Mødedato: 27.08.2001, kl. 13:00

Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme - status

Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme - status

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. august 2001

 

9. Redegørelse vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme - status

SOU 262/2001 J.nr. 12/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedr. forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme til efterretning.

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møde den 7. maj 2001 behandlet en redegørelse fra H:S omhandlende H:S Bestyrelsens beslutning fra møde 31. januar 2001 om en forstærket indsats overfor svage risikogrupper på Vesterbro. Det var desuden indstillet, at Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen, når der foreligger en konkret plan for den forstærkede indsats.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog redegørelsen til efterretning. Endvidere bad udvalget om at få forelagt en status vedrørende den konkrete plan senest den 20. august 2001.

Det fremgår af redegørelsen, at H:S har besluttet, at Bispebjerg Hospital i samarbejde med Embedslægeinstitutionen afholder et seminar, hvor relevante organisationer og institutioner med kendskab til miljøet inddrages i arbejdet med at udarbejde en konkret plan for den forstærkede indsats.

Det omtalte seminar blev afholdt den 14. maj 2001. På seminaret blev man enige om, at der er behov for oprettelse af en akutfunktion på Venerologisk Klinik for den svage risikogruppe.

Der har efterfølgende været afholdt møde den 25. juni 2001 med deltagelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Embedslægeinstitutionen og Bispebjerg Hospital for at aftale konkrete tiltag. Mødedeltagerne har konstitueret sig som en styregruppe, som er forankret i Københavns Kommunes Forebyggelsesudvalg vedrørende stofmisbrug og HIV-smitte. Styregruppen forventer at det nye akuttilbud for den svage risikogruppe kan iværksættes i oktober 2001.

H:S udarbejder en redegørelse om tilbudet, som vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, forventeligt i oktober måned.

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møde den 7. maj 2001 behandlet en redegørelse fra H:S omhandlende H:S Bestyrelsens beslutning fra møde den 31. januar 2001 om en forstærket indsats overfor svage risikogrupper på Vesterbro. Det var desuden indstillet, at Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen, når der foreligger en konkret plan for den forstærkede indsats.

Borgerrepræsentationen havde forinden tilsluttet sig H:S Bestyrelsens beslutning på møde den 1. marts 2001, samt besluttet at forelægge redegørelsen til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Baggrunden for H:S Bestyrelsens beslutning er, at flytningen af Venerologisk Klinik på Rudolf Bergs Hospital til Bispebjerg Hospitals klinik d. 1. september 1999, har haft den konsekvens, at antallet af henvendelser til klinikken på Bispebjerg er faldet. Faldet er på ca. 20% i forhold til det antal der tidligere var på Rudolf Bergs Hospital og Bispebjerg Hospital tilsammen. Årsagen til faldet kan skyldes flere faktorer, men det formodes at en del af faldet kan tilskrives, at særligt svage risikogrupper på Vesterbro – såsom visse stofmisbrugere, narkoprostituerede, mv., ikke benytter klinikken på Bispebjerg. Det drejer sig skønsmæssigt om ca. 40 personer. Gruppen er kendt af de nøglepersoner, der arbejder i miljøet.

Det fremgår af redegørelsen, at H:S har besluttet, at Bispebjerg Hospital i samarbejde med Embedslægeinstitutionen afholder et seminar, hvor relevante organisationer og institutioner med kendskab til miljøet inddrages i arbejdet med at udarbejde en konkret plan for den forstærkede indsats.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog redegørelsen til efterretning. Endvidere bad udvalget om at få forelagt en status vedrørende den konkrete plan senest den 20. august 2001

Status:

  • Det omtalte seminar blev afholdt d. 14. maj 2001. Mødedeltagerne bekræftede, at de har kontakt til den pågældende gruppe, og at der er behov for en direkte forbindelse til Venerologisk Klinik på Bispebjerg Hospital. Der var enighed om at:

  • en del af problematikken kan løses ved en nærmere kontakt mellem de nøglepersoner som arbejder på gadeplan og Venerologisk Klinik
  • at der er behov for at Venerologisk Klinik etablerer en akutfunktion for den svage risikogruppe
  • at Dermatologisk afdeling tilbyder undervisning til nøglepersoner, som derefter kan rådgive personer i den svage risikogruppe
  • at der er behov for afholdelse af et møde med deltagelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Embedslægeinstitutionen og Bispebjerg Hospital for at aftale konkrete tiltag
  • at mødedeltagerne følger udviklingen op med et fornyet møde inden et år

 

  • Den 25. juni 2001 afholdt Bispebjerg Hospital, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Embedslægeinstitutionen ovennævnte møde for at aftale konkrete tiltag. Der var enighed om at:
  • Der skal etableres en akutfunktion på Venerologisk Klinik, hvor nøglepersonerne, der arbejder på gadeplan kan komme i "hylerkontakt" med en lille, fast personkreds i klinikken, hvorefter man kan tilbyde personer i den svage risikogruppe at møde akut
  • Venerologisk afdeling tilbyder at undervise personerne, der arbejder på gadeplan med henblik på, at de bliver i stand til at rådgive personer i den svage risikogruppe direkte
  • Der udsendes en folder om det nye tilbud, og der informeres i miljøet
  • Den primære kontaktfunktion og koordinering af nøglepersoner fra det opsøgende miljø placeres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved socialoverlæge Peter Ege
  • Den indkaldte gruppe konstituerer sig som styregruppe for projektet, som forankres i Københavns Kommunes Forebyggelsesudvalg vedrørende stofmisbrug og HIV-smitte. Forebyggelsesudvalget er forankret i Sundhedsforvaltningen.

Ordningen vil snarest blive beskrevet i en redegørelse udarbejdet af H:S – indeholdende bl.a. forventningerne, afdækning af ressourcebehov, identifikation og undervisning af relevante nøglepersoner, aftale om "hylerkontakt", ligesom Venerologisk Klinik skal foretage registrering af henvendelser med henblik på opfølgning.

Redegørelsen vil, efter behandling i H:S Bestyrelsen, blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, forventeligt i oktober måned.

 

ØKONOMI

Udgifterne for Sundhedsforvaltningens vedkommende forventes at være meget begrænsede. Det vil fremgå i forbindelse med redegørelsen fra H:S.

 

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top