Mødedato: 27.05.2004, kl. 14:00

Forlængelse af forebyggelsesaftaler mellem Sundhedsministeriet, Københavns Kommune og Tobaksskaderådet om opbygning af rygeafvænningstilbud til befolkningen

Forlængelse af forebyggelsesaftaler mellem Sundhedsministeriet, Københavns Kommune og Tobaksskaderådet om opbygning af rygeafvænningstilbud til befolkningen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. maj 2004

 

4. Forlængelse af forebyggelsesaftaler mellem Sundhedsministeriet, Københavns Kommune og Tobaksskaderådet om opbygning af rygeafvænningstilbud til befolkningen

SOU 424/2001 J.nr. 14/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forlængelsen af aftalerne med Indenrigs- og Sundhedsministeriet i forhold til Nationalt Center for Rygestop og Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 26. marts 2001, at Sundhedsforvaltningen indgik to forebyggelsesaftaler med Indenrigs- og Sundhedsministeriet gældende fra 1. april 2001 til 31.3.2004 med udgangspunkt i Regeringens folkesundhedsprogram.

Den ene aftale indgik Sundhedsforvaltningen med Tobaksskaderådet (nu Sundhedsstyrelsen) og Indenrigs- og Sundhedsministeriet om formidling af erfaringer om rygeafvænning til landets øvrige amter og andre relevante aktører på rygeafvænningsområdet. Som konsekvens heraf etablerede Københavns Kommune 1. april 2001 Nationalt Center for Rygestop.

Den anden aftale indgik forvaltningen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Sønderjyllands Amt og havde til formål at formidle erfaringer indenfor sundhedsfremme på arbejdspladsen til landets øvrige amter og andre offentlige og private arbejdsmiljøaktører og institutioner, der arbejder med sundhedsfremme på arbejdspladsen. Som konsekvens heraf etablerede Københavns Kommune og Sønderjyllands Amt 1. april 2001 Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen.

Aftalerne har været fuldt finansieret af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Af aftalerne fremgår det, at disse kan forlænges. Efter at have foretaget en foreløbig evaluering af aftalerne, som dokumenterede gode resultater, har Indenrigs- og Sundhedsministeriet tilbudt at forlænge dem begge.

Parterne ønsker at forlænge aftalen på rygeområdet til 30. september 2005, mens aftalen i forhold til sundhedsfremme på arbejdspladsen ønskes forlænget til 31. marts 2006 – dog på et ressource- og indsatsmæssigt noget lavere niveau end hidtil.

 

SAGSBESKRIVELSE

Blandt to af de markante fokuspunkter i alle hidtidige nationale folkesundhedsprogrammer – senest Sund hele Livet 2002 - 2010 – er målet om en markant reducering af antallet af rygere og en fokusering på arbejdspladsen som et prioriteret område for forebyggelse og sundhedsfremme.

Som et middel til at nå de nationale mål besluttede den forrige regering at indgå aftaler med særlig forebyggelsesekspertise om varetagelse af konkrete udviklings- og implementeringsopgaver.

Som led heri indkaldte det daværende Sundhedsministerium i sommeren 2000 interessetilkendegivelser for indgåelse af to sådanne aftaler mellem ministeriet og aktører, som besad en særlig ekspertise indenfor rygeafvænning og sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Københavns Kommune bød ind på begge aftaler. I forhold til aftalen på området for rygeafvænning skete det i samarbejde med Tobaksskaderådet og i forhold til arbejdspladsområdet i samarbejde med Sønderjyllands Amt.

På baggrund heraf kunne Københavns Kommune i marts måned 2001 indgå to forebyggelsesaftaler med Sundhedsministeriet – to aftaler, som Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på sit møde den 26. marts 2001.

På den baggrund etablerede Københavns Kommune 1. april 2001 de to nationale centre: Nationalt Center for Rygestop og Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen.

Aftalerne løb fra 1. april 2001 til 31. marts 2004, men kunne forlænges efter aftale mellem parterne under forudsætning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse.

Sundhedsministeriet har finansieret aftalerne med et årligt driftstilskud, der har udgjort 2 millioner kroner for hver aftale. Aftalerne har været udgiftsneutrale for Københavns Kommune.

De to aftaler har i slutningen af 2003 været genstand for en foreløbig evaluering foretaget af et eksternt evalueringsfirma i henhold til aftalen med ministeriet. Evalueringen af begge aftaler viste gode resultater. Bl.a. viste evalueringen, at der var markant tilfredshed i amterne med udbyttet omkring rygeafvænning, og at organiseringen af aftalen i øvrigt var velfungerende og effektiv. Evalueringen af indsatsen i forhold til sundhedsfremme på arbejdspladsen viste, at aftalen var blevet udmøntet med succes.

For Københavns Kommune har aftalerne givet mulighed for yderligere udvikling af metoder, værktøjer, organiseringsformer og samarbejdsrelationer indenfor rygeafvænning og sundhedsfremme på arbejdspladsen. Det har alt i alt betydet en højere kvalitet i det arbejde, der lægges for dagen i forhold til de københavnske borgere.

Evalueringen af de to aftaler anbefalede, at de begge blev forlænget.

Dette har ført til, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ønsket at forlænge aftalerne.

Aftalen i forhold til rygeafvænning ønskes forlænget til 30. september 2005, mens aftalen i forhold til sundhedsfremme på arbejdspladsen ønskes forlænget til 31. marts 2006 – dog på et ressource- og indsatsmæssigt noget lavere niveau end hidtil.

MILJØVURDERING

Medfører ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ordningen vil som hidtil være udgiftsneutral for Københavns Kommune. Aftalen om rygeafvænning finansieres af Indenrigs- og Sundhedsministeriet med maksimalt 1.866.457 kr. for perioden 1. april 2004 til 30. september 2005. Aftalen om sundhedsfremme på arbejdspladsen finansieres af ministeriet med maksimalt 1.300.000 kr. i årligt driftstilskud for perioden 1. april 2004 til 31. marts 2006.

 

BILAG

Ingen

 

 

Ib Haurum

/Kirsten Lee

 

Til top