Mødedato: 27.08.2001, kl. 13:00

Svangreomsorg

Svangreomsorg

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 27. august 2001

 

7. Svangreomsorg

SOU 162/2001 J.nr. BR 158/01

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

at Sundheds- og Omsorgsudvalget samlet sender forslag til plan for Svangreomsorgen 2000 –2005 med høringssvar fra både Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med anbefaling om tiltrædelse.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tilbageviste den 26. april 2001 høring af forslag til svangreomsorg 2000-2005 i H:S, Københavns og Frederiksberg Kommuner til fornyet behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Forslag til svangreomsorg forelægges hermed igen for Sundheds- og Omsorgsudvalget med svar på de bemærkninger om ultralydskanning, der blev fremsat i forbindelse med den politiske behandling i Borgerrepræsentationen.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at det meddeles H:S Direktionen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer, at Fødeplanudvalget igen forholder sig til spørgsmålet om hvorvidt ultralydskanning, skal være et tilbud til alle gravide i H:S, når Sundhedsstyrelsens reviderede retningslinier om indikation for prænatal genetisk, information, rådgivning og undersøgelse foreligger.

I henhold til lov om svangerskabshygiejne og fødselshjælp har kvinder i forbindelse med svangerskab ret til en række vederlagsfri undersøgelser, ret til vederlagsfri fødselsbetjening på sygehus og ret til vederlagsfri jordemoderhjælp ved fødsel i hjemmet.

Planen "Svangreomsorgen 2000-2005 i H:S, Københavns og Frederiksberg Kommuner" er udarbejdet af Fødeplanudvalget for H:S, Københavns og Frederiksberg Kommuner.

H:S Direktionen har fremsendt planen til høring i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen. Da planen er en sektorplan og planens initiativer har økonomiske konsekvenser forelægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Det er således aftalt med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at forelægge sagen samlet for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forud for afgivelse af høringssvar til H:S. Familie-og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning og høringssvar vedlægges som bilag.

Planen er en opfølgning på Sundhedsstyrelsens retningslinier fra 1998 "Sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barselsperiode". Føde-

planudvalget er nedsat i henhold til Sundhedstyrelsens retningslinier.

De fleste ændringer i planen kan efter Fødeplanudvalgets opfattelse gennemføres uden omkostninger. Der vurderes dog at være økonomiske konsekvenser forbundet med følgende forslag,

  • tilbud om rygeafvænning
  • ændret ambulant fødselstilrettelæggelse
  • opprioritering af hjemmefødselsordningen

De nævnte anbefalinger omfatter mange aktører og indsatser, og ansvaret herfor er forankret i forskellige regi. Dette gælder også de ressourcemæssige konsekvenser. For hver anbefaling skal de relevante parter, som beskrevet i planen, konkret afklare, hvorledes en anbefaling kan virkeliggøres, og hvilke omkostninger, der er forbundet hermed.

 

Til top