandører.

 

Bilag 1 beskriver udviklingen i antallet af borgere inden for de enkelte ydelseskategorier, den samlede udvikling vedrørende visiterede borgere, der benytter private leverandører samt den procentmæssige udvikling vedrørende visiterede borgere, der benytter private leverandører opgjort på lokalområdeniveau.

 

Leverandørstatus

Antal af leverandører fordelt i forhold til ydelsestype og lokalområde fremgår af nedenstående tabel:

 

 

 

Personlig hjælp

 

Praktisk hjælp

 

Indkøb

 

Tøjvask

 

Madud-

bringning

Bispebjerg

6

10

2

2

2

Christianshavn/ Amager

5

8

2

2

1

Indre by/Vesterbro/Kgs. Enghave

6

9

3

2

1

Nørrebro

6

9

3

2

1

Valby

6

10

3

3

2

Vanløse/Brønshøj/ Husum

6

10

3

2

2

Østerbro

6

12

2

2

2

 

Leverandørerne har mulighed for at anmode om godkendelse til at levere en eller flere ydelser i et eller flere af de syv lokalområder. Der er i september 2005 godkendt i alt 22 private og 8 kommunale leverandører.

 

Det varierer, om de private leverandører er godkendt til en eller flere ydelser og i et eller flere distrikter. I gennemsnit er der ca. 15 leverandører i hvert lokalområde. De otte kommunale leverandører omfatter de kommunale hjemmeplejeenheder i de syv lokalområder samt den kommunale madordning "Madservice à la Carte".

 

Siden april 2005 er der godkendt en ny leverandør, og to leverandører har udvidet aktiviteterne til yderligere lokalområder:

·        Byens Indkøbsservice: Indkøbsordning med call-funk tion på Nørrebro

·        Superbest: Indkøbsordning med call-funktion på Nørrebro

·        R.U. Service (ny leverandør): Personlig og praktisk hjælp på Amager/Christianshavn

 

Der er i perioden ikke blevet givet afslag til leverandøransøgere.

 

Tilsyn mv.

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der i lighed med kommunale leverandører skal føres tilsyn med de private leverandører af serviceydelser på ældreområdet i Københavns Kommune. Ud over det løbende tilsyn, som udføres i forbindelse med revisitation af borgeren, har Borgerrepræsentationen således besluttet, at Sundhedsforvaltningens Tilsynsenhed skal udføre tilsyn med private leverandører af hjemmeplejeydelser, grundig rengøring, indkøbsordninger og tøjvask. Tilsynet udføres med mindst ét årligt uanmeldt tilsyn pr. leverandør. Grundlaget for tilsynet er kommunens kvalitetsstandarder, kravspecifikation og leverandørkrav på området.

 

På denne baggrund har Tilsynsenheden i løbet af 2005 gennemført en række uanmeldte tilsyn hos de private leverandører. Den generelle konklusion er, at leverandørerne på langt de fleste områder lever op til leverandørkravene og Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder. Der er dog konstateret visse mangler i forhold til dokumentation og rapportering. Et forhold som forvaltningen og de pågældende leverandører løbende arbejder på at løse.

 

Med hensyn til borgernes vurdering af de leverede ydelser henvises til undersøgelsen af brugernes tilfredshed med hjemmepleje og plejehjem "Det mener brugerne i København, august 2005". Undersøgelsen blev drøftet af Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 1. september 2005.

  

Ny kontraktrunde

Hovedparten af de nuværende leverandørkontrakter udløber i oktober måned 2005. På denne baggrund godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 9. juni 2005, at ydelserne vedrørende indkøb og vask bringes i udbud, mens leverandørerne til praktisk og personlig hjælp fremefter fortsat findes via godkendelsesmetoden. Endvidere blev det besluttet, at grundig rengøring ikke bringes i udbud som en selvstændig ydelse, men indføjes som et element i den praktiske hjælp.

 

Sundhedsforvaltningen har på denne baggrund gennemført en udbudsrunde vedrørende tøjvaske- og indkøbsordningen med det resultat, at følgende firmaer fra og med den 1. november 2005 er leverandører til de to frit valgs ordninger i samtlige syv lokaldistrikter:

 

·        Firmavask (vaskeordning)

·        Delfin Vask (vaskeordning)

·        E.C. Vask (vaskeordning)

 

·        Intervare (indkøbsordning)

·        Københavns Indkøbsordning (indkøbsordning)

·        Byens Indkøbsservice (indkøbsordning)

 

Kontrakterne løber i tre år med option på yderligere et år. Alle de vindende firmaer er i dag allerede godkendt som leverandører i to eller flere lokaldistrikter.

 

Valget af ovenstående 6 leverandører indebærer at følgende tre nuværende leverandører ikke får forlænget deres kontrakt:

Superbest: Indkøbsleverandør på Nørrebro, Indre by/Vesterbro/Kgs. Enghave, Valby og Vanløse/Brønshøj/Husum

OB-Care: Indkøbsleverandør på Amager/Christianshavn

Vask-Rul & Rens: Vaskeleverandør i Valby

 

Med henblik på at sikre en smidig overgang for de borgere der skal skifte leverandør vil de berørte borgere blive skriftligt kontaktet med henblik på valg af ny leverandør.

 

I forhold til ydelserne vedrørende praktisk og personlig hjælp har samtlige af de nuværende leverandører ansøgt om at blive godkendt til den nye kontraktperiode, hvilket vil blive imødekommet af Sundhedsforvaltningen.

 

I forbindelse med afslutningen på udbuds- og godkendelsesprocessen vil Sundhedsforvaltningen annoncere i alle relevante lokalaviser med hensyn til hvilke leverandører borgerne kan vælge imellem i de enkelte lokalområder.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen yderligere bemærkninger

 

HØRING

Sundhedsforvaltningens vurderinger at denne indstilling sendes til Ældrerådene til orientering.

 

BILAG

·        Statistik

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                                           

                                                                 /Lars Bo Bülow


 

Til top