Mødedato: 27.10.2005, kl. 15:00

Medlemsforslag om gratis hepatitis B vaccination til mindreårige børn

Se alle bilag

Medlemsforslag om gratis hepatitis B vaccination til mindreårige børn

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. oktober 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

10.      Medlemsforslag om gratis hepatitis B vaccination til mindreårige børn

 

SOU 320/2005  J.nr. 25/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter medlemsforslaget fra Jens Johansen og Heinrich Metz (F) om gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro set i lyset af nedenstående belysning af sagen.

 

RESUME

Jens Johansen og Heinrich Metz (F) har på Sundheds- og Omsorgsudvalget møde d. 9. juni 2005 stillet forslag om, at mindreårige børn på Vesterbro tilbydes gratis hepatitis B-vaccination.

 

I mellemtiden har Folketingets Sundhedsudvalg vedtaget en række initiativer, som skal styrke risikostrategien i forhold til hepatitis B infektion. Dette omhandler bl.a. tilbud om gratis hepatitis B-vaccination til børn, der færdes i boligområder med tilfælde af kendt hepatitis B infektion, hvis Sundhedsstyrelsen konkret anbefaler, at de vaccineres.

 

Endvidere kan det oplyses, at Statens Serum Institut indenfor de sidste 10 år kun har modtaget indberetning om én person, som måske er blevet smittet med hepatitis B fra en kanyle. Dette tyder således på, at smitteoverførsel af hepatitis B gennem kanylestik forekommer meget sjælden. Desuden er det muligt, hvis man stikker sig på en kanyle, at forebygge en eventuel hepatitis B infektion ved at få en hepatitis B-vaccination indenfor de følgende 48 timer.

 

På baggrund af disse oplysninger indstilles det, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter medlemsforslaget om gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet d. 9. juni 2005 blev medlemsforslag fra Jens Johansen og Heinrich Metz (F) om gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro drøftet, og udvalget besluttede at oversende sagen til belysning i Sundhedsforvaltningen.

 

Jens Johansen og Heinrich Metz (F) foreslog følgende:

·        At mindreårige børn på Indre Vesterbro tilbydes gratis vaccination mod hepatitis B,

·        og at udgifterne til vaccinationerne afholdes inden for rammerne af Sundhedsudvalgets budget 2005

 

I mellemtiden har Folketingets Sundhedsudvalg kommet med en beretning, som bl.a. medfører, at der nu skal tilbydes gratis hepatitis B-vaccination til børn i boligområder, hvor der er kendt hepatitis B infektion, hvis Sundhedsstyrelsen anbefaler, at de vaccineres.

 

Beretning fra Folketingets Sundhedsudvalg

Folketingets Sundhedsudvalg har d. 16. september 2005 afgivet beretning over forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet.

 

I beretningen fremgår det, at Regeringen har meddelt Folketingets Sundhedsudvalg, at en række initiativer til styrkelse af risikostrategien i forhold til hepatitis B vil blive gennemført. Et af de initiativer som Sundhedsudvalget har besluttet at iværksætte er et udvidet tilbud om gratis hepatitis B-vaccination, herunder gratis vaccination til børn i udsatte boligområder. Det står således i beretningen at:

 

"Flertallet i udvalget er enig i, at børn, som færdes i boligområder med tilfælde af kendt hepatitis B infektion skal tilbydes gratis vaccination, hvis Sundhedsstyrelsen konkret anbefaler, at de vaccineres."

 

Flertallet i Sundhedsudvalget støtter, at der afsættes 3,5 mio. kr. årligt som et permanent træk på satspuljen til finansiering af indsatser til at forebygge hepatitis B infektion, herunder gratis vaccination til børn i visse boligområder. Den efterfølgende proces er nu, at der ved Folketingets satspuljeforhandling sidst i oktober 2005 bliver afsat penge til indsatsen, og at det bliver indskrevet i finansloven for 2006. Således forventes det, at initiativerne kan iværksættes i 2006.

I forhold til at det er Sundhedsstyrelsen som konkret skal anbefale at børn i boligområder med kendt hepatitis B infektion skal vaccineres, skal det bemærkes, at Sundhedsstyrelsen endnu ikke har fået udmøntningsopgaven og derfor ikke har taget stilling til sagen. 

Sundhedsstyrelsen generelle anbefaling i dag er, at der ikke er tilstrækkeligt belæg for, at vaccination mod hepatitis B indføres som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Der er aktuelt intet smittetryk af hepatitis B i Danmark, som nødvendiggør skift til massevaccination i barnealderen.  Sundhedsstyrelsen forslår derimod, at den nuværende strategi for forebyggelse af hepatitis B styrkes. Dette kan ske ved systematisk undersøgelse og vaccination af grupper i samfundet, der er i risiko for hepatitis B samt gennem rådgivning om forebyggelse.

 

Den vurderede risiko for at blive smittet med hepatitis B ved kanylestik

Hepatitis B er en indberetningspligtig smittesygdom. Statens Serum Institut har indenfor de sidste 10 år kun fået indberetning om én person, der måske har fået hepatitis B infektion fra en kanyle. Dette tilfælde var dog ikke fra København.  Det tyder således på, at smitteoverførsel af hepatitis B infektion gennem kanylestik forekommer meget sjælden.

 

Sundhedsstyrelsen fastslår i deres vejledning omkring forebyggelse mod viral hepatitis, at smitterisikoen ved nålestikseksposition er mellem 5 % og 40 % afhængigt af hvor smitsom personen, der har brugt kanylen er.

 

Derudover er det kun kanyler med blodrester, der kan overføre leverbetændelse. Det er dog usandsynligt at en brugt kanyle overfører leverbetændelse, hvis kanylen ikke indeholder frisk blod.

 

Mange narkomaner er desuden vaccineret mod hepatitis B, da narkomaner og deres pårørende siden 2002 har fået tilbudt gratis hepatitis B-vaccination i Københavns Kommune. Endvidere er antallet af narkomaner med akut eller kronisk hepatitis B faldet markant de sidste 10 år. For Københavns Kommune gælder det, at der i perioden fra 2000 til 2005 årligt er blevet anmeldt mellem 1-5 tilfælde af enten kronisk hepatitis B eller akut hepatitis B blandt narkomaner.

 

Stikker man sig på en kanyle kan man ved henvendelse på skadestuen indenfor de første 48 timer forebygge en eventuel hepatitis B infektion ved at blive vaccineret mod hepatitis B.

 

Under punktet Økonomi er der angivet et skøn over udgifter til gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige på Vesterbro.

 

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget vælger at tilbyde gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro, bør det overvejes, om der er andre steder i Københavns Kommune hvor mindreårige børn er lige så udsatte for at blive stykket på kanyler som på Vesterbro.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens p ositivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Omkostningerne ved gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro

Hvis sundheds- og Omsorgsudvalget vælger at tilbyde gratis hepatitis B-vaccination til mindreårige børn på Vesterbro vil de skønsmæssige omkostninger være mellem 41.000 og 200.000 kr. eksklusiv moms, alt afhængig af hvor mange der vil benytte sig af tilbuddet.

 

Der er 3.272 børn på Vesterbro i alderen 0-6 år. Det er dog ikke alle steder på Vesterbro, hvor der er risiko for, at der ligger kanyler på gaderne. Desuden er det uvist, hvor mange forældre der vil benytte sig af tilbuddet. En hepatitis B-vaccine koster 125 kr. eksklusiv moms. Tages der udgangspunkt i at ca. halvdelen af børnene på Vesterbro tager imod tilbuddet om gratis hepatitis B-vaccination vil det svare til en udgift på ca. 200.000 kr. eksklusiv moms. Regner man derimod med at 10 % af de mindreårige børn på Vesterbro vil benytte tilbuddet, vil omkostningerne være omkring 41.000 kr. eksklusiv moms. Hertil kommer de løbende udgifter hvis man ønsker at tilbyde de kommende børn på Vesterbro gratis hepatitis B-vaccination.

 

På baggrund af ovenstående oplysninger indstilles det, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter medlemsforslaget fra Jens Johansen og Heinrich Metz (F).

 

BILAG

- Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet

 

Ib Haurum

                                                                              /Jens Egsgaard

 


 

Til top